Ένα εκατομμύριο ευρώ, συν ΦΠΑ, είναι το ποσό που θα καταβάλει η Γενική Διεύθυνση της Ισπανικής Αστυνομίας κατά την επόμενη διετία, για να προμηθευθεί 10.000 πτυσσόμενα κλομπ, προκειμένου να ξεκινήσει η σταδιακή αντικατάσταση των παραδοσιακών κλομπ που έως σήμερα χρησιμοποιούν τα όργανα της τάξης

Ένα εκατομμύριο ευρώ, συν ΦΠΑ, είναι το ποσό που θα καταβάλει η Γενική Διεύθυνση της Ισπανικής Αστυνομίας κατά την επόμενη διετία, για να προμηθευθεί 10.000 πτυσσόμενα κλομπ, προκειμένου να ξεκινήσει η σταδιακή αντικατάσταση των παραδοσιακών κλομπ που έως σήμερα χρησιμοποιούν τα όργανα της τάξης.

Σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η εφημερίδα El Pais γνωστοποιεί ότι αυτό θα γίνει προκειμένου να «αποφευχθεί η χρήση πιο επιβλαβών μέσων, αποκτώντας συνάμα καλύτερη αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα στις διάφορες υπηρεσιακές αποστολές».

Όπως αναφέρεται, η αγορά των νέων κλομπ κατέστη αναγκαία μετά τα σοβαρά επεισόδια στην Καταλονία, που ξέσπασαν έπειτα από την απόφαση φυλάκισης των πολιτικών πρωτεργατών της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της, κατά τη διάρκεια των οποίων οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όλων των αποτρεπτικών μέσων, έως και λαστιχένιων σφαιρών, για να καταστείλουν τις μαζικές διαδηλώσεις.

Σε αυτά τα επεισόδια είχαν τραυματιστεί και περίπου 300 όργανα των τοπικών Μόσος ντ’ Εσκάδρα και της Εθνικής Αστυνομίας, με τις ενώσεις τους να ζητούν καλύτερα υλικά μέσα, από τα παραδοσιακά «αγχέμαχα» γκλομπ που δεν κρατούν μακριά τους αντιπάλους.

Οι αστυνομικοί έχουν ζητήσει επίσης να εξοπλιστούν και με πιστόλια ηλεκτρικής εκκένωσης και Taser.

Σύμφωνα με το μνημόνιο της Υπηρεσίας Εξοπλισμού της Εθνικής Αστυνομίας, το καινούριο υλικό «είναι ιδανικό», καθώς εξασφαλίζει το απρόσβλητο εκείνου που το χειρίζεται.

Η κατασκευή του είναι από αλουμίνιο ή άλλο συναφές υλικό, «αρίστης ποιότητας», που όταν δεν έχει αναπτυχθεί τελείως, το μήκος του είναι 26 εκατ. και όταν ανοίγει ξεπερνά το μισό μέτρο, ενώ το βάρος του είναι μόλις 610 γραμμάρια.

Είναι εύκολο να μεταφέρεται διαρκώς, το πτυσσόμενο μήκος του το κάνει διακριτικό, και εκτός από αποτρεπτικό όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σωστικό μέσο σε περιπτώσεις ανάσυρσης κ.λπ.

Στο ίδιο έγγραφο προβλέπεται η αρχική κατάρτιση 25 αστυνομικών, που θα χρειαστεί να εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους «στη χρήση, συντήρηση και μεταφορά του εκτεινόμενου αμυντικού υλικού».

Οι πρώτες 3.000 των νέων κλομπ θα παραδοθούν από την εταιρεία που μειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό, Tecnología y Desarrollo Teyde SL, πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ οι υπόλοιπες 7.000 θα διατεθούν κατά τη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr