Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χριστόδουλος Λάζαρης - Η ελληνική προεδρία της IHRA «να ενώσει όλες τις μεγάλες Δημοκρατίες του πλανήτη»

Χριστόδουλος Λάζαρης – Η ελληνική προεδρία της IHRA «να ενώσει όλες τις μεγάλες Δημοκρατίες του πλανήτη»

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Ο πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης μιλάει για τους στόχους που έχουν τεθεί.

Τη σημασία ανάληψης της προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, αναδεικνύει με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην IHRA πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

Παράλληλα, με την ιδιότητα επίσης του Ειδικού Απεσταλμένου του υπουργού Εξωτερικών για τη Λιβύη, ο Χριστόδουλος Λάζαρης αποτυπώνει την κατάσταση στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής στον δρόμο προς τις εκλογές.

Μιλώντας ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), ο κ. Λάζαρης τονίζει πως η χώρα μας, αναλαμβάνοντας την Προεδρία της IHRA, θέλησε να δώσει ένα δυνατό παρών στον αγώνα των δημοκρατικών κοινωνιών και κρατών, ανά τον κόσμο, που αντιτάσσονται, όπως και αυτή, στην επάνοδο στο προσκήνιο ακραίων ιδεολογιών και προσπαθούν να περιστείλουν δραστικά την επιρροή τους, ιδίως μεταξύ των νέων γενεών. Επιπροσθέτως, ο κ. Λάζαρης επισημαίνει πως τείνουμε χείρα φιλίας προς τον ισραηλιτικό κόσμο, στο Ισραήλ και στην εβραϊκή Διασπορά, με τον οποίο τόσα κοινά μας συνδέουν, ήδη από την απώτερη αρχαιότητα.

Ποιος είναι ο σκοπός

Αποκρυσταλλώνοντας τον σκοπό της ελληνικής προεδρίας, προσδιόρισε πως «σκοπός μας είναι να αποτελέσουμε, όχι απλά μέρος, αλλά πρωταγωνιστή, σε μια ακόμη προσπάθεια, που ενώνει όλες τις μεγάλες Δημοκρατίες του πλανήτη» και σκιαγραφεί τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν αναληφθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της θητείας και αυτές που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα.

Κατά τον πρέσβη, η μετάδοση της μνήμης των γεγονότων του 1933- 1945 συνιστά ζωτικό μέσο, για την κατανόηση της σημασίας των δημοκρατικών αξιών, από τις νεότερες γενεές, που θα κληθούν, με τη σειρά τους, να τις προασπισθούν και να τις διαιωνίσουν, όταν αναλάβουν αυτές, τον πυρσό της Δημοκρατίας, από τα χέρια της δικής μας γενεάς. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί το εναργέστερο παράδειγμα, του τι μπορεί να συμβεί αν αμελήσουμε το καθήκον αυτό, σημειώνει.

«Ανενεργά τα τουρκολιβυκά μνημόνια»

Εν συνεχεία, ο Ειδικός Απεσταλμένος του υπουργού Εξωτερικών για τη Λιβύη χαρακτηρίζει ανενεργά τα τουρκο- λιβυκά μνημόνια. «Η λιβυκή Βουλή ουδέποτε κύρωσε τα δύο τουρκο- λιβυκά μνημόνια, άρα, κατά το λιβυκό Σύνταγμα, αυτά είναι ανενεργά, ως προς τη Λιβύη- και εκείνο για τις Θαλάσσιες Ζώνες και το άλλο, για την Ασφάλεια, βάσει της οποίας η Τουρκία έστειλε τα στρατεύματά της στη χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Επισημαίνει πως όταν η Άγκυρα επικαλείται το Μνημόνιο για τις Θαλάσσιες Ζώνες, επικαλείται ένα, ούτως ή άλλως, παράνομο κείμενο, που για τους υποτιθέμενους συμβαλλόμενούς της δεν υπάρχει καν, ως νόμος του κράτους. Χρησιμοποιείται μόνο ως πρόφαση, από την ίδια την Τουρκία, για να δικαιολογήσει τις κινήσεις της, συμπληρώνει.

