Ανδρουλάκης για Τουρκία: Έχει αναστατώσει όλη την Αν. Μεσόγειο
Ο Ευρωβουλευτής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έκτακτη Σύνοδο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου τόνισε ότι η Τουρκία «έχει αναστατώσει όλη την Ανατολική Μεσόγειο».
Το ζήτημα της μετατροπής της Τουρκίας από «εταίρο σε ταραξία» αλλά και της ανάγκης επιβολής εμπάργκο όπλων ως «ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης» από τα Ευρωπαϊκά κράτη, έθεσε με τις παρεμβάσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Ευρωβουλευτής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έκτακτη Σύνοδο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου τόνισε ότι η Τουρκία «έχει αναστατώσει όλη την Ανατολική Μεσόγειο». Σημείωσε ακόμα δεικτικά ότι «ενώ απειλεί με casus beli δηλαδή με πόλεμο από το 1995 την Ελλάδα, ο κ. Ακαρ χθες, ζητούσε την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών», ουσιαστικά για να τους διευκολύνουμε.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως αυτή ρεαλιστικά «δεν υπάρχει», ενώ έδειξε προς μια νέα ειδική σχέση με την γείτονα, «που θα περιλαμβάνει τόσο το καρότο της αναβάθμισης οικονομικής συνεργασίας όσο και το μαστίγιο των αυτοματοποιημένων κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό, ή κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών χωρών».
«Μέρος αυτής της συμφωνίας θα πρέπει να είναι και η πρόβλεψη της από κοινού χάραξης των θαλασσίων ζωνών βάσει του Διεθνούς Δικαίου με την Ελλάδα και την Κύπρο εντός χρονικά περιορισμένου διαστήματος,» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ πρόσθεσε ότι αλλιώς θα πρέπει με συνυποσχετικό να οδηγηθούμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση του ίδιου ζητήματος.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εφαρμογή της Κοινής Απόφασης του Συμβουλίου για τις εξαγωγές όπλων σε τρίτες χώρες το βράδυ της Δευτέρας, ο Ευρωβουλευτής απαρίθμησε τις «δύο παράνομες εισβολές στη Συρία και μία στο Ιράκ, κατάφωρη την κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, τις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή και Ελληνική ΑΟΖ,».
Ζήτησε ακόμα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας, να αναλάβει πρωτοβουλία στο Συμβούλιο ώστε να σταματήσουν οι εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία. «Δεν μπορεί Ευρωπαϊκά όπλα να χρησιμοποιούνται για να απειλούνται δύο Κράτη Μέλη.
- Αστέρας του Χάρι Πότερ πήγε να βοηθήσει γυναίκα που έκλαιγε στον δρόμο και «έφαγε» κουτουλιά
- Είσαι single και δεν ξέρεις γιατί; Μια έρευνα έχει τις απαντήσεις
- Θα καταφέρει η «Ενεργή Μάχη» να κερδίσει το στοίχημα της πρόληψης των πυρκαγιών;
- Ο αναθεωρητισμός Τραμπ και οι τρεις επιλογές της Ευρώπης
- Τίμοθι Μπάσφιλντ: Η σύζυγός του κατέθεσε επιστολή στήριξης παρά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
- Ξεφουσκώνει το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» με τα νέα όρια
- Στέγαση: Ανάκαμψη με ανισορροπίες
- H νέα παγκόσμια έκρηξη του… αστροτουρισμού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442