Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ηθική ανωτερότητα του καπιταλισμού

Η ηθική ανωτερότητα του καπιταλισμού

Στην Ελλάδα δυστυχώς οι επιδιώξεις της Αριστεράς επικεντρώθηκαν κυρίως στην κυριαρχία του δημόσιου τομέα

Η συζήτηση για ηθικά πλεονεκτήματα πολιτικών επιλογών για αρκετό καιρό μαίνεται στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση επιμένει στην Αριστερά, ανεβάζοντας στο ηθικό βάθρο επιλογές και νοοτροπίες που είναι μάλλον περιφρονημένες παγκοσμίως.

Για πολλά χρόνια, η πολιτική αντιπαράθεση αφορούσε το δίλημμα ελευθερία – ισότητα. Η Αριστερά υποτίθεται πως επέμενε για την επιβολή της δεύτερης. Οι συντηρητικές – φιλελεύθερες δυνάμεις επέμεναν για την πρώτη. Σημειώνοντας μάλιστα πως μόνο έτσι μπορεί να αποκτηθεί και η ισότητα.

Στην Ελλάδα δυστυχώς οι επιδιώξεις της Αριστεράς επικεντρώθηκαν κυρίως στην κυριαρχία του δημόσιου τομέα. Αποκατάσταση στο Δημόσιο, δουλειές με το κράτος, μεγάλοι φόροι και ασφυκτικός έλεγχος της οικονομίας συνέτειναν, κατά πολλούς, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην εξασφάλιση ισότητας.

Χωρίς όμως ελεύθερη επιλογή και κυρίως ατομική διακινδύνευση για το χτίσιμο ενός ανεξάρτητου μέλλοντος δεν υπάρχει ηθική ικανοποίηση και αίσθημα ολοκλήρωσης. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ηθική σε επιλογές που καταδικάζουν τον κόσμο που δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα να μετατρέπεται σε υποζύγιο του κράτους. Και να καταστρέφεται για να εξασφαλίσει την ευημερία του Δημοσίου και όσων δουλεύουν σε αυτό.

Η πορεία στη ζωή αποκλειστικά και μόνο μέσα από δημόσιους μηχανισμούς δεν συνιστά ηθικό πλεονέκτημα. Και δεν μπορεί να συγκριθεί με όποιον αγωνίζεται στον ιδιωτικό τομέα, πετυχαίνει και δημιουργεί. Ακόμα και οι δυσκολίες συνιστούν εποικοδομητική εμπειρία, χτίζουν χαρακτήρες, ανοίγουν νέες διεξόδους.

Μια δυναμική οικονομία της αγοράς, στηριγμένη σε εθελοντικές πρωτοβουλίες και απαλλαγμένη από αχρείαστους ελέγχους και ρυθμίσεις, αποτελεί την καλύτερη μέθοδο όχι μόνο βοήθειας των αδυνάτων, αλλά αντιμετώπισης γενικότερα των αναγκών της κοινωνίας. Η ελεύθερη αγορά υποστηρίζει τη δοσμένη από τη φύση δημιουργική πλευρά της  ανθρώπινης προσωπικότητας.

Και αυτό συνιστά πραγματική ηθική ανωτερότητα.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024