Μια ώρα συζητούσαν στο τηλέφωνο Μακρόν και Ερντογάν – Τί είπαν για Ελλάδα και Κύπρο
Μακρόν και Ερντογάν είχαν το βράδυ της Τρίτης την πρώτη τους συνομιλία μετά από μήνες σε συνέχεια του αδιεξόδου μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων επί των κλιμακούμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες Τρίτη με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «παρότρυνε την Αγκυρα να σέβεται πλήρως την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις», ανέφερε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Θα συνεχιστεί ένας διάλογος
Μακρόν και Ερντογάν είχαν χθες την πρώτη τους συνομιλία μετά από μήνες σε συνέχεια του αδιεξόδου μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων επί των κλιμακούμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το γαλλικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και πως ο Μακρόν ζήτησε παρόμοια προσέγγιση με την Κύπρο.
Πρόσθεσε πως ο γάλλος και ο τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή.
Η τουρκική απάντηση
Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την επικοινωνία των δύο ηγετών υπογραμμίζεται πως ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι η Αγκυρα αναμένει συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από το Παρίσι.
Πηγή: ΑΠΕ
- Τουρκία: Μια δικαστής θύμα απόπειρας γυναικοκτονίας μέσα σε δικαστήριο από τον εισαγγελέα πρώην σύζυγό της
- Η Ελληνίδα Katherine Embiricos στο κόκκινο χαλί των Χρυσών Σφαιρών με ένα πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ
- LIVΕ: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Κωνσταντινίδης: «Οι συγγενείς δεν θα σταθούν πολιτικά δίπλα στη Μαρία» – Άτυπος όρος η μη εμπλοκή των μελών σε κόμματα
- Τριανταφύλλου: Η κυβέρνηση προστάτευε την Intellexa και το αντίστροφο – Οι υποκλοπές λειτούργησαν ως ΣΔΙΤ
- Επίθεση φιλίας – Πρόσωπο του Τραμπ επέλεξε η Meta για νέο της πρόεδρο
- Σλοβενία – Ελλάδα 8-23: Τη διέλυσε και θα παίξει την πρωτιά με την Κροατία
- Πάτρα: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 16χρονης – Το μήνυμα του πατέρα της – Τι λέει ο οδηγός ταξί που την μετέφερε στην Αθήνα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 13.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/luke-irving-xqeJbG99nFE-unsplash-1-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442