Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τάκης Αβραμίδης: Ακυβερνησία ή απλή αναλογική;

Τάκης Αβραμίδης: Ακυβερνησία ή απλή αναλογική;

Άρθρο του Τάκη Αβραμίδη, πρόεδρου του ΔΣ της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά Κανάλι-Ενα 90,4 και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τον Πειραιά Νικητή

H αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τις δημοτικές αρχές στην Ελλάδα, προφασίστηκε την ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση στα αιρετά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Παράλληλα με το αίτημα της δικαιότερης εκπροσώπησης των τοπικών δυνάμεων, είναι λογικό να τίθεται και το αντίστοιχα θεμιτό αίτημα της αποτελεσματικής και αποδοτικής διακυβέρνησης και λειτουργίας των ΟΤΑ, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι απλώς ένας δημοκρατικά νομιμοποιημένος θεσμός οργάνωσης του κράτους, αλλά ο διοικητικός μηχανισμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη με δράσεις που αφορούν και επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά του.

Η συζήτηση αυτή, όμως, ποτέ δεν έχει περιστραφεί προς την αναζήτηση των «δόσεων αναλογικότητας» στο εκλογικό σύστημα ως προς το τι ακριβώς δηλαδή «διανέμεται» αναλογικότερα κι ως εκ τούτου δικαιότερα.

Ταυτόχρονα, προφανής ήταν και είναι η έλλειψη των εργαλείων για την εξασφάλιση της αποδοχής από την κοινωνική συνείδηση ενός συστήματος διακυβέρνησης στο τοπικό επίπεδο της αυτοδιοίκησης και η απειρία και η απουσία κουλτούρας και θεσμών, διαδικασιών πολιτικής συναίνεσης και κοινωνικού ελέγχου – που θα εξασφάλιζαν τους όρους βιωσιμότητας ενός μοντέλου διακυβέρνησης, σε τοπικό επίπεδο, που συγκροτείται στη βάση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος.

Σήμερα μόλις 9 χρόνια από την ψήφιση του «Καλλικράτη» ήταν πρόωρο να προχωρήσει, μέσα σε τόσο πυκνό χρόνο, μια νέα διαρθρωτική αλλαγή, με καθαρά επιφανειακή προετοιμασία που ξεκινάει και τελειώνει, με τη μεταβολή του εκλογικού συστήματος.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση με την απλή αναλογική έχει στόχο την ακυβερνησία αφού προβλέπει ότι θα χάσει τις εκλογές και θα πάρει με τον εκλογικό νόμο αυτό που οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών δεν της έδωσαν το 2014 και ούτε θα της το δώσουν στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.

Μια καθεστωτική και αντιδημοκρατική αντίληψη που θέλει να επιβάλλει τις ιδέες της στην Αυτοδιοίκηση και τελικά στην κοινωνία.

Ο Τάκης Αβραμίδης είναι πρόεδρος του ΔΣ της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά Κανάλι-Ενα 90,4 και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Πειραιά Νικητή

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024