Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προωθούν διαδικασία εξπρές για το Κυπριακό

Προωθούν διαδικασία εξπρές για το Κυπριακό

Ως προς τη συμφωνία των «όρων αναφοράς», το εγχείρημα θεωρείται πολύ δύσκολο. Εν πρώτοις πρέπει να υπάρξει κοινή ερμηνεία τόσο του πλαισίου Γκουτέρες όσο και των συγκλίσεων. Να ερμηνεύουν με τον ίδιο τρόπο όλα τα ζητήματα. Διαφορετικά θα προκληθεί χάος και θα καταρρεύσουν οι συζητήσεις.

Με γεμάτες τις αποσκευές θα μεταβεί η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, στη Λευκωσία. Θα παρουσιάσει σε άτυπο έγγραφο περίγραμμα των «όρων αναφοράς» ενώ στόχος είναι να δρομολογηθεί διαδικασία εξπρές, η οποία θα τελειώσει, ει δυνατόν, σε μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Φιλελεύθερου, η κ. Λουτ, η οποία αναμένεται στο νησί στις 16 Δεκεμβρίου, θα καταγράψει στο έγγραφο, που θα είναι κείμενο εργασίας, το πλαίσιο Γκουτέρες και τις μέχρι τώρα συγκλίσεις.

Το κείμενο, που θα είναι ανοικτό για να εμπλουτισθεί από ιδέες των εμπλεκομένων, θα αποτελέσει τη συμφωνημένη βάση για να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία επίσης θα πρέπει να συμφωνηθεί.

Τα σενάρια

Τα σενάρια για τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

– Μόλις συμφωνηθεί το έγγραφο, οι «όροι αναφοράς», να συγκληθεί Πενταμερής Διάσκεψη, όπως έγινε σε Γενεύη και Κραν Μοντανά.

– Να γίνει περιορισμένος αριθμός συναντήσεων στη Λευκωσία για να επιλυθούν εκκρεμότητες και στη συνέχεια να συγκληθεί Πενταμερής.

– Να ακολουθηθεί το μοντέλο του Μοντ Πελεράν ( μετά την Πενταμερή της Γενεύης) για να συζητηθούν στο δεύτερο τραπέζι, τα ζητήματα της Ασφάλειας σε επίπεδο εγγυητριών δυνάμεων και να δρομολογηθεί παράλληλα και η Πενταμερής.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η διαδικασία δεν θα διαρκέσει πολύ, θα είναι μερικών ημερών ή λίγων εβδομάδων. Στόχος είναι να κλείσει το θέμα, είτε με συμφωνία είτε με όχι.

Ως προς τη συμφωνία των «όρων αναφοράς», το εγχείρημα θεωρείται πολύ δύσκολο. Εν πρώτοις πρέπει να υπάρξει κοινή ερμηνεία τόσο του πλαισίου Γκουτέρες όσο και των συγκλίσεων. Να ερμηνεύουν με τον ίδιο τρόπο όλα τα ζητήματα. Διαφορετικά θα προκληθεί χάος και θα καταρρεύσουν οι συζητήσεις.

Την ίδια ώρα, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά θα επιμένει να περιληφθεί και η θέση της για συζήτηση του καθεστώτος των δύο πλευρών την επόμενη ημέρα ενός αδιεξόδου.

Τουρκία: Να συζητηθεί το διαζύγιο πριν τον γάμο

Κοντολογίς, να συζητηθεί το διαζύγιο πριν από τον γάμο. Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς τότε, ουσιαστικά, η όλη προσπάθεια των Τούρκων θα είναι το αδιέξοδο από τη στιγμή που θα έχει ξεκαθαρίσει το στάτους των Τουρκοκυπρίων, την επόμενη ημέρα της μη συμφωνίας.

Η Αγκυρα έχει διαμηνύσει πως θα πρέπει οι «όροι αναφοράς» να επιτρέπουν τη δυνατότητα συζήτησης κι άλλων μορφών συμφωνίας.

Από ελληνοκυπριακής πλευράς δεν αναμένεται να τεθούν πολλά ζητήματα, αν και έχει επεξεργαστεί το μοντέλο της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, το οποίο έχει προαναγγείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα προκύψει κατά τις συζητήσεις. Ηδη, στις λεγόμενες συναντήσεις «εκτός κουτιού», έχουν τεθεί τα θέματα της συνομοσπονδίας και των δύο κρατών. Θέματα που συζητήθηκαν έστω και ακροθιγώς και που ουσιαστικά θα περιλαμβάνονται εφεξής στην ατζέντα.

Είναι προφανές πως για την Αγκυρα η βάση των συζητήσεων έχει αλλάξει από το Κραν Μοντανά. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει καταστήσει σαφές σε συνομιλητές του, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Αναστασιάδη, ότι η τουρκική πλευρά συζητά μόνο συνομοσπονδία και σε περίπτωση αποτυχίας τα δύο κράτη.

Η σχέση με τις ενεργειακές έρευνες

Η συνομοσπονδία διασφαλίζει στην Τουρκία, σύμφωνα με τη δική της ανάγνωση, τον έλεγχο ολόκληρου του νησιού και από την πίσω πόρτα συμμετοχή στην Ε.Ε.

Ο Τσαβούσογλου, που θεωρεί πως μπορεί να συνεννοηθεί απευθείας με τη Λευκωσία, έχει αναφέρει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μια διαδικασία θα μπορούσε να αρχίσει τον Μάιο. Αυτό θα βόλευε και την κυπριακή κυβέρνηση καθώς μέχρι τότε θα ξεκαθαρίσουν πολλά ως προς τα αποτελέσματα των ενεργειακών ερευνών.

Αυτή τη στιγμή, με βάση τα δεδομένα, δεν υπάρχει έδαφος για νέα διαδικασία, ωστόσο, τα Ηνωμένα Εθνη, θέλουν το θέμα να ξεκαθαρίσει τώρα.

Ενημερωμένη πηγή σημείωνε πως πολλά είναι και τα σενάρια για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία επί των «όρων αναφοράς». Ξένος διπλωμάτης τόνιζε πως θα πρέπει να ληφθούν και από τον λεγόμενο διεθνή παράγοντα αποφάσεις.

Πηγή: Philenews

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024