Εκρηξη ηφαιστείου Λα Πάλμα – Συγκλονίζουν οι περιγραφές των κατοίκων
Οι κάτοικοι της Λα Πάλμα προσπαθούν να διαχειριστούν την καταστροφή που προκάλεσε το ηφαίστειο
Οι κάτοικοι της ισπανικής νήσου Λα Πάλμα προσπαθούν σήμερα να διαχειριστούν την απόγνωση που προκάλεσε το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, το οποίο έχει εκτοξεύσει ένα καταστροφικό κοκτέιλ τέφρας, καπνού και λάβας για πάνω από 10 ημέρες.
Η Κάρμεν Ροντρίγκεθ, η οποία έχασε το σπίτι της στο χωριό Τοντόκε, «πιάστηκε στον ύπνο» μπροστά στο ποτάμι λάβας που έρρεε.
«Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι το ηφαίστειο θα έφθανε στο σπίτι μας, ποτέ», σημείωσε, ενώ θυμάται πώς έτρεξε να σώσει προσωπικά αντικείμενά της, την τελευταία στιγμή, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εκκένωσης, προτού η λάβα σκεπάσει το σπίτι της.
«Το μόνο που ζήτησα ήταν ένα μέρος να μείνουμε»
«Υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι και δυσκολίες, είχε σχηματιστεί ουρά. Ευτυχώς, καταφέραμε να πάρουμε το πλυντήριο, το ψυγείο και ένα κουζινάκι που είχα πρόσφατα αγοράσει».
«Το μόνο που ζήτησα ήταν να μας δώσουν ένα μέρος να μείνουμε, να μας δώσουν ένα κατοικήσιμο σπίτι, τίποτα περισσότερο», συμπλήρωσε.
Περίπου 6.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στις κατοικίες τους, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης.
Αφότου εξερράγη στις 19 Σεπτεμβρίου, το ηφαίστειο κατέστρεψε πάνω από 800 κτίρια, όπως και καλλιέργειες μπανάνας, δρόμους και άλλες υποδομές.
«Κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί»
«Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό θα συνέβαινε και τώρα ζούμε χειρότερες ημέρες σε σχέση με την εποχή της Covid-19, η οποία ήταν ήδη εξωπραγματική», λέει η ολλανδικής υπηκοότητας Έμιλι Σβέερτς, η οποία ζει στο νησί του αρχιπελάγους των Καναρίων τα τελευταία έξι χρόνια.
«Πραγματικά πίστευα πως αυτό θα ήταν ο παράδεισός μου», σημείωσε, σε δηλώσεις που έκανε από το κοσμηματοπωλείο που διατηρεί στο Ταζακόρτε, μια μικρή παράκτια πόλη, την οποία σάρωσε η λάβα στο πέρασμά της, κατευθυνόμενη προς τη θάλασσα, καταστρέφοντας σπίτια και αγροκτήματα.
Ρέοντας προς τις ακτές για σχεδόν 10 ημέρες, η λάβα έφθασε στον ωκεανό λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ένα χιλιόμετρο δυτικά της Ταζακόρτε και δημιούργησε μια βραχώδη προεξοχή πλάτους 500 μέτρων.
Παρά τους φόβους ότι η λάβα θα εξέλυε τοξικά αέρια μόλις άγγιζε τη θάλασσα, οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι ο αέρας είναι καθαρός.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Οι ισχυροί γύρω από τον Έπσταϊν: Τραμπ, Κλίντον, Μπάνον σε νέες αποκαλυπτικές φωτογραφίες
- Μεντιλίμπαρ: «Δεν είναι ευχάριστο που ο Ελ Κααμπί θα φύγει για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής»
- Δήλωναν ανύπαρκτα χωράφια στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Σημαίνον στέλεχος της ΝΔ ο φερόμενος αρχηγός του κυκλώματος, Μύρωνας Χιλετζάκης
- Ο Βίμ Βέντερς είναι ο νέος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της Berlinale – «Φωτίζει την αναζήτηση μας για σύνδεση»
- UEFA: Υποβιβάστηκε ο Σιδηρόπουλος από την ελίτ κατηγορία
- Τι οφέλη προσφέρει η ιατρική κάνναβη; Μπορεί και κανένα, δείχνει η βιβλιογραφία
- Χολαργός: Στη φυλακή οι κατηγορούμενοι για την επίθεση κατά του 14χρονου
- Νέα Ιωνία: Χειροπέδες σε οικιακή βοηθό που έκλεβε κοσμήματα από σπίτι ηλικιωμένων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442