«Λευκή ζώνη» και η Ιταλία: Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές μόνον σε κλειστούς χώρους
Από αύριο σε όλη η Ιταλία παύει να είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε ανοικτούς χώρους, με μόνη εξαίρεση σημεία στα οποία δημιουργείται συνωστισμός
Από αύριο όλη η Ιταλία (συμπεριλαμβανομένης, δηλαδή, και της μικρής βορειοδυτικής περιοχής Βάλλε Ντ΄Αόστα) μετατρέπεται σε «λευκή ζώνη». Παράλληλα, παύει να είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε ανοικτούς χώρους, με μόνη εξαίρεση σημεία στα οποία δημιουργείται συνωστισμός.
Έκκληση στους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν
Στο μεταξύ, όμως, οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεχίσουν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, λόγω και του αυξημένου κινδύνου της παραλλαγής «Δέλτα». Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, η παραλλαγή αυτή ανιχνεύθηκε στο 16% των μολύνσεων.
Οι οικογενειακοί γιατροί και το υπουργείο Υγείας απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να φύγουν για διακοπές μόνον αφού ολοκληρώσουν τον εμβολιαστικό τους κύκλο. Παράλληλα, ζητούν από όλους τους κατοίκους της χώρας άνω των εξήντα ετών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί (υπολογίζεται ότι είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια) να το πράξουν το γρηγορότερο δυνατό.
Ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο, υπογράμμισε ότι «από αύριο καταργείται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους ανοικτούς χώρους, αλλά αν οι μολύνσεις αυξηθούν, θα πρέπει να υιοθετηθούν νέοι περιορισμοί».
Ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, περιφερειάρχης της Καμπανίας (περιοχή με πρωτεύουσα τη Νάπολη), αποφάσισε ήδη, πάντως, ότι οι πολίτες θα μπορούν να μην φορούν μάσκα, μόνον όταν είναι βέβαιοι ότι βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση απ’ τους άλλους ανθρώπους. «Αυτό σημαίνει ότι στην περιφέρειά μας η μάσκα θα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτική στο 90% των περιπτώσεων», συμπλήρωσε ο Ντε Λούκα.
Και σήμερα, πάντως, τα περιστατικά κορονοϊού συνεχίζουν να παρουσιάζουν μείωση. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 782 κρούσματα και 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ο έκτακτος επίτροπος υπεύθυνος για την εκστρατεία εμβολιασμού, στρατηγός Πάολο Φιλιουόλο, τέλος, δήλωσε και πάλι σίγουρος ότι «μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει εμβολιαστεί το 80% των κατοίκων της χώρας».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Νεκρός ο 40χρονος ορειβάτης που είχε τραυματιστεί στο φαράγγι του Αμπά στο Ηράκλειο
- Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
- Άρης: Το σημάδι στο πόδι του Ρόουζ από το μαρκάρισμα του Ιβανούσετς (pic)
- Νέες ανατριχιαστικές προβλέψεις από τον «ζωντανό Νοστράδαμο» για το 2026- Τι τον φοβίζει περισσότερο;
- Το τέλος των «μηχανών»: Ο Λάντο Νόρις είναι ο next door βασιλιάς της F1 – και κουβαλάει όλους τους προβληματισμούς ενός 26χρονου
- Πειραματικό χάπι υπόσχεται αδυνάτισμα χωρίς απώλεια μυϊκής μάζας
- Αγρότες: Προχωρούν με μπλόκα σε αεροδρόμια, λιμάνια, κεντρικές αρτηρίες – Με καταστολή απαντά η κυβέρνηση
- Δημοψήφισμα 1974: Πρώτη κυρία της χώρας η Δημοκρατία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)
















































![Πετρέλαιο θέρμανσης: «Τσίμπησε» η τιμή του – Οι 10 ακριβότεροι νομοί [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/h0539634-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442