Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βηρυτός : Διεθνής υποστήριξη για παροχή βοήθειας μετά το μακελειό

Βηρυτός : Διεθνής υποστήριξη για παροχή βοήθειας μετά το μακελειό

Αμέσως μετά την έκρηξη στη Βηρυτό, έντονη είναι η διεθνής κινητοποίηση που παρατηρείται, με πολλές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- να δηλώνουν έτοιμες να παράσχουν βοήθεια

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει η Βηρυτός στον Λίβανο μετά την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι της πόλης, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων μέχρι στιγμής ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων. Την ίδια στιγμή, πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια, ενώ τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αμέσως μετά την έκρηξη στη Βηρυτό, έντονη είναι η διεθνής κινητοποίηση που παρατηρείται, με πολλές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- να δηλώνουν έτοιμες να παράσχουν βοήθεια.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κεϊλέι ΜακΕνάνι, η Oυάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης. Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να προσφέρει «κάθε πιθανή βοήθεια».

Τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους πολίτες του Λιβάνου εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ έγραψε στο μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Οι σκέψεις μου είναι στους πολίτες του Λιβάνου και στις οικογένειες των θυμάτων της τραγικής έκρηξης στη Βηρυτό» και τόνισε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια και στήριξη. Να είστε δυνατοί».

Παράλληλα, η Γαλλία διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τον Λίβανο. «Η Γαλλία βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Λιβάνου και του λιβανικού λαού. Είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες που διατυπώνουν οι λιβανικές αρχές» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε ανάρτηση στο Twitter.

Το μήνυμα Αθήνας – Λευκωσίας

Έτοιμες να συνδράμουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις Αρχές του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης στη Βηρυτό δηλώνουν Αθήνα και Λευκωσία.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνει πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη και έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας εκφράζοντας την ετοιμότητά μας».

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, εκφράζει στην κυβέρνηση του Λιβάνου και η Λευκωσία.

«Επικοινωνήσαμε ήδη με την κυβέρνηση του Λιβάνου εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη» γράφει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια μπορεί προς τη Βηρυτό. «Οι εικόνες και τα βίντεο από τη Βηρυτό απόψε προκαλούν σοκ» έγραψε στο Twitter ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παράσχει στήριξη, με όποιον τρόπο μπορεί, μεταξύ άλλων και στους Βρετανούς πολίτες που επλήγησαν» πρόσθεσε.

Επίσης, και το Ισραήλ προσφέρθηκε να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο. «Το Ισραήλ προσέγγισε τον Λίβανο μέσω διεθνών και διπλωματικών διαύλων και πρόσφερε στη λιβανέζικη κυβέρνηση ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Γκαντς και τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι.

Για βοήθεια στη Βηρυτό με όποιον τρόπο χρειαστεί, έκανε λόγο ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ με ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τον μεγάλο και δυνατό λαό του Λιβάνου. Όπως πάντα, το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να παράσχει βοήθεια με όποιον τρόπο χρειαστεί. Μείνε δυνατός, Λίβανε» έγραψε το μήνυμα του ΥΠΕΞ του Ιράν.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024