Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «σύστημα Τραμπ» επέβαλε τα fake news στην υπόθεση της πανδημίας

Το «σύστημα Τραμπ» επέβαλε τα fake news στην υπόθεση της πανδημίας

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον πρώην επικεφαλής προσωπικού στο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) και την αναπληρώτριά του για τα πεπραγμένα του απερχόμενου προέδρου, τις πιέσεις που ασκούσε και τον τρόπο διαχείρισης των στοιχείων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν υπήρξε ποτέ εραστής της αλήθειας και των στοιχείων που βασίζονται σε αποδείξεις και αξιόπιστες εκτιμήσεις. Για τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, αλήθεια ήταν πάντοτε αυτό που τον βόλευε. Αυτό ίσχυσε δε και στην περίπτωση του νέου κοροναϊού και της πανδημίας που προκάλεσε – σε μεγάλο βαθμό δε, ευθύνεται για την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Σε αυτό το φόντο, εάν σε κάποια περίπτωση τα στοιχεία φαινόταν πως δεν συνάδουν με τους ισχυρισμούς του προέδρου, εάν ερχόταν μια στιγμή που ένας οργανισμός, αξιωματούχος ή επιστήμονας διαφωνούσε μαζί του, τότε τόσο το χειρότερο γι’ αυτούς! Κάτι που σημαίνει, πολύ απλά, πως οι μεν άνθρωποι είτε θα άλλαζαν άποψη είτε θα αποπέμπονταν κακήν-κακώς, τα δε στοιχεία θα έπρεπε να «μαγειρευτούν» με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τον ενοχλούν και, εάν ήταν δυνατόν, να τον βολεύουν.

Ο Άντονι Φάουτσι, ο κατά τεκμήριο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, γνώρισε καλά τους περασμένους μήνες τι συνεπάγεται η διαφωνία με τον νυν πρόεδρο. Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν τόλμησε να τον απολύσει, όπως έκανε με μια σειρά άλλους στενούς συνεργάτες του, δεν έχανε ευκαιρία να τον «αδειάζει», να τον ειρωνεύεται, να αμφισβητεί τα δεδομένα που παρουσίαζε και τις οδηγίες του.

Το έκανε στην πρώτη φάση, όταν αρνήθηκε να λάβει εγκαίρως μέτρα (αν και θα είχε τον χρόνο και θα μπορούσε) και να προχωρήσει σε αποτελεσματικό lockdown. Το επανέλαβε στην περίπτωση της μάσκας, ειρωνευόμενος μάλιστα τον Τζο Μπάιντεν επειδή την φορούσε παντού. Προσπάθησε να το κάνει με το εμβόλιο, πιέζοντας ασφυκτικά προκειμένου να δοθεί έγκριση πριν τις εκλογές, ώστε να το εκμεταλλευτεί υπέρ του.

Καταγγελίες-βόμβα

Εκεί, όμως, που σίγουρα φαίνεται πως ξεπέρασε κάθε όριο είναι στην περίπτωση του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Οι αποκαλύψεις δε που έκαναν στους New York Times δύο κορυφαία στελέχη του, ο πρώην υπεύθυνος προσωπικού Κάιλ Μακ Γκόουαν και η αναπληρώτριά του, Αμάντα Κάμπελ, είναι αποκαλυπτικές και συνάμα συγκλονιστικές.

Τα δύο στελέχη, που αποχώρησαν τον περασμένο Αύγουστο από τις θέσεις τους, αποφάσισαν να μιλήσουν στο φόντο της μεγάλης τραγωδίας που βιώνουν οι ΗΠΑ, προκειμένου οι ευθύνες να αποδοθούν εκεί που πρέπει – απευθείας στην κορυφή της πυραμίδας. Και όταν το έκαναν, κατήγγειλαν την ασφυκτική χειραγώγηση του CDC από τον Τραμπ και τον μηχανισμό του, με σκοπό να φτάνει προς τα έξω μια εντελώς διαφορετική εικόνα από την πραγματική.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, η υπεύθυνη της εβδομαδιαίας ενημερωτικής έκδοσης του CDC αναφορικά με τα κρούσματα της Covid-19 στις ΗΠΑ και τις τάσεις που διαμορφώνονται, ανέφερε στην επιτροπή των Δημοκρατικών της Βουλής που ερευνούν την υπόθεση ότι είχε λάβει εντολές να καταστρέψει ένα e-mail που αποδείκνυε την άμεση εμπλοκή έμπιστων του Τραμπ στη δουλειά του οργανισμού.

«Κάθε φορά που η επιστήμη ερχόταν σε σύγκρουση με το μήνυμα που έπρεπε να δοθεί, το μήνυμα επικρατούσε», είπε χαρακτηριστικά ο Μακ Γκόουαν. Με τον τρόπο αυτό υπογράμμισε ότι οι πολιτικές προτεραιότητες και όχι τα επιστημονικά και στατιστικά δεδομένα ήταν αυτά που καθόριζαν τα μέτρα που λαμβάνονταν.

Όχι αυτό, το άλλο!

Ορισμένες φορές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι καταστάσεις που δημιουργούνταν ήταν κωμικοτραγικές. Για παράδειγμα, την περασμένη άνοιξη, ο CDC είχε αναπτύξει μια εφαρμογή η οποία επέτρεπε στους Αμερικανούς να ελέγχονται για συμπτώματα της Covid-19. Όμως, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να αναπτύξει ένα άλλο, παραπλήσιο εργαλείο, σε συνεργασία με την Apple και στη συνέχεια έδωσε εντολή στον CDC να διαγράψει το δικό του!

«Η ζημιά που έχει γίνει στον CDC είναι τόσο μεγάλη που θα χρειαστεί χρόνια για να επιδιορθωθεί», διαπιστώνει ο Μακ Γκόουαν. Και με μια έντονη δόση αυτοκριτικής, καταλήγει: «Αυτό είναι τρομακτικό να ακούγεται, μια και έγινε κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας εκεί». Γιατί, όμως, δεν μιλούσε νωρίτερα; Μήπως υπήρχε η εικόνα ότι ο Τραμπ θα κέρδιζε τις εκλογές

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024