Ερωτηθείς για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, δήλωσε ότι είχαν ορισθεί για τις 24 Δεκεμβρίου, αλλά η Βουλή ήδη ψήφισε τη μετακύλισή τους κατά τριάντα ημέρες. Επίσης, εκτίμησε ότι κάποια καθυστέρηση δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές και τις ελληνολιβυκές σχέσεις, αναφέρει ότι θα αποκτήσουν περαιτέρω δυναμική, καθώς, πέρα από τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, που συνδέουν τους δύο λαούς μας, η χώρα μας έχει ήδη ένα ευρύ ανθρωπιστικό αποτύπωμα στη Λιβύη, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επανέρχονται.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην επόμενη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Σημειώνει πως η πρόσκλησή μας αποτελεί σημαντικό βήμα, για την ενίσχυση της παρουσίας μας στη Λιβύη, στην οποία όμως έχουμε ήδη αποκτήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα.

  • Ακολουθεί η συνέντευξη του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην (IHRA) και Ειδικού Απεσταλμένου του υπουργού Εξωτερικών για τη Λιβύη, πρέσβη Χριστόδουλου Λάζαρη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Δημήτρη Μάνωλη

H Ελλάδα έχει αναλάβει από την 1η Απριλίου 2021 την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), ποια είναι η σημασία της ανάληψης της προεδρίας για την ελληνική εξωτερική πολιτική; Τι επιδιώκει η χώρα μας;

H χώρα μας, αναλαμβάνοντας την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για την Προστασία της Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA), θέλησε να δώσει ένα δυνατό παρών, στον αγώνα των δημοκρατικών κοινωνιών και Κρατών, ανά τον κόσμο, που αντιτάσσονται, όπως και αυτή, στην επάνοδο στο προσκήνιο ακραίων ιδεολογιών και προσπαθούν να περιστείλουν δραστικά την επιρροή τους, ιδίως μεταξύ των νέων γενεών.

Το αφήγημα του Ολοκαυτώματος αποτελεί μια ισχυρή υπόμνηση, της σημασίας του αγώνα αυτού, προκειμένου να μην επιτραπεί, στους υποκινητές των φαινομένων αυτών, να ωθήσουν την υφήλιο σε καταστάσεις καθολικής φρίκης, ανάλογες εκείνης της περιόδου 1933- 1945. Παράλληλα, τείνουμε χείρα φιλίας, προς τον ισραηλιτικό Κόσμο, στο Ισραήλ και στην εβραϊκή Διασπορά, με τον οποίο τόσα κοινά μας συνδέουν, ήδη από την απώτερη Αρχαιότητα. Σκοπός μας είναι, να αποτελέσουμε, όχι απλά μέρος, αλλά πρωταγωνιστή, σε μια ακόμη προσπάθεια, που ενώνει όλες τις μεγάλες Δημοκρατίες του πλανήτη.

Η Ελληνική Προεδρία της IHRA έχει θέσει την εκπαίδευση ως προτεραιότητα. Ποιες πρωτοβουλίες και δράσεις προγραμματίζονται;

Η μετάδοση της μνήμης των γεγονότων του 1933- 1945 συνιστά ζωτικό μέσο, για την κατανόηση της σημασίας των δημοκρατικών αξιών, από τις νεότερες γενεές, που θα κληθούν, με την σειρά τους, να τις προασπισθούν και να τις διαιωνίσουν, όταν αναλάβουν αυτές, τον πυρσό της Δημοκρατίας, από τα χέρια της δικής μας γενεάς. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί το εναργέστερο παράδειγμα, του τι μπορεί να συμβεί, αν αμελήσουμε το καθήκον αυτό.

