Ως ένα ενθαρρυντικό δείγμα της… πολυαναμενόμενης μεγάλης καθόδου του αριθμού των κρουσμάτων κοροναϊού θεωρούν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας τους 1.382 νέους φορείς του κορ0ναϊού που καταγράφηκαν την Τρίτη (1.677 χθες) και το οποίο σημαίνει μείωση 817 κρουσμάτων (ποσοστό 37%) σε σχέση με τις διαγνώσεις της αντίστοιχης ημέρας της προηγούμενης εβδομάδας.

Με την ελπίδα ότι αυτή η τάση μεγάλης μείωσης των κρουσμάτων θα συνεχισθεί και τα επόμενα 24ωρα με το δεδομένο ότι την προηγούμενη Τετάρτη είχαν σημειωθεί 2.186 κρούσματα και την Πέμπτη είχαν καταγραφεί 1.882.

Επιπλέον, θεωρούν αισιόδοξα τα μηνύματα από πολλές χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία κι άλλες που υπάρχουν πλέον τάσης «ισοπέδωσης» της καμπύλης ανόδου και ορισμένες από αυτές να έχουν αριθμούς νέων νοσούντων που αντιστοιχούν στα… μέσα Αυγούστου.

Οι ανησυχίες

Όμως ανησυχία προκαλεί ότι σε αυτή τη διαφαινόμενη πτωτική πορεία ότι σε τουλάχιστον τρία  24ωρα των τελευταίων ημερών (σ.σ. το πιο πρόσφατο την Δευτέρα όπου σημειώθηκαν 1.251 κρούσματα έναντι 1.044 την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας) υπήρξε κατ’ αντιστοιχία άνοδος των νέων διαγνώσεων. Σε μια αστάθεια κι ένα «σκωτσέζικο ντους» που φοβίζει τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς. Με στελέχη ωστόσο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας να αποδίδουν ορισμένες από αυτές τις αιφνιδιαστικές ανόδους εν μέσω… πτώσης των κρουσμάτων σε πρόσθεση προγενέστερων κρουσμάτων κυρίως σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι ιδιαιτερότητες της δεύτερης καραντίνας

Πλέον οι αναλυτές της πανδημίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε αυτή τη δεύτερη καραντίνα- πέρα από την υπερμεταδοτικότητα από πιθανή μετάλλαξη του ιού- η τήρηση των περιοριστικών μέτρων (έξοδος από το σπίτι, κυκλοφορία ΙΧ κλπ) ήταν κατά 30-40% μικρότερη από αυτή του πρώτου lockdown. Κι αυτό παρότι τότε ο φόβος προκαλείτο από την εκατόμβη θυμάτων στη γειτονική Ιταλία ενώ τώρα οι τεράστιες ανθρώπινες απώλειες ήταν στη χώρα μας.

Το δίμηνο Μαρτίου –Απριλίου λόγω του μεγάλου «εγκλεισμού» των πολιτών ο συντελεστής μεταδοτικότητας είχε κατέλθει στο 0,5 (δύο φορείς μόλυναν έναν άνθρωπο) με αποτέλεσμα τα κρούσματα να εκμηδενισθούν τον Μαιο. Όμως σε αυτή την καραντίνα λόγω της κινητικότητας των πολιτών ο συντελεστής μετάδοσης κινείται στο 0,8-0,85 που σημαίνει ότι σχεδόν ένας φορέας μολύνει άλλον έναν φορέα . Κι έτσι υπάρχει αναπαραγωγή πολλών κρουσμάτων κι εξάπλωση της νόσου –εστω και με μικρότερους ρυθμούς – εντός της νέας αυτής καραντίνας.

Ενώ λοιπόν την περασμένη άνοιξη υπήρξε 26-29 ημέρες μετά την έναρξη των περιοριστικών μέτρων, κάθετη πτώση των κρουσμάτων, τώρα οι νέες αυτές επιπρόσθετες διαγνώσεις λόγω κινητικότητας των πολιτών μειώνουν τον καθοριστικό ρυθμό μείωσης των νέων φορέων. Δηλαδή ενώ τον Μάρτιο τα κρούσματα μετά την 28-29η μέρα είχαν μειωθεί στο 70% από αυτά της κορύφωσης της πανδημίας, τώρα η μείωση αυτή είναι της τάξης του 50% περίπου 32 ημέρες αργότερα μετά την αρχή της εθνικής καραντίνας (στις 7 Νοεμβρίου).

To παράδειγμα των Ιωαννίνων και της Κοζάνης

Μάλιστα, το lockdown στην Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες είχε αρχίσει στις 3 Νοεμβρίου και παρότι έχουν παρέλθει 36 ημέρες η αποκλιμάκωση είναι σαφώς μικρότερη. Επιτελείς του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας αποδίδουν αυτόν τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και στην παρουσία στη χώρα μας αφανούς εργατικού προσωπικού –χωρίς σημαντικό έλεγχο- από βαλκανικές χώρες για αγροτικές δουλειές αλλά και στις πλημμελείς ενέργειες τοπικών παραγόντων. Φέρνοντας σαν παράδειγμα προς μίμηση εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα Ιωάννινα και στην Κοζάνη όπου, παρότι εκεί υπήρξε ραγδαία έξαρση κρουσμάτων στην αρχή Οκτωβρίου, σημειώθηκε μεγάλη μείωση, προτού προσμετρηθεί κι ο χρόνος της καραντίνας.

Τα μηνύματα από την Ευρώπη

Ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από χώρες της Ευρώπης δείχνουν ότι παρ’ ότι και εκεί υπήρξε αιφνιδιαστική εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά και μικρότερη «υπακοή» των πολιτών, τελικά τα τελευταία 24ωρα και με αρκετή καθυστέρηση η πολυπόθητη σχετική «επιπεδοποίηση» της καμπύλης φαίνεται να προσεγγίζεται. Χωρίς και πάλι να υπάρχει ο πολυπόθητος εκμηδενισμός.

Στην Γαλλία η οποία στις 7 Νοεμβρίου είχε φθάσει να είχε 88.790 κρούσματα στις 7 Δεκεμβρίου είχε 3411 κρούσματα, όσα δηλαδή περίπου με τον… Δεκαπενταύγουστο. Αν μάλιστα συνεκτιμηθεί κι η πληθυσμιακή αναγωγή αυτά τα κρούσματα αντιστοιχούν στην Ελλάδα σε περίπου 500. Στην Ισπανία που είχε φθάσει στις 27 Οκτωβρίου να έχει 22603 κρούσματα στις 6 Δεκεμβρίου κατήλθε στις 4517 νέες διαγνώσεις έναν αριθμό νέων φορέων που είχε στις 5 Αυγούστου.

Στην Ιταλία που είχε φθάσει στις 13 Νοεμβρίου στους 40896 νέους νοσούντες , στις 7 Δεκεμβρίου περιορίστηκαν σε 13.715. Εντυπωσιάζει κι αυτό που συμβαίνει στο Βέλγιο που έχει ίδια πληθυσμιακά δεδομένα με την χώρα μας αλλά σχεδόν το 40% της έκτασης που κατέγραψε στις 23 Οκτωβρίου 23921 κρούσματα και χθες μόλις 859 (μείωση 97%).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr