Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εθνική υπόθεση η ανάπτυξη του ΑΕΠ

Εθνική υπόθεση η ανάπτυξη του ΑΕΠ

Η Ελλάδα χρειάζεται οπωσδήποτε ρυθμούς ανάπτυξης 4% τα επόμενα χρόνια. Ποσοστά 2%-2,5% είναι σίγουρα ικανοποιητικά αλλά μπροστά στο «βουνό» χρέους και των τόκων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στο άμεσο μέλλον δεν αρκούν

O στόχος του προϋπολογισμού το 2019 για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι 2,5%. Για την οικονομία της συζήτησης ας παραβλέψουμε ότι ανάπτυξη 2,5% και δέσμευση για πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ (6,9 δισ.) είναι μια «συνταγή» που από μόνη της διαβρώνει την οικονομική πρόοδο.

Ας δούμε όμως από πού περιμένει η κυβέρνηση να προκύψει αυτή η ανάπτυξη: Ποντάρει πολλά στις επενδύσεις. Οχι, δεν είναι αστείο. Οι συνολικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία για το 2019 προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 11,9%. Μια πρόβλεψη που μακάρι να επιτευχθεί αλλά αν κρίνουμε από το 2018 – όταν η κυβέρνηση είχε προβλέψει αύξηση επενδύσεων κατά 11,4% αλλά αυτές ενισχύθηκαν μόνο κατά 0,8% – ίσως είναι καλύτερα να στοιχηματίσουμε ότι ο Ατρόμητος θα κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Μάλιστα αυτές τις επενδύσεις θα πρέπει να τις περιμένουμε από τους ιδιώτες και λιγότερο από το κράτος. Και αυτό γιατί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα παραμείνει σταθερό στα 6,7 δισ., όπως το 2018, «κουτσουρεμένο» κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τον Ιούνιο. Επικράτησε η λογική πως το 2019 είναι εκλογικό έτος, οπότε ας έχουμε «πολεμοφόδια» για παροχές και επιδόματα.

Η Ελλάδα χρειάζεται οπωσδήποτε ρυθμούς ανάπτυξης 4% τα επόμενα χρόνια. Ποσοστά 2%-2,5% είναι σίγουρα ικανοποιητικά αλλά μπροστά στο «βουνό» χρέους και των τόκων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στο άμεσο μέλλον δεν αρκούν. Μόνο με υψηλή ανάπτυξη θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και θα πέσουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων. Σε αντίθετη περίπτωση μας περιμένουν στη γωνία, και τα επιτόκια θα αυξάνονται όσο βλέπουν ότι βάζουμε «χέρι» στο απόθεμα των 24 δισ. που έχει σχηματιστεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες για περίπου 2 χρόνια.

Είναι εθνική υπόθεση η ανάπτυξη του ΑΕΠ γιατί δυστυχώς τα ελληνικά ομόλογα ακόμη κατατάσσονται στη βαθμίδα «μη επενδύσιμα». Οταν λήξει η προστασία του μαξιλαριού ασφαλείας και θα πρέπει να πληρωθούν δάνεια και τόκοι οι αγορές θα κερδοσκοπήσουν απέναντί σου αν δεν έχεις καταφέρει να φτιάξεις ισχυρή οικονομία. Είναι ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αν την εμπιστευτούν οι πολίτες στις κάλπες) να ασχοληθούν με τις μεταρρυθμίσεις και την προσέλκυση επενδύσεων και όχι με το πελατειακό κράτος που το έχουμε πληρώσει ήδη ακριβά.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024