Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η θηριωδία της ραδιοτηλεοπτικής Βαβυλωνίας

Η θηριωδία της ραδιοτηλεοπτικής Βαβυλωνίας

Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της σοβαρότητας και υπευθυνότητας, ενός ραδιοσταθμού που μεταδίδει, από περιφρόνηση προς τους ακροατές, παραπλανητική μετάδοση της ώρας

Κρύος ιδρώτας κυριεύει ορισμένους υπεύθυνους των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, όταν οι ανυπεράσπιστοι τηλεθεατές-ακροατές τους καταλογίζουν έλλειψη αισθητικής αλλά και κοσμιότητας στις παραγωγές τους.

«Τι αισθητικές, πράσινα άλογα και φραμπαλάδες μας τσαμπουνάς ρε φίλε… Σημασία έχει το ‘κονόμι. Έχεις καύσιμο, τότε τη γλύτωσες και προχωράς».

Αυτή, στην αγοραία διάλεκτο, είναι πάνω-κάτω η απάντηση, που δίνουν οι κλειδοκράτορες κάθε αυθαίρετου και χυδαίου ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, που για την επιβίωσή του χρησιμοποιεί, ως πολιορκητικό κριό του κάστρου του εύκολου υπερκέρδους, την αχαλίνωτη διαφήμιση, με τις πιο απίθανες μορφές της, αλλά και αμέτρητα άλλα «ανεμομαζώματα και διαβολοσκορπίσματα», χάριν της εισοδηματικής απληστίας. Έστω και αν, με τον τρόπο αυτό, εκμηδενίζονται ή εκμαυλίζονται τα σοβαρότερα, απολαυστικότερα, ή και εξόχως συγκινητικά προγράμματα…

Ας κάνουμε λοιπόν μια περιοδεία στα ραδιοτηλεοπτικά περιβόλια με τη μονοκαλλιέργεια των διαφημιστικών ζιζανίων.

·       Σε αμέτρητα ειδησεογραφικά προγράμματα και 2-5 λεπτά της ώρας, πριν αυτά βγουν στον αέρα, συνωστίζονται οι πιο ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις.

Συνήθως, λόγω του συνωστισμού αυτού η έναρξη των ειδήσεων μετατοπίζεται άλλα 2-4 λεπτά αργότερα. Και όχι μόνον αυτό, αλλά οι εκφωνητές-παρουσιαστές των ειδήσεων, από κεκτημένη ταχύτητα εξαγνισμού των ημαρτημένων, ενώ η ώρα δείχνει 2.05, οι ίδιοι αυτοί παρουσιαστές-παρουσιάστριες-γιατί όχι και συντάκτες-ξεκινούν την εκφώνηση των ειδήσεων λέγοντας: «Η ώρα είναι 2. Ξεκινάμε με τις κυριότερες ειδήσεις»!

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το μέγεθος της σοβαρότητας και υπευθυνότητας, ενός ραδιοσταθμού που μεταδίδει, από περιφρόνηση προς τους ακροατές, παραπλανητική μετάδοση της ώρας! Ούτε στον θρυλικό πειρατικό σταθμό «Ράδιο-Μπάμπης» δεν υπήρχε τόση τσαπατσουλιά…

·       Το κακό όμως προχωρεί και στη διάρκεια της μετάδοσης του ραδιοτηλεοπτικού ειδησεογραφικού προγράμματος. Έτσι, οι τηλεθεατές-ακροατές, ενώ είναι κυριολεκτικά κρεμασμένοι στα χείλη των εκφωνητών, ή σε συγκλονιστικές, μαγνητοσκοπημένες-σκηνές από τα δρώμενα, ξαφνικά πέφτουν, σαν βαριές κεραμίδες στα κεφάλια τους, ….. διαφημίσεις για ταξίδια ανά τας Ευρώπας, με εικόνες από φωτισμένες φαντασμαγορικά πλατείες, ή εστιατόρια γκουρμέ πολυτελείας, σε τιμές δελεαστικές…

Και το χείριστο: Σε μερικές από αυτές τις απροειδοποίητες και εμβόλιμες διαφημίσεις, τσοντάρουν και οι ίδιοι οι παρουσιαστές!

«Καλησπέρα» στο καταμεσήμερο

Και τώρα, λίγα λόγια γι’ αυτό το σόλοικο και αφ’ υψηλού ανόητο και πάσχον από ημιμάθεια, «καλησπέρα σας», με το οποίο χαιρετούν τους τηλεθεατές-στο καταμεσήμερο-δηλαδή στο δελτίο των 2 μμ-κάποιοι παρουσιαστές!

Άντε λοιπόν να εξηγήσεις σ’ αυτούς τους … σοβαροφανείς παραγωγούς, ότι το μεσημεριάτικο «καλησπέρα» είναι ισοδύναμο του χαιρετισμού «καλό βράδι», διότι η εσπέρα, δηλαδή το βράδι ξεκινάει με τη δύση του ηλίου. Εξ ου και η εκκλησιαστική ακολουθία του «εσπερινού» που δεν πραγματοποιείται στο καταμεσήμερο! Και για να τελειώνουμε με την παρένθεση αυτή, το «λογικό» για τους χρήστες του μεσημεριάτικου «καλησπέρα» θα ήταν να τελειώνουν το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων με ένα λογικώς υστερόχρονο «καληνύχτα»! Μόνον έτσι θα επισημοποιούσαμε τη βλακεία και το θράσος της αμάθειας, ή κατά Έρασμον τον «έπαινο της μωρείας» (Laus stitutiae)*

________________

* Η επιδημική εξάπλωση της χρονικά και λογικά ανισόρροπης μεσημεριάτικης «καλησπέρας» ξεκίνησε εδώ και 15 περίπου χρόνια, από τις  υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του ΟΤΕ. Τότε, κάποιος ή κάποιοι δοκισίσοφοι (κοινώς «ξερόλες» αυτού του Οργανισμού) μοίρασαν στους τηλεφωνητές-τηλεφωνήτριες του ΟΤΕ άτυπη εγκύκλιο που … «δίδασκε» τους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν την «καλησπέρα» μετά τις δώδεκα το μεσημέρι! Ανύπαρκτες οι αντιδράσεις των γλωσσολόγων, γιατί όχι και της Ακαδημίας Αθηνών γι’ αυτή την ηλίθια «εγκύκλιο». Με αποτέλεσμα, ακόμη και πρωθυπουργοί να καλωσορίζουν τους δημοσιογράφους σε μεσημβρινές πρες κόνφερανς με … «καλησπέρα»! (Ονόματα δεν λέμε για να μη χαλάμε τις καρδιές μας…)

_________________

Στο επόμενο: Η αρένα των πολιτικών ραδιοτηλεοπτικών πάνελ.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024