Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σουδάν: 19 νεκροί σε οχτώ ημέρες διαδηλώσεων

Σουδάν: 19 νεκροί σε οχτώ ημέρες διαδηλώσεων

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

Δεκαεννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ραγδαία αύξηση της τιμής του ψωμιού και του κόστους ζωής, οι οποίες συγκλονίζουν το Σουδάν από τη 19η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.

Μέχρι χθες γινόταν λόγος για οκτώ νεκρούς μεταξύ των διαδηλωτών, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία από τη δική της πλευρά είχε αναφέρει πως σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι στα επεισόδια. Ένα από τα κόμματα της συμπολίτευσης υπολόγισε ότι οι νεκροί διαδηλωτές είναι δεκαεπτά, ενώ μια παράταξη της αντιπολίτευσης είχε κάνει το Σάββατο λόγο για 22 νεκρούς διαδηλωτές.

Επί οκτώ ημέρες, στο Σουδάν συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με κοινωνικές διεκδικήσεις σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, ιδίως εναντίον του τριπλασιασμού της τιμής του ψωμιού σε μια χώρα που είναι πλήττεται από οικονομικό μαρασμό.

Πέραν των κοινωνικών διεκδικήσεων, πολλοί διαδηλωτές τάχθηκαν εξάλλου υπέρ της «πτώσης του καθεστώτος» του Όμαρ ελ Μπασίρ, που ασκεί την εξουσία από το 1989.

Οι ταραχές οδήγησαν στο να υποβάλει την παραίτησή του ο Αμπντάρουφ Γκρνας, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας στην επαρχία του Βορρά. Επρόκειτο για την πρώτη παραίτηση ανώτερου κυβερνητικού στελέχους, ακόμη περισσότερο ενός μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού, από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Ο Μουμπάρακ ελ Φάντιλ, επικεφαλής του κόμματος Ούμα για την μεταρρύθμιση και την ανανέωση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτό ήταν απλά ένα «πρώτο βήμα» που «θα ακολουθήσουν άλλα μέτρα», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ακτιβιστές και οργανώσεις της αντιπολίτευσης κάλεσαν σε νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.

«Καλούμε τον σουδανικό λαό να συνεχίσει τις διαδηλώσεις του μέχρι να επιτύχουμε τη νίκη ανατρέποντας το καθεστώς», τόνισε το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Πολλά μέλη του Σουδανικού ΚΚ έχουν συλληφθεί εν μέσω των κινητοποιήσεων. Το ΚΚ κάλεσε «όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης» να συνεννοηθούν κα να «συντονίσουν» τις προσπάθειές τους.

Ένα δίκτυο σουδανών δημοσιογράφων το οποίο αγωνίζεται υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης κάλεσε εξάλλου την Πέμπτη σε τριήμερη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική καταστολή, σε μια χώρα που κατατάσσεται 174η από το σύνολο των 180 της παγκόσμιας κατάταξης της ελευθερίας του Τύπου το 2018, που καταρτίζει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024