Στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο ο Πάπας Φραγκίσκος
Η πρόσκληση είχε απευθυνθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας, πριν από περίπου ένα χρόνο με αφορμή την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί. Για την επίσκεψη ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός
Την επίσημη πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας αποδέχθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος και τον Σεπτέμβριο θα βρεθεί στην Ελλάδα.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η πρόσκληση της ΠτΔ
Η πρόσκληση είχε απευθυνθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας, πριν από περίπου ένα χρόνο.
Τότε, η πρόεδρος της Δημοκρατίας με αφορμή την συνομιλία τους για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, είχε καλέσει τον Ποντίφικα να επισκεφτεί τη χώρα μας το 2021, χρονιά εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.
Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί την Ελλάδα, ευελπιστώντας -όπως είχε τονίσει- ότι οι συνθήκες λόγω πανδημίας θα επιτρέψουν την υλοποίηση του ταξιδιού.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ταξίδι βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των προετοιμασιών ωστόσο τόσο το Βατικανό όσο και η Ελληνική προεδρία θεωρούν βέβαιη την πραγματοποίησή του τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε Ιερώνυμο
Σχετική ενημέρωση για το θέμα είχε σήμερα και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντησή τους στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός στον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας την πρόθεση της κας Σακελλαροπούλου να απευθύνει με την ιδιότητα αρχηγού κράτους την πρόσκληση στον Πάπα Φραγκίσκο για την επίσκεψη στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι, στην προ έτους τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, η κυρία Σακελλαροπούλου είχε ευχαριστήσει τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τις υποστηρικτικές του δηλώσεις ζητώντας του να ασκήσει και αυτός, από την πλευρά του, όλη του την επιρροή για να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη, προκειμένου η τουρκική ηγεσία να ανακαλέσει την απόφασή της και να επαναφέρει την Αγία Σοφία σε καθεστώς προστατευόμενου μνημείου.
Κορυφαίο σύμβολο της Χριστιανοσύνης
«Η απόφαση αυτή πληγώνει βαθιά όσους θεωρούν ότι το κορυφαίο αυτό σύμβολο της Χριστιανοσύνης ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού», είχε επισημάνει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσθέτοντας ότι η ενέργεια αυτή, δεν αποτελεί εσωτερικό θέμα της Τουρκίας, αλλά ευρύτερο ζήτημα που πρέπει να καταδικασθεί με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε συμφωνήσει με τις επισημάνσεις της κας Σακελλαροπούλου, αναγνώρισε τα πολιτικά κίνητρα της απόφασης του Ταγίπ Ερντογάν και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειές του, στο πλαίσιο του ρόλου του, για αναθεώρηση της απόφασης αυτής.
- Ιράν: Σφυροκόπημα της Τεχεράνης και της Βυρητού – Πάνω από 30 τραυματίες στο βόρειο Ισραήλ
- Κυβέρνηση ιδιωτικών συμβούλων
- Η μάχη του χεριού: Είναι οι αριστερόχειρες πιο ανταγωνιστικοί;
- Αίθριος ο καιρός την Παρασκευή – Έως τους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
- Από τον Απρίλιο το νέο επίδομα ανεργίας – Έως 1.295 ευρώ
- Η Ιταλία αγόρασε σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο για 30 εκατ. ευρώ – Θα εκτεθεί στο Παλάτσο Μπαρμπερίνι
- Η επιστήμη ξέρει αν προτιμάμε την αλήθεια ή το ψέμα
- Δημοσκόπηση: Τα δύο «ανοιχτά τραύματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/greg-rakozy-eorb_1PkoB8-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442