Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπόρις Τζόνσον vs Ντόναλντ Τραμπ: Δύο showmen στον θρίαμβο του λαϊκισμού - Πόσο μοιάζουν τελικά;

Μπόρις Τζόνσον vs Ντόναλντ Τραμπ: Δύο showmen στον θρίαμβο του λαϊκισμού – Πόσο μοιάζουν τελικά;

Όλα για το θεαθήναι... Ομως, οι δύο ηγέτες έχουν πολλές ομοιότητες και κυριαρχούν στη χώρα τους

Θριαμβευτής βγήκε από τις κάλπες που στήθηκαν χτες πρόωρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπόρις Τζόνσον.

Για αρκετούς Βρετανούς αναλυτές η νίκη του έναντι των Εργατικών αποτελεί επίσης μία νίκη του λαϊκισμού απέναντι στον ορθολογισμό.

Ο Τζόνσον εξασφάλισε άλλωστε όλα όσα ήθελε.

Πήρε δηλαδή την λαϊκή εντολή να προχωρήσει στο διαζύγιο με την ΕΕ, παραμένοντας στην θέση του χωρίς κοινοβουλευτικές εξαρτήσεις.

Σλόγκαν

Το σλόγκαν του αν και παραπλανητικό ήταν αποτελεσματικό εξ αρχής. «Get Brexit done». Ένα σλόγκαν βέβαια που πολλές βρετανικές εφημερίδες, όπως η Guardian, ανέφερε πως είναι το μεγαλύτερο ψέμα των εκλογών.

Η εκστρατεία του δοκιμασμένη. Αντιγράφοντας τον άνθρωπο με τον οποίο εξ αρχής διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις και ο οποίος πρώτος πανηγύρισε τον θρίαμβο του Βρετανού, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να πείσει την εργατική τάξη να ενστερνιστεί το brand του οικονομικού λαϊκισμού.

Άλλωστε και το δεύτερο σλόγκαν του Μπόρις Τζόνσον «Απελευθερώστε τις δυνατότητες των Βρετανών» θύμιζε αρκετά το «Να κάνουμε πάλι την Αμερική υπέροχη» του Τραμπ.

Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτές οι ομοιότητες.

Μπλε Τοίχος vs Κόκκινο Τοίχος

Από την μία ο Τραμπ στις εκλογές του 2016 γκρέμισε το δικό του «Μπλέ Τοίχος» των μεσοδυτικών αμερικανικών πολιτειών, από την άλλη ο Μπόρις Τζόνσον ταυτίστηκε από την πρώτη στιγμή με την κατάρρευση του «Κόκκινου Τοίχους» μία δηλαδή μεγάλη ζώνη που εκτείνεται από την Ουαλία προς τα βορειανατολικά, παραδοσιακά άνηκε στους Εργατικούς και οι Βρετανοί εκεί  είχαν ψηφίσει υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016

Και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Σύμφωνα με το BBC, οι Τόρις αποσπούν έδρες από τους Εργατικούς στο Βορρά, τη Μεσοχώρα (Μίντλαντς) και την Ουαλία.

Τα Γουόρκινγκτον, Ρέξαμ, Ντάντλεϊ Νορθ, Γουέικφιλντ, Ντιούσμπουρι, Μπλάιθ Βάλεϊ είναι ορισμένα μόνο από τα προπύργια των Εργατικών που πέφτουν.

Σε άλλες εκλογικές περιφέρειες πάλι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πετυχαίνει να κρατήσει τις έδρες του, βλέποντας ωστόσο τη δύναμή του να μειώνεται έως και 11 μονάδες, με τις ψήφους να πηγαίνουν στους Συντηρητικούς.

Μία εμπορική συμφωνία που θα μπει στα σκαριά

Όσα πάντως κι αν τους ενώνουν ή τους χωρίζουν, το μόνο σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα έφερε χαμόγελα και στους δύο, καθώς με την νίκη του αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος ανοίγει ο δρόμος για μία εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Βρετανίας.

«Συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον για τη μεγάλη νίκη! Βρετανία και ΗΠΑ θα είναι τώρα ελεύθερες να συνάψουν μία τεράστια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit. Αυτή η συμφωνία έχει τη δυνατότητά να είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο επικερδής από οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να συναφθεί με την Ε.Ε. Γιόρτασέ το Μπόρις!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter, ο οποίος άλλωστε δεν κρύβει ούτε τον διακαή πόθο του για το Brexit ούτε την προτίμησή του στο πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον.