Ως προς τις δράσεις της Ελληνικής Προεδρίας, στο συγκεκριμένο πεδίο, αφού υπενθυμίσω, ότι αυτή ήδη έχει φθάσει στο μέσο της θητείας της, θα αναφέρω ότι έχουν ήδη διεξαχθεί, από την Προεδρία, η πρώτη Ολομέλεια του IHRA, τον Ιούνιο, ενώ ετοιμάζεται και η δεύτερη, τον Νοέμβριο, συγκαλέσαμε Συμπόσιο για τα Μαθήματα από το Ολοκαύτωμα, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, με την σύμπραξη των New York Times, ενώ είχαμε συμμετοχή και σε πλειάδα άλλων μικρότερων διοργανώσεων.

«Διεθνή σεμινάρια»

Ταυτοχρόνως, συνήλθαν περί τα δέκα διεθνή Σεμινάρια και Συνέδρια, υπό την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, δυστυχώς διαδικτυακά, λόγω κοροναϊού, τα οποία, όμως, είχαν μεγάλη απήχηση, στο εξειδικευμένο κοινό στο οποίο απευθύνονταν. Στο κοινό αυτό, περιλαμβάνονταν εκπαιδευτικοί, υπεύθυνοι για τα ειδικά προγράμματα διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος, αξιωματικοί της Αστυνομίας, κληρικοί και άλλες ειδικότητες, επιφορτισμένες, είτε με την μετάδοση της μνήμης του Ολοκαυτώματος στις νέες γενεές, είτε αρμόδιες για την καταστολή της διασποράς μίσους και ρατσιστικών ιδεών. Στο σημείο αυτό, οφείλω να ευχαριστήσω, εκ βάθους καρδίας, την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, για την αμέριστη αρωγή του και για την ακάματη ενεργητικότητα, που έχει επιδείξει, στην κατάρτιση και διεξαγωγή των διοργανώσεων αυτών.

Προς το τέλος της Προεδρίας, το 2022, με την υποχώρηση, όπως διαφαίνεται, της πανδημίας, προγραμματίζονται δύο μεγάλα διεθνή Συνέδρια, με φυσική παρουσία, το ένα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Αντιπροσωπείας και της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, με θέμα «Ολοκαύτωμα και Γενοκτονίες: Θυμόμαστε το Παρελθόν, για να Προστατεύσουμε το μέλλον» και το δεύτερο στα Ιωάννινα, τιτλοφορούμενο «Καταπολεμώντας τον Αντισημιτισμό, την Άρνηση και την Διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος, στο Ηλεκτρονικό Πεδίο Μάχης», με την ευγενή συμπαράσταση του Δήμου Ιωαννιτών και την συμμετοχή κρατικών και ιδιωτικών φορέων διάφορων τομέων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εστιάζοντας στην εφαρμογή προχωρημένων τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, στην συγκεκριμένη προσπάθεια.

Ποια είναι η συμβολή της Διεθνούς αυτής Συμμαχίας και ειδικότερα της ελληνικής προεδρίας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και του ρατσισμού; Ποια τα διδάγματα που μπορούν να αντλήσουν από το ολοκαύτωμα οι σημερινές κοινωνίες;

Η IHRA αποτελεί την κύρια εργαλειοθήκη των δημοκρατικών Κρατών, για τον προσδιορισμό των εννοιών, που αποτελούν την βάση της νομοθεσίας τους, κατά του Αντισημιτισμού, των ρατιστικών και ολοκληρωτικών ιδεολογιών και των παρομοίων φαινομένων, σε όλο τον πλανήτη. Βασικό της επίτευγμα απετέλεσε ο προσδιορισμός ενιαίου Ορισμού Εργασίας του Αντισημιτισμού, της Αρνήσεως και της Διαστρεβλώσεως του Ολοκαυτώματος, που αποτελεί την «καρδιά» της σχετικής νομοθεσίας, όχι μόνον των Κρατών μελών της IHRA, αλλά και πολλών άλλων τρίτων οντοτήτων ή φορέων. Σημειώνω, ότι η χώρα μας υπήρξε η πρώτη στην Ευρώπη, που εξέδωσε σχετική νομοθεσία, επί τη βάσει του συγκεκριμένου Ορισμού.

Ανάλογη εργασία έχει καταβληθεί από την IHRA, για έναν Ορισμό Εργασίας, κατά των προκαταλήψεων και της διακριτικής συμπεριφοράς, εις βάρος των Ρομά. Πέραν αυτών, η Συμμαχία προωθεί τρόπους και δράσεις διατηρήσεως και προασπίσεως της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στο μέλλον, αλλά και μεταφοράς του αφηγήματος, στο νέο περιβάλλον ηλεκτρονικής επικοινωνίας, το Διαδίκτυο, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και σε πεδία εφαρμογής τεχνολογιών που αναμένεται να αναφανούν στο μέλλον.

Η προσπάθεια αυτή καταβάλλεται, καθώς είναι προφανές, ότι αυτό που συνέβη το 1933, όταν το ρατσιστικό μίσος και η φυλετική βία επικράτησαν ως πολιτική, σε ένα από τα πλέον προοδευμένα Κράτη της Ευρώπης, που είχε έως τότε αποτελέσει, ένα από του στυλοβάτες του πολιτισμού της, μπορεί να συμβεί πάντοτε, παντού και με στόχο οποιονδήποτε.

Ανησυχείτε για την επιστροφή εξτρεμιστικών και αντισημιτικών ιδεών;

Παρατηρώντας την διεθνή σκηνή, ο φόβος αυτός δικαιολογείται. Το τίμημα της ελευθερίας, εξ άλλου, είναι η διαρκής επαγρύπνηση. Τα σημερινά τεχνολογικά μέσα αποτελούν, κατά κάποιο τρόπο, τους επιγόνους των φυλλαδίων και των ραδιοφωνικών ομιλιών των ετών 1920- 1945, μόνον που είναι ταχύτερα και περισσότερο διεισδυτικά και, το χειρότερο, προσαρμοσμένα να απευθύνονται σε ένα νεανικό κοινό, όσο το δυνατόν μικρότερης ηλικίας. Αν δεν προσέξουμε, η χρήση των μέσων αυτών, από τους επίδοξους τυραννίσκους της εποχής μας και τους ανεγκέφαλους οπαδούς των, μπορεί να αποδειχθούν ισχυρότατα εργαλεία στρατολόγησης. Και τότε, η εσχάτη πλάνη έσεται χείρων της πρώτης.

Η διεθνής κοινότητα ζητά την αποχώρηση των όλων των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών στρατευμάτων, και των μισθοφόρων και των παραστρατιωτικών ομάδων από τη Λιβύη. Με βάση την προηγούμενη ιδιότητά σας ως ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Λιβύης, θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό πριν από τις εκλογές στη χώρα αυτή της Βορείου Αφρικής στις 24 Δεκεμβρίου του 2021;

Κατ’ αρχάς, εξακολουθώ να είμαι, ο Ειδικός Απεσταλμένος του υπουργού Εξωτερικών για την Λιβύη. Σε ό,τι αφορά στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, τακτικών, ατάκτων και μισθοφορικών από την χώρα, τα πράγματα είναι όσο δεν γίνεται σαφέστερα: Η διεθνής Κοινότητα, στην παράγραφο 5, των Συμπερασμάτων της Κορυφής του Βερολίνου, της 23.6.2021, έχει ενταλεί ρητά «να αποχωρήσουν, χωρίς καθυστέρηση, όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και οι μισθοφόροι». Η λιβυκή Βουλή, ουδέποτε κύρωσε τα δύο Τουρκο- λιβυκά Μνημόνια, άρα, κατά το λιβυκό Σύνταγμα, αυτά είναι ανενεργά, ως προς την Λιβύη- και εκείνο για τις Θαλάσσιες Ζώνες και το άλλο, για την Ασφάλεια, βάσει της οποίας η Τουρκία έστειλε τα στρατεύματά της στην χώρα.

Η μεταβατική Κυβέρνηση του κ. Sarraj, που αναγκάσθηκε να τα συνομολογήσει, έχει εκπέσει και η σημερινή Κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την αποχώρησή τους. Η λιβυκή Μεικτή Στρατιωτική Επιτροπή, η Επιτροπή Ανακωχής, θα λέγαμε, επεξεργάζεται την στιγμή αυτή σχέδιο χρονοδιαγράμματος, για την αποχώρησή τους, εντός των προσεχών μηνών. Απέναντι σε όλα αυτά, οι Τούρκοι είτε επιδεικνύουν αδιαφορία, είτε προβάλλουν δικαιολογίες νομικά ανυπόστατες.

Μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω οι εκλογές στις οποίες ανέλαβε να οδηγήσει η μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα που ανέλαβε τον Μάρτιο του 2021;

Οι γενικές και προεδρικές εκλογές στην Λιβύη είχαν ορισθεί για τις 24 Δεκεμβρίου, αλλά η Βουλή ήδη ψήφισε την μετακύλισή τους κατά τριάντα ημέρες. Η διεθνής Κοινότητα, πάντως, έχει σύσσωμη ταχθεί υπέρ της έγκαιρης διεξαγωγής τους, αν και κάποια καθυστέρηση δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Σαφώς υπάρχουν δυνάμεις, εκτός Λιβύης, που έχουν άλλες βλέψεις και αυτές διαθέτουν κάποιους υποστηρικτές στην χώρα, όμως όχι πολλούς. Αν η διεθνής Κοινότητα αντιμετωπίσει το θέμα σοβαρά, οι εκλογές θα προχωρήσουν κανονικά. Βεβαίως, αν συνεχισθεί η παρουσία ξένων και, τελικά, ανεπιθύμητων, από τους Λιβύους και την διεθνή Κοινότητα, στρατευμάτων, στο λιβυκό έδαφος, κατά την προεκλογική περίοδο και την ημέρα των εκλογών, ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος, να ανακύψουν ερωτηματικά.

Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η επόμενη ημέρα για τη Λιβύη και τις διμερείς σχέσεις μετά τις εκλογές;

Εφ’ όσον υπάρξουν γνήσιες και ελεύθερες εκλογές, ασφαλώς ο λιβυκός λαός θα έχει την δυνατότητα να κυβερνήσει την χώρα του, με τις όποιες δυσκολίες, που αναπόφευκτα θα ανακύψουν στην διαδρομή. Στην ίδια περίπτωση, οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα θα αποκτήσουν περαιτέρω δυναμική, καθώς, πέρα από τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, που συνδέουν τους δύο λαούς μας, η χώρα μας έχει ήδη ένα ευρύ ανθρωπιστικό αποτύπωμα στην Λιβύη, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επανέρχονται και μάλιστα όχι σε τομείς κρίσιμους για την χώρα και την καθημερινότητα του Λίβυου πολίτη.

Εξ άλλου, τα όσα πράξαμε, για την επάνοδο της ειρήνης, της νομιμότητας και της σταθερότητας στη χώρα, είναι πολύ περισσότερα, από όσα το ευρύτερο κοινό γνωρίζει ή φαντάζεται και αυτό ασφαλώς θα βαρύνει στις σχέσεις μας με την μελλοντική εκλεγμένη Κυβέρνηση.

Μια νέα, αντιπροσωπευτική ισχυρή κυβέρνηση στη Λιβύη μπορεί να άρει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο δεν έχει εγκριθεί ούτε από τη Βουλή της Λιβύης;

Όντως, τα τουρκο-λιβυκά Μνημόνια δεν έχουν κυρωθεί, από την Βουλή της Λιβύης και, κατά το εκεί Σύνταγμα, είναι ανενεργά. Όταν η Άγκυρα επικαλείται το Μνημόνιο για τις Θαλάσσιες Ζώνες, επικαλείται ένα, ούτως ή άλλως, παράνομο κείμενο, που για τους υποτιθέμενους συμβαλλόμενούς της δεν υπάρχει καν, ως Νόμος του Κράτους. Χρησιμοποιείται μόνο ως πρόφαση, από την ίδια την Τουρκία, για να δικαιολογήσει τις κινήσεις της. Ως προς το τι θα συμβεί στο μέλλον, που δεν είναι εξ άλλου άμεσο, δεν θα ήθελα να προδικάσω την συμπεριφορά οιουδήποτε, αλλά έχουμε πολλούς λόγους, να αποτιμούμε τις προοπτικές μας με θετικό πρόσημο.

Στην τελευταία Διάσκεψη για τη Λιβύη που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ η Ελλάδα συμμετείχε ως παρατηρητής. Τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη; Μπορεί να ασκηθεί διεθνώς πίεση προς την κατεύθυνση της άρσης του τουρκολιβυκού συμφώνου; Τι αναμένουμε από την επόμενη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου;

Την Υπουργική Σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής Παρακολούθησης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στην Λιβύη, ή IFC, τη διοργάνωσαν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη. Εννοείται, ότι δεν πάψαμε στιγμή, να κινούμαστε διεθνώς, για την άρση των Μνημονίων. Δεν θα προχωρήσω όμως, διότι και η άλλη πλευρά γνωρίζει ανάγνωση. Η πρόσκλησή μας στην Διάσκεψη της 12ης Νοεμβρίου, στο Παρίσι, αποτελεί σημαντικό βήμα, για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην Λιβύη, στην οποία όμως έχουμε ήδη αποκτήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα. Για τον λόγο αυτό, εξ άλλου, κληθήκαμε να μετάσχουμε στην Διάσκεψη, όχι γιατί ζητάμε, αλλά διότι έχουμε να προσφέρουμε.

Η Λιβύη υποφέρει από τις καταστροφικές συνέπειες ενός δεκαετούς εμφύλιου πολέμου. Πώς αποτιμάτε την ελληνική παρουσία στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής και ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην προσπάθεια ανοικοδόμησής της;

Η ελληνική παρουσία στην Λιβύη είχε απομειωθεί δραστικά, στα χρόνια των εκεί συγκρούσεων, αλλά ανασυγκροτείται ταχύτατα. Υπάρχουν δύο ελληνικές Κοινότητες, στην Τρίπολη και την Βεγγάζη, με την δεύτερη να εξελίσσεται σε βασικό πόλο κοινωνικής, εκπαιδευτικής και οικονομικής δραστηριότητας της πόλης, για Έλληνες, Λιβύους και ξένους. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αρχίζουν να επιστρέφουν, με πρώτη την μεγάλη επένδυση της ΜΕΤΚΑ Μυτιληναίος, στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Tobruk, σε συνεργασία με την αμερικανική General Electric, ενώ ήδη σημειώνεται γενικότερη αύξηση της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ενδιαφέρον άλλων επιχειρήσεων, σε πολλούς τομείς, έχει αρχίσει να αναφαίνεται και ήδη εκδηλώνεται, με την μεγάλη επιχειρηματική αποστολή, που ακολουθεί τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, στην Τρίπολη, τις 3 και 4 Οκτωβρίου. Στο ανθρωπιστικό πεδίο, είμαστε στις πρώτες θέσεις όσων έχουν συνδράμει τον χειμαζόμενο λιβυκό λαό, στις ώρες ανάγκης του, με εμβόλια για τον COVID, φαρμακευτικό υλικό, αλλά και με την ανάληψη ενός μείζονος προγράμματος της Υπάτης Αρμοστείας Προσφύγων, στο λιβυκό έδαφος, για τους εσωτερικά εκτοπισμένους πολίτες της χώρας. Πολιτικά, η θέση μας είναι ισχυρή και συνεχώς ενισχύεται και επί τόπου και στο διεθνές πεδίο, όπως δείχνει το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντος, για συνεργασία μαζί μας στο Λιβυκό, σε όλους τους τομείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024