Ο Εσπερ διορθώνει… τον Τραμπ για τα περί βομβαρδισμού περσικών μνημείων
«Θα τηρήσουμε τους νόμους περί ένοπλων συρράξεων» ήταν η απάντηση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ όταν ρωτήθηκε για την απειλή Τραμπ περί βομβαρδισμού μνημείων του περσικού πολιτισμού.
Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει το διεθνές νομικό πλαίσιο που διέπει τις ένοπλες συρράξεις πλήττοντας πολιτιστικά μνημεία στο Ιράν, όπως απείλησε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι θα διατάξει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Θα τηρήσουμε τους νόμους»
Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον είναι διατεθειμένος να πλήξει πολιτιστικούς χώρους, ο Εσπερ απάντησε σε δημοσιογράφους: «Θα τηρήσουμε τους νόμους περί ένοπλων συρράξεων».
Οταν πιέστηκε να απαντήσει εάν θα πλήττονταν ιρανικά μνημεία ή όχι, διότι εάν πλήττονταν θα επρόκειτο για έγκλημα πολέμου, ο Εσπερ απάντησε ότι «αυτό λέει το διεθνές νομικό πλαίσιο για τις ένοπλες συρράξεις», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Εγκλημα πολέμου
Το να μπαίνουν στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία, όπως αρχαιολογικοί χώροι, από στρατούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο συμπεριλαμβάνονται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχε προσυπογράψει η κυβέρνηση Τραμπ το 2017 και κυρίως της Σύμβασης περί Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ενοπλης Σύρραξης (υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας