Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιερρακάκης : Ολα τα μητρώα του Δημοσίου να επικοινωνούν μεταξύ τους

Πιερρακάκης : Ολα τα μητρώα του Δημοσίου να επικοινωνούν μεταξύ τους

Τη σημασία της ψηφιοποίησης του κράτους και των θετικών επιπτώσεων που θα έχει στη ζωή των πολιτών επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τη σημασία της ψηφιοποίησης του κράτους και των θετικών επιπτώσεων που θα έχει στη ζωή των πολιτών επεσήμανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στην ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στους μείζονες στόχους του υπουργείου του, όπως η εφαρμογή της διαλειτουργικότητας αλλά και την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στις υποθέσεις της δημόσιας διοίκησης.

«Για εμάς η τεχνολογία είναι ένας μηχανισμός που κάνει τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη. Αυτό ορίσαμε ως στόχο, όταν ανακοινώσαμε το νέο υπουργείο. Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Αυτή τη φορά θα πρέπει βήμα-βήμα να μπορέσουμε να το σχεδιάσουμε αποτελεσματικά και παραγωγικά. Η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας θα είναι καταλυτική, όχι μόνον στην αλληλεπίδραση της σχέσης του πολίτη με το δημόσιο, αλλά εντέλει και στην επικράτηση της διαφάνειας στο ίδιο το κράτος» επεσήμανε ο υπουργός.

Πρώτος στόχος η διαλειτουργικότητα

Άμεση προτεραιότητα για να προχωρήσει η διαδικασία ψηφιοποίησης του κράτους είναι να τεθεί σε ισχύ η διαλειτουργικότητα των μητρώων.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, άμεσος στόχος είναι η κατοχύρωση της διαλειτουργικότητας των μητρώων.

Πρέπει τα διάφορα μητρώα του δημοσίου να επικοινωνούν μεταξύ τους, ώστε να είναι δυνατή η εξαγωγή γνώσης από τις μεγάλες βάσεις δεδομένων, με απόλυτο σεβασμό στην ιδιωτικότητα, τόνισε.

«Όταν εξαχθούν τα δεδομένα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: στα ανοικτά δεδομένα, τα ανώνυμα, από τα οποία μπορεί να εξαχθεί σημαντική γνώση για το σχεδιασμό πολιτικής, για το αν π.χ. κάτι λειτούργησε καλά ή όχι. Και στα δεδομένα που διατηρεί το ίδιο το κράτος για τους πολίτες του, ώστε να μπορέσει να κατοχυρώσει, ανάμεσα σε άλλα, και στη συνθήκη διαφάνειας» σημείωσε.

Τι αλλάζει με την διαλειτουργικότητα

«Η διαλειτουργικότητα μειώνει κατά πολύ τις αλληλεπιδράσεις του πολίτη με το δημόσιο και μοιραία μειώνει την πιθανή εκδήλωση κάποιων φαινομένων διαφθοράς» σημείωσε ο υπουργός.

Η διαδικασία εξαγωγής γνώσης από τα δεδομένα δρα αυτονόητα ευεργετικά, διότι αναγνωρίζεται το ίδιοι πρόσωπο στα πολλαπλά μητρώα. Άρα θα πάρει ένα επίδομα ο πραγματικά μη προνομιούχος, πρόσθεσε.

Έρχεται ψηφιακή δίκη

Ακόμα, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ των οποίων και οι δικαστικές υποθέσεις.

«Δεν είναι ένα επίπεδο, στο οποίο μπορεί να πάμε τώρα ως Ελλάδα, αλλά αποτελεί πραγματικότητα για άλλα κράτη και πρέπει να τα φθάσουμε. Να μπορούν δηλαδή οι αλγόριθμοι, διαβάζοντας τα δικόγραφα, να κάνουν έναν πρώτο έλεγχο σε σχέση με το ποια πρέπει να είναι η έκβαση μιας υπόθεσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχονται οι αλγόριθμοι. Το ρίσκο είναι να υπάρχει αδιαφάνεια στους αλγορίθμους» υπογράμμισε.

Όσο θα πηγαίνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει η στρατηγική και τα τεχνολογικά σχήματα που θα χρησιμοποιούνται να τίθενται τα ίδια σε δημόσιο έλεγχο και οι αλγόριθμοι σε δημόσιο διάλογο μεταξύ των ειδικών, σημείωσε ο υπουργός.

Διότι, εξήγησε «υπάρχει ως κίνδυνος οι ίδιοι οι αλγόριθμοι να αναπαράγουν τις δικές μας προκαταλήψεις και οι εκβάσεις τους να μη δρουν ευεργετικά για τη δημοκρατία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024