Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μονή Μακρυμάλλης: Οι βοσκοί με τα μακριά μαλλιά

Μονή Μακρυμάλλης: Οι βοσκοί με τα μακριά μαλλιά

Στην ενδοχώρα της Κεντρικής Εύβοιας, βορείως της κωμόπολης των Ψαχνών και σε μικρή απόσταση από το χωριό Μακρυμάλλη, χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, βρίσκεται η μονή Μακρυμάλλης

Στην ενδοχώρα της Κεντρικής Εύβοιας, βορείως της κωμόπολης των Ψαχνών και σε μικρή απόσταση από το χωριό Μακρυμάλλη, χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, βρίσκεται η μονή Μακρυμάλλης.

Εξαιτίας των αλλεπάλληλων καταστροφών που υπέστη στο διάβα του χρόνου η αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου μονή, δε σώθηκαν γραπτές μαρτυρίες για την πρώιμη ιστορική φάση της. Ως εκ τούτου, όσα αναφέρονται στην περίοδο εκείνη στηρίζονται στην προφορική και μόνο παράδοση.

Σύμφωνα με αυτήν, κτήτορες της μονής υπήρξαν δύο αδέλφια που είχαν εκεί κοντά τις καλύβες των ποιμνίων τους. Κάθε βράδυ οι δύο βοσκοί έβλεπαν ένα μυστηριώδες φως σε ένα βράχο. Όταν πήγαν τελικά στο σημείο εκείνο, βρήκαν την εικόνα της Παναγίας. Την έφεραν στις καλύβες τους και έχτισαν ένα πρόχειρο προσκυνητάρι, όπου τοποθέτησαν την εικόνα και άναβαν μπροστά της το καντήλι.

Αργότερα οι δύο βοσκοί απαρνήθηκαν τα εγκόσμια, έγιναν μοναχοί και ίδρυσαν τη μονή, περί το 12ο αιώνα. Μάλιστα, κατά την επικρατέστερη τουλάχιστον εκδοχή, η μονή οφείλει ακριβώς την ονομασία της στα μακριά μαλλιά των κτητόρων της.

Αξιόλογες είναι οι σωζόμενες τοιχογραφίες στην κόγχη του Ιερού Βήματος, καθώς και αρκετές εικόνες του τέμπλου, που χρονολογούνται από το 1882. Στη βιβλιοθήκη της μονής φυλάσσονται έργα θρησκευτικού και ιστορικού περιεχομένου.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024