Άρωμα Πόντου από τον Ματθαίο Τσαχουρίδη
Ένας από τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους της ποντιακής λύρας, ο Ματθαίος Τσαχουρίδης εντυπωσίασε το κοινό στην εκπομπή «Στο σπίτι με το MEGA».
Ο εξαιρετικό οργανοπαίχτης ερμήνευσε μεταξύ άλλων τα τραγούδια: «Σεράντα Μήλα», «Αλάρωτος Σεβντάλης», «Για έλα για θα έρχουμαι» και «Ντως καμπάνα».
Ο Τσαχουρίδης παίζει λύρα από την ηλικία των 9 ετών και έχει βραβευθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τον Ιανουάριο του 2005 ο Ματθαίος κέρδισε το Πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας, ως ο καλύτερος ερμηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συμμετάσχει ως σολίστας με την ποντιακή λύρα στα φεστιβάλ παγκόσμιας μουσικής WOMAD και WOMEX, στην Όπερα του Παλέρμο στη Σικελία για την UNESCO και στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.
Έχει εκτελέσει διάφορες συνθέσεις και έργα με την ποντιακή λύρα για το ραδιόφωνο του BBC και το 2004 ερμήνευσε το μουσικό Ολυμπιακό θέμα της τηλεόρασης του BBC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συνοδευόμενος από την Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας.
Κορυφαία στιγμή στη συναυλιακή του πορεία, αποτελεί η εμφάνισή του στο Ηρώδειο για την έναρξη του φεστιβάλ Αθηνών 2005. Εκεί ερμήνευσε με την ποντιακή λύρα συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα υπό τη διεύθυνσή του ιδίου και τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.
Το μουσικό σχήμα «Ψυχή και Σώμα», που δημιούργησε με τον αδερφό του Κωνσταντίνο, πρωταγωνιστεί στη μουσική σκηνή τόσο στην Ελλάδα (sold out εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης) όσο και στο εξωτερικό (Μόναχο, Στουτγάρδη, Στοκχόλμη, Μόσχα, Λονδίνο), με την ποντιακή λύρα να αγκαλιάζει ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο και να αναδεικνύει τις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες του οργάνου.
- Μετά την «πτήση» στα 6,17μ. ο Καραλής αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής για τον Φεβρουάριο (vid)
- Frontex: Ο αριθμός των παράτυπων εισόδων στην ΕΕ μειώθηκε κατά 52% τους δύο πρώτους μήνες του 2026
- Μεντιλίμπαρ: «Θα δώσουμε μεγάλες μάχες, ενωμένοι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος»
- Ο Γιώργος Λάνθιμος βρέθηκε στα Σχολεία Γυναικείων Φυλακών Ελεώνα – Όχι στο στίγμα, ναι στην έκφραση
- Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει τις επιλογές της για ανάπτυξη ναρκαλιευτικών στον Κόλπο
- ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε πανεπιστήμιο στη Βιρτζίνια – Νεκρός ο ένοπλος, δύο τραυματίες
- Νίκος Ζήσης: «Δεν υπήρχαν εγωισμοί στην Εθνική του 2005 – Γι’ αυτό κερδίζαμε» (vid)
- ΠΑΟΚ: Έπεσαν οι υπογραφές για το Καυτανζόγλειο – Αυτά προβλέπει η συμφωνία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/maximilien-t-scharner-GExOn1lUED0-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442