Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαβρόγλου, οι πιτσιρικάδες καλά κάνουν και μπουκάρουν με τις ντουντούκες

Γαβρόγλου, οι πιτσιρικάδες καλά κάνουν και μπουκάρουν με τις ντουντούκες

Διαμαρτυρήθηκαν οι μαθητές για την κατάσταση στα σχολεία και έπεσε πάνω τους όλος ο καθωσπρεπισμός της ελληνικής δημόσιας σφαίρας.

Δηλαδή πώς περίμενε κανείς ότι θα μπούκαραν οργισμένοι μαθητές στο γραφείο του υπουργού Παιδείας; Με κουστούμι, γραβάτα, ανθοδέσμη και ένα κουτί γλυκά, σαν υποψήφιοι γαμπροί της δεκαετίας του 1950;

Όχι έτσι θα μπούκαραν. Με τα ρούχα και τα κουρέματά τους. Με μια μεγάλη ντουντούκα. Πάνω στα τραπέζια και φωνάζοντας.

Γιατί είναι οργισμένες και οργισμένοι και έχουν απόλυτο δίκιο.

Έχει κανείς αναρωτηθεί τι σημαίνει να είσαι σήμερα 16άρης;

Τι σημαίνει να είσαι 16 χρονών, να πρέπει να αντέξεις ένα σχολείο που παραμένει βαρετό και αποκομμένο από την πραγματικότητα, να έχεις να πας όχι μόνο στο σχολείο αλλά και κάμποσες ώρες στο φροντιστήριο, να πρέπει να περάσεις όλο το βασανιστήριο των εξετάσεων για να μπορέσεις να περάσεις, αν τα καταφέρεις, στο πανεπιστήμιο.

Και άμα το καταφέρεις, να πρέπει να αντιμετωπίσεις όλα τα προβλήματα των πανεπιστημίων, μετά να κάνεις και μεταπτυχιακό, να δουλεύεις παράλληλα σε διάφορες «δουλειές» με τις χειρότερες συνθήκες, για να καταλήξεις να είσαι υπερκαταρτισμένος μεν αλλά με καλύτερη προοπτική, να δουλεύεις για 600-700 ευρώ και να σου λένε κι από πάνω «μπράβο βρε τυχερέ», γιατί άλλοι θα είναι απλώς άνεργοι.

Γιατί άμα διαλέξεις να μην πας πανεπιστήμιο, τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Έχετε υπόψη σας με τι όρους εργάζονται οι νέοι, πόσοι από αυτούς δουλεύουν απλήρωτα, «μαύρα», ή με άθλιες συνθήκες; Έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνει να περνούν οι μήνες και να μην μπορείς να βρεις ούτε μια δουλειά σερβιτόρου σε καφετέρια; Έχετε δει τους πιτσιρικάδες που μοιράζουν φυλλάδια; Για πλάκα νομίζετε ότι το κάνουν;

Και από πάνω να έχεις όλη την κοινωνία να σου κάνει παρατήρηση. Να σε κοιτάει ο μπάτσος παράξενα επειδή έχεις παράξενο κούρεμα. Να σε θεωρούν άχρηστο και χουλιγκάνι. Να σου γκρινιάζουν όλοι, από τους γονείς και τους δασκάλους μέχρι διάφορα «αστέρια» της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά να έρχεται ο κάθε Γαβρόγλου και να σου ανακοινώνει τη μία μεταρρύθμιση μετά την άλλη, να σου λέει υποκριτικά ότι πλέον δεν θα χρειάζεσαι φροντιστήριο, ενώ στην πραγματικότητα σου λέει ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερα φροντιστήρια για τις καλές σχολές, γιατί οι υπόλοιπες θα έχουν πλέον τη «ρετσινιά» ότι είναι σχολές για άχρηστους.

Ναι οι νέοι σήμερα, όπως και άλλοτε, δεν φέρονται σαν κι εμάς. Έχουν άλλους κώδικες και άλλους τρόπους επικοινωνίας. Αλλά θυμηθείτε ότι κάποιος που σήμερα είναι 16 χρονών γεννήθηκε το 2002. Έχει περάσει τη μισή του ζωή μέσα στα μνημόνια. Δεν θυμάται τη χώρα χωρίς λιτότητα, ανεργία, μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Δεν θυμάται καλά καλά πώς είναι μια χώρα χωρίς την Τρόικα και τον κυνισμό των δανειστών. Δεν θυμάται πώς είναι χώρα όπου τα κόμματα έχουν όντως δική τους πολιτική και όπου η αριστερά δεν είναι συνώνυμη με την συνθηκολόγηση και τον κυνισμό.

Πώς νομίζετε ότι βλέπουν οι πιτσιρίκες και οι πιτσιρικάδες, αυτό που εμείς θεωρούμε «πολιτική ζωή του τόπου» και ασχολούμαστε με αυτήν λες και είναι η πιο σοβαρή υπόθεση του κόσμου; Σαν έναν θίασο από παλιάτσους που ζουν σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας.

Και σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν άδικο…

Και όμως, αυτό τον 16άρη περιμένουμε σήμερα να είναι καθωσπρέπει και να μιλάει σαν πολιτευτής, την ώρα που του έχουμε λεηλατήσει κυριολεκτικά το μέλλον και πρακτικά του λέμε, «άμα μπορείς μεγάλε, κάνε την από εδώ όσο πιο γρήγορα μπορείς και πήγαινε σε μιαν άλλη χώρα»…

Προφανώς και δεν καταλαβαίνουμε ούτε