Επίθεση Πενς στην Ευρώπη για τη στάση της απέναντι σε Ιράν, Βενεζουέλα και Ρωσία
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε σε ανώτερους Ευρωπαίους και Ασιάτες αξιωματούχους πως η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ αποχωρώντας από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και να αναγνωρίσει τον επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ως πρόεδρο της χώρας αντί του δικτάτορα Μαδούρο
Σε μια νέα επίθεση εναντίον των παραδοσιακών συμμάχων της Ουάσινγκτον, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς επέκρινε σήμερα τις ευρωπαϊκές δυνάμεις σχετικά με το Ιράν και τη Βενεζουέλα, ενώ απέρριψε έκκληση της γερμανίδας καγκελαρίου να περιληφθεί η Ρωσία στις παγκόσμιες προσπάθειες συνεργασίας.
Περιγράφοντας ως «αξιοσημείωτα» και «καταπληκτικά» τα αποτελέσματα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πενς είπε σε ανώτερους ευρωπαίους και ασιάτες αξιωματούχους πως η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ αποχωρώντας από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και αναγνωρίζοντας τον επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό, ως πρόεδρο της χώρας.
«Η Αμερική είναι ισχυρότερη απ’ ό,τι ήταν ποτέ μέχρι τώρα και η Αμερική ηγείται και πάλι στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Πενς απευθυνόμενος στους ηγέτες που μετέχουν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο, και κάνοντας λόγο για επιτυχίες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από το Αφγανιστάν μέχρι τη Βόρεια Κορέα.
Απευθυνόμενος σ’ ένα κοινό που περιλάμβανε την κόρη του Τραμπ, την Ιβάνκα, ο Πενς επιχείρησε στην ομιλία του να εντάξει το πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου «πρώτα η Αμερική» σ’ ένα πολιτικό σχεδίο με συνοχή.
Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τη ρητορική του Τραμπ, την οποία χαρακτηρίζουν αλλοπρόσαλλη και αποδιοργανωτική, λέγοντας πως η απόφασή του να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπονομεύει μια συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών η οποία εμπόδισε την Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνική βόμβα.
Όμως ο Πενς, που την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια επίσκεψής του στην Πολωνία κατηγόρησε τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία ότι υπονομεύουν τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν– επανέλαβε το αίτημά του να αποσυρθούν από τη συμφωνία οι ευρωπαϊκές δυνάμεις.
«Το ιρανικό καθεστώς υποστηρίζει ανοικτά ένα άλλο Ολοκαύτωμα και επιδιώκει να αποκτήσει τα μέσα για να το επιτύχει», δήλωσε προς τους συμμετέχοντες ο Πενς, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
«Ήρθε ο καιρός για τους ευρωπαίους εταίρους μας να αποσυρθούν από την καταστροφική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και να ενωθούν μαζί μας στην άσκηση οικονομικής και διπλωματικής πίεσης», δήλωσε ο Πενς.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, ο οποίος χρησιμοποίησε το ταξίδι του στην Ευρώπη για να προωθήσει την πολιτική του Τραμπ που ευνοεί τα κυρίαρχα κράτη έναντι των συμμαχιών και των ενώσεων, στοχοθέτησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, λέγοντας πως «άλλη μια φορά ο Παλιός Κόσμος μπορεί να πάρει μια ισχυρή θέση υπέρ της ελευθερίας στον Νέο Κόσμο» στην περίπτωση της Βενεζουέλας.
«Σήμερα καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ένα βήμα για την ελευθερία και να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον μόνο νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Πενς χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο δικτάτορα που πρέπει να παραιτηθεί.
- Το δίλημμα που θέτει ο Τραμπ με το Συμβούλιο Ειρήνης σε ένα τοξικό γεωπολιτικό περιβάλλον
- Μινεσότα: Η ICE συνέλαβε 5χρονο αγοράκι που επέστρεφε από το νηπιαγωγείο
- «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ»: Η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis απόψε στις 19.45
- Την θλίψη τους για τον άδικο χαμό του λιμενικού εξέφρασαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο Δήμαρχος Β. Κυνουρίας
- Καραμανλής – Σαμαράς στην Καλαμάτα: Μια συνύπαρξη με ιδιαίτερη σημειολογία
- Κατάσκοποι σε 4 τροχούς – Είναι τα κινεζικά οχήματα κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια;
- «Η κατάσταση σε πολλούς δρόμους της Άνω Γλυφάδας» είναι δύσκολη λέει ο δήμαρχος – Τι είπε για το θάνατος της 56χρονης
- Ετοιμάζεται για Premier League o Μανδάς: «Συμφωνία της Μπόρνμουθ με τη Λάτσιο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442