Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι 98 πόλεις των ΗΠΑ όπου «έπνιξαν» τους διαδηλωτές με δακρυγόνα

Οι 98 πόλεις των ΗΠΑ όπου «έπνιξαν» τους διαδηλωτές με δακρυγόνα

Χιλιάδες και χιλιάδες εντελώς απλοί άνθρωποι που πίστευαν ότι πήγαιναν σε μια συνηθισμένη διαδήλωση διαμαρτυρίας βρίσκουν τον εαυτό τους να λαμβάνει μια πραγματικά επιθετική αστυνομική απάντηση

Τουλάχιστον 98 σώμα ασφαλείας – πολλά σε μεγάλες πόλεις – χρησιμοποίησαν κάποια μορφή δακρυγόνου εναντίον αμάχων που διαμαρτύρονταν για την αστυνομική βαρβαρότητα και τον ρατσισμό τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με ανάλυση των The New York Times.

Αυτή η σύντομη περίοδος έχει δει την πιο διαδεδομένη εγχώρια χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών από τα μακρά χρόνια αναταραχής στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70, σύμφωνα με τον Stuart Schrader του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Χιλιάδες και χιλιάδες εντελώς απλοί άνθρωποι που πίστευαν ότι πήγαιναν σε μια συνηθισμένη διαδήλωση διαμαρτυρίας βρίσκουν τον εαυτό τους να λαμβάνει μια πραγματικά επιθετική αστυνομική απάντηση», λέει στους NYT. «Αυτό είναι λίγο τρομακτικό. Η αστυνομία κατάφερε πραγματικά να κάνει τους ανθρώπους πιο θυμωμένους.

H εφημερίδα έλαβε υλικό από τα αστυνομικά τμήματα και εξέτασε φωτογραφίες, βίντεο, συνεντεύξεις τύπου και καταθέσεις στην αστυνομία από εκατοντάδες περιστατικά στις ΗΠΑ.

Η χρήση δακρυγόνου είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό γνωστή για τη διάλυση πλήθους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή επεισοδίων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, παρά το ότι έχει απαγορευτεί σε πολεμικές επιχειρήσεις από τη Σύμβαση για την κατάργηση των Χημικών Όπλων (ΣΧΟ).

Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες χωρίς να προκαλέσει σοβαρούς, μακροχρόνιες ζημιές. Αλλά σε περιπτώσεις όπου η αστυνομία κάνει λάθος χρήση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές πληγές. Η παρατεταμένη έκθεση ή οι υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη στην όραση, άσθμα και άλλους μακροχρόνιους τραυματισμούς.

Η έρευνα δείχνει όλο και περισσότερο το δακρυγόνο και άλλα όπλα που έχουν θεωρηθεί από την επιβολή του νόμου ως μη θανατηφόρα μπορούν να τραυματίσουν σοβαρά και μερικές φορές ακόμη και να σκοτώσουν.

Η διαδεδομένη χρήση δακρυγόνων έχει προκαλέσει ανατροπή, με ορισμένους νομοθέτες να ζητούν την απαγόρευση της χρήσης του στη Μασαχουσέτη και τη Νέα Ορλεάνη. Άλλες πόλεις, όπως το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Πόρτλαντ και το Ντάλας, έχουν απαγορεύσει προσωρινά στην αστυνομία τη χρήση του.

Η χρήση δακρυγόνων στις πρόσφατες διαδηλώσεις

Οι ειδικοί λένε ότι οι αξιωματικοί πρέπει να «ανοίγουν» τα δακρυγόνα σε μικρή απόσταση, προς την άκρη ενός πλήθους, για να ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό των ατόμων που εκτίθενται και να αποφευχθούν οι τραυματισμοί. Ωστόσο, φωτογραφίες και βίντεο συγκρούσεων αστυνομικών με διαδηλωτές αποκάλυψαν τακτική ασυμβίβαστη με την ασφαλέστερη χρήση δακρυγόνων.

Στο Charlotte, το WCNC ανέφερε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και από τις δύο άκρες ενός δρόμου, περιορίζοντας τους διαδηλωτές. Σε ένα βίντεο από τη Φιλαδέλφεια, το οποίο κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα σε ένα μεγάλο πλήθος παγιδευμένο στην άκρη του αυτοκινητόδρομου χωρίς να έχουν που να πάει.

Στο Λούισβιλ, οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι χρησιμοποιήθηκε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων, χωρίς προειδοποίηση. Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, ένας δικαστής έθεσε προσωρινούς περιορισμούς στη χρήση δακρυγόνων από το αστυνομικό τμήμα, λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκε για τη διασπορά ειρηνικών διαδηλωτών.

Διαφωνία για τη σημασιολογία

Το «δακρυγόνο», ένας όρος ο οποίος λειτουργεί ως ομπρέλα για να περιγράψει τα χημικά που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο πλήθους, δεν έχει προσδιοριστεί νομικά.

Οι τα χημικά που περιέχουν πιπέρι μπορεί να ακούγονται πιο ήπια από τα «δακρυγόνα», αλλά τα νεότερα «όπλα» που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο, μπορεί να είναι εξίσου ισχυρά με τις παραδοσιακές ουσίες ελέγχου πλήθους. Έχουν παρόμοια αποτελέσματα σε άτομα που εκτίθενται: βασανιστικός πόνος και αναπνευστική δυσχέρεια.

Ωστόσο, ορισμένοι εξακολουθούν να κάνουν διάκριση μεταξύ των δύο, και ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι τα δακρυγόνα με σπρέι είναι ασφαλέστερα. Σύμφωνα όμως με γιατρούς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες φαίνεται να χρησιμοποιούν μεθόδους χωρίς να γνωρίζουν τις πλήρεις επιπτώσεις τους σε άτομα που έρχονται σε επαφή μαζί τους.

«Υπάρχει πολύ λίγη επίβλεψη σχετικά με το τι αγοράζουν τα αστυνομικά τμήματα ή πώς σχεδιάζουν να αναπτυχθούν», δήλωσε ο Δρ Τζόρντ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Duke που μελετά τη χρήση δακρυγόνων. Πρόσθεσε δε ότι η αστυνομία λαμβάνει εκπαίδευση δακρυγόνων από κατασκευαστές, οδηγώντας τους να το αντιμετωπίσουν ως βασικό μέσο ελέγχου του πλήθους.

«Νομίζω ότι αυτό αλλάζει πραγματικά τη νοοτροπία τους, ότι γίνεται ένα στοιχείο πρώτης γραμμής εναντίον διαδηλωτών και όχι έσχατη λύση», είπε. «Ανησυχώ πολύ ότι αυτή η μέθοδος πρόκειται να γίνει κοινωνικά αποδεκτή».

Χημικά σε 7χρονο

Σάλο έχει προκαλέσει άλλωστε και ένα βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να ψεκάζουν με χημικά ένα 7χρονο παιδί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Σιάτλ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Το παιδί το κρατούσε από το χέρι ο πατέρας του, Μάντο Έιβερι. Έφευγαν από τη Σαββατιάτικη λειτουργία στην εκκλησία της ενορίας τους, όταν βρέθηκαν κοντά σε μια ειρηνική αντιρατσιστική διαδήλωση.

Ξαφνικά, σύμφωνα με τον Έιβερι εμφανίστηκαν αστυνομικοί και έριξαν χημικά με ορισμένα εξ αυτών να πέφτουν κατευθείαν στο πρόσωπο του 7χρονου, όπως γράφει ο Guardian.

Στο βίντεο έχουν καταγραφεί και οι διαμαρτυρίες των διαδηλωτών που απαιτούν να μάθουν γιατί οι αστυνομικοί ψέκασαν με χημικά ένα μικρό παιδί και πολύ περισσότερο γιατί δεν βοήθησαν στη συνέχεια.

To παιδί το οποίο υπέστη χημικό έγκαυμα στο μάγουλο του, ρωτά συνεχώς τους γονείς του «τι έκανα και μου συμπεριφέρθηκαν έτσι;».

Ο πατέρας του δηλώνει οργισμένος τόσο με τους αστυνομικούς όσο και με τους διασώστες που ήταν παρόντες. «Δεν ξέρω αν θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα ή αν θέλατε να σπείρετε τον φόβο μέσα του. Πάντως τα καταφέρατε».

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024