Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς είναι κομβικής σημασίας

Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς είναι κομβικής σημασίας

Σχετικά με αυτό το σοβαρό ζήτημα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από δύο δραστήριες Φιλοζωικές Ομοσπονδίες

Αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων διοργανώθηκε από τις δύο Φιλοζωικές Ομοσπονδίες, τη Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού, την Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), και την Πανελλήνια Ομάδα κατά της Κακοποίησης Ζώων διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

Κεντρικό θέμα της συνέντευξης ήταν το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς -όπως έχει παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο- η στήριξή του από περισσότερα από 300 φιλοζωικά σωματεία σε όλη τη χώρα και για ποιους λόγους, ποιοι το πολεμούν ενώ επίσης έγινε αναφορά σχετικά με τις υιοθεσίες εξωτερικού και την συκοφάντηση που δέχονται οι εθελοντές.

Βασικές εισηγήτριες ήταν η Νατάσα Μπομπολάκη, Πρόεδρου της ΠΦΠΟ, η Μάρσα Δημοπούλου, δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων και η  Έλενα Δέδε, Δικηγόρος και Ιδρύτρια της ΜΚΟ Dogs΄ Voice.

Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Σταματίνα Σταματάκου που ειδικεύεται στο φιλοζωικό ρεπορτάζ. Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας  Νατάσα Μπομπολάκη στην εισήγησή της στάθηκε στην αποδόμηση των επιχειρημάτων όσων εναντιώνονται στους άξονες του νομοσχεδίου.

Οι άξονες του νομοσχεδίου όπως ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν αρκετά μέτρα που αναφέρονται στη προστασία των ζώων συντροφιάς. Όμως όσοι πολεμούν το νομοσχέδιο επικεντρώθηκαν σε δύο σημεία και μόνο. Στην μεταφορά της αρμοδιότητας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο εσωτερικών και στην υποχρέωση των κηδεμόνων των ζώων συντροφιάς να στειρώνουν τα ζώα τους επιτρέποντας τους μόνο μία γέννα.

Όλα τα άλλα σημαντικά θέματα ζωτικής σημασίας που καλύπτει το νομοσχέδιο τους αφήνουν παγερά αδιάφορους.

Η δικηγόρος  Μάρσα Δημοπούλου ανέλυσε το μύθο γύρω από τις υιοθεσίες στο εξωτερικό που σκιαγραφεί εθελοντές και φιλοζωικά σωματεία ως λαθρέμπορους. Ανέπτυξε το προφίλ αυτών που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο αναφορικά και μόνο με τις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων από οικογένειες του εξωτερικού. Έδωσε στοιχεία για το ποιοι είναι αυτοί που κατηγορούν εθελοντές και φιλοζωικά σωματεία για εμπόριο αδέσποτο ζώων.

Τι κρύβεται πίσω από το συνεχή διασυρμό των εθελοντών, από τα ψεύδη και τις καταγγελίες χωρίς αποδείξεις. Γιατί το κάνουν; Και πώς χειραγωγούν ακόμα και υπαλλήλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Και τέλος που αποσκοπούν όταν συνεχίζουν τη δράση τους ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμία οριστική απόφαση για εμπόριο αδέσποτων ζώων.

Η δικηγόρος  Έλενα Δέδε τέλος ανέλυσε γιατί υποστηρίζουν οι εθελοντές και τα σωματεία τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου. Δήλωσε πως το νομοσχέδιο είναι σε καλή κατεύθυνση καθώς κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες. Μίλησε για την αναγκαιότητα της μεταφορά της αρμοδιότητας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Για την παντελή άγνοια εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων γύρω από τα θέματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων αλλά και για την ουσιαστική δράση των φιλοζωικών σωματείων.

Τόνισε, δε, την αναγκαιότητα ύπαρξης ελεγκτικών μηχανισμών σχετικά με την εποπτεία των Δήμων αλλά και την επιβολή κυρώσεων, επεσήμανε την υποχρεωτικότητα ύπαρξης δημοτικών κτηνιατρείων αλλά και δημοτικών καταφυγίων υπό βασικές προϋποθέσεις και αυστηρούς περιορισμούς.

Τέλος, διευκρίνισε ότι το παράνομο εμπόριο υπάρχει, όχι όμως ανάμεσα σε εθελοντές και φιλοζωικά σωματεία αλλά στις παράνομους εκτροφείς και και στο παράνομο εμπόριο καθαρόαιμων ζώων.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024