Κοροναϊός – Μαίνεται η σύγκρουση Κίνας και ΗΠΑ για την προέλευση της πανδημίας – Εξοργισμένο το Πεκίνο
Το Πεκίνο χαρακτηρίζει έρευνα των αμερικάνικων υπηρεσιών Πληροφοριών για την προέλευση του κοροναϊού ως «πολιτικά υποκινούμενη και ψευδή».
Το Πεκίνο απέρριψε σήμερα έρευνα των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και αφορά την προέλευση της πανδημίας Covid-19, χαρακτηρίζοντάς την «πολιτικά υποκινούμενη και ψευδή», ενώ ζήτησε από την Ουάσινγκτον να «σταματήσει να επιτίθεται» στην Κίνα.
«Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα δημοσιευθεί η έκθεση αυτή και πόσες εκδοχές της θα παρουσιαστούν, αυτό δεν αλλάζει τον πολιτικά υποκινούμενο και εντελώς ψευδή χαρακτήρα της», δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κίνα είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της και στα αρχικά συμπεράσματα της έκθεσης αυτής που είχαν δημοσιευθεί στα τέλη Αυγούστου, πρόσθεσε το υπουργείο.
Εξάλλου το Πεκίνο κατήγγειλε ότι το γεγονός ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών έκαναν παρακολουθήσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να εντοπίσουν η προέλευση της covid-19 αποτελεί «αδιάσειστη απόδειξη» ότι η έκθεση είναι πολιτικά υποκινούμενη και ζήτησε από τις ΗΠΑ «να σταματήσει να επιτίθεται και να δυσφημεί την Κίνα».

Νέα εκδοχή της έκθεσης του Αυγούστου
Το έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών αποτελεί νέα εκδοχή της απόρρητης έκθεσής τους που δόθηκε στα τέλη Αυγούστου στον Αμερικανό πρόεδρο. Τότε ο Τζο Μπάιντεν είχε δώσει διορία 90 ημερών στις υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ για να «εντείνουν τις προσπάθειές τους» προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευση του νέου κοροναϊού.
Το γραφείο του Αμερικανού Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (ODNI) ανέφερε στην αποχαρακτηρισμένη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή ότι τόσο η προέλευση του ιού SARS-CoV-2 από τα ζώα όσο και η διαρροή του από εργαστήριο είναι πιθανές υποθέσεις. Ωστόσο οι αναλυτές διαφωνούν για το πιο είναι το πιθανότερο σενάριο αλλά και για το αν μπορεί κανείς να καταλήξει σε μια οριστική εκτίμηση.
H έκθεση πρόσθετε εξάλλου ότι πιθανόν να είναι απαραίτητη η συνεργασία της Κίνας προκειμένου να υπάρξει οριστική απάντηση στο ερώτημα για την προέλευση της covid-19, ενώ υπογράμμιζε ότι το Πεκίνο εξακολουθεί «να εμποδίζει την παγκόσμια έρευνα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κακοκαιρία Byron: Πλημμυρισμένοι δρόμοι και διακοπές κυκλοφορίας σε Πιερία, Χαλκιδική και Ημαθία
- Μπιενάλε Βενετίας 2026: Οι συμμετοχές μέχρι στιγμής – Με τον Ανδρέα Αγγελιδάκη θα δώσει το παρών η Ελλάδα
- Αλέξης Γρηγορόπουλος: Λουλούδια στο σημείο που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια
- Φοροδιαφυγή: AI και ψηφιακούς ελέγχους επιστρατεύει η ΑΑΔΕ
- Χανιά: Νεκρός αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο σε τροχαίο στη Σούδα
- To NBA γλιστράει στον… λάθος δρόμο με τα νέα λαμπερά παρκέ του
- «HOTΕΛ ΕΛVIRA»: Συγκλονιστικές εξελίξεις στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Netflix: Αλλάζει το τοπίο στην ψυχαγωγία – Τι σημαίνει η εξαγορά της Warner
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442