Το tweet αυτό ήταν το δεύτερο του Ντόναλντ Τραμπ για τις βρετανικές εκλογές τις οποίες προφανώς παρακολουθούσε στενά. «Φαίνεται πως έχουμε μια μεγάλη νίκη για τον Μπόρις στο ΗΒ!», είχε γράψει νωρίτερα.

Πέρα όμως από τις πολιτικές πρακτικές, τις συμφωνίες και την ανάγκη τους να γίνονται το επίκεντρο της προσοχής τόσο με αυτά που λένε, όσο και με αυτά που κάνουν, τελικά δεν είναι τόσο τυχαίο που παλαιοτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει πως (σ.σ. Τον Μπόρις Τζόνσον) «Τον αποκαλούν Τραμπ της Βρετανίας».

Δύο Showmen στο τιμόνι ΗΠΑ- Μεγάλη Βρετανία

Τόσο ο Μπόρις Τζόνσον όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και οι δύο showmen.

Κάνουν δηλώσεις που φέρνουν αντιδράσεις, έχουν πάντα αυτό το υπεροπτικό, ίσως πονηρό βλέμμα, και αγαπούν να λένε ψέματα.

Άλλωστε ποιος δεν θυμάται πως ο Μπόρις Τζόνσον έχει υποβάλει παραίτηση δύο φορές για ανειλικρίνεια ενώ η Washington Post είχε δημοσιεύσει άρθρο που παρέθετε αναλυτικά τα… 133 ψέματα του Τραμπ. Η εφημερίδα είχε αναφέρει μάλιστα πως οι πιο παραπλανητικές δηλώσεις του αφορούσαν την μεταναστευτική πολιτική, αλλά και την προσωπική του ζωή.

Όσο μάλιστα για το δεύτερο, την προσωπική ζωή δηλαδή του Τραμπ, κάποιος θα μπορούσε να πει πως έχει αρκετά κοινά σημεία με αυτή του Μπόρις Τζόνσον.

Οι απιστίες και τα σκάνδαλα

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ταμπλοίντς έχουν γράψει για φήμες περί εξωσυζυγικών σχέσεων τόσο του Τζόνσον όσο και του Τραμπ.

Η Mirror είχε αποκαλύψει πριν μερικούς μήνες πως το ένα από τα πέντε του παιδιά του Τζόνσον δεν είναι καρπός του έρωτά του με την πρώην σύζυγό του, αλλά μίας άλλης ερωτικής σχέσης από τις πολλές που διατηρούσε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε γίνει θέμα συζήτησης μάλιστα παγκοσμίως όταν Ιούνιο είχε κυκλοφορήσει η είδηση πως ο γείτονας του Μπόρις είχε καλέσει την αστυνομία εξαιτίας του έντονου καβγά που είχε ο πολιτικός με την σύντροφό του, την 31χρονη Κάρι Σάιμοντς.

Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγες οι πορνοστάρ που έχουν αποκαλύψει ότι έχουν κοιμηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, πριν εκείνος γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Άλλωστε οι φήμες για τον γάμο Μελάνια-Τραμπ ΄όλα αυτά τα χρόνια δίνουν και παίρνουν, ενώ πρόσφατο βιβλίο-βιογραφία της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ αποκάλυπτε πως οι σχέσεις του είναι ψυχρές με την σύζυγό του να κοιμάται όχι μόνο σε διαφορετικό δωμάτιο, αλλά μέχρι και σε διαφορετικό όροφο του Λευκού Οίκου.

Καταγωγή από εύπορες οικογένειες

Μπορεί και οι δύο να λένε πως νοιάζονται για την μεσαία, εργατική τάξη, αλλά δεν προέρχονται από αυτή.

Και ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ντόναλντ Τραμπ κατάγονται από πολύ πλούσιες οικογένειες.

Ο Τραμπ κληρονόμησε τον πλούτο από τον πατέρα του, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον είναι αριστοκράτης, απόγονος βασιλιά με μεγάλη περιουσία.

Μάλιστα σύμφωνα με το Celebrity Net Worth η προσωπική περιουσία του Μπόρις Τζόνσον εκτιμάται στα 1,64 εκατ. στερλίνες.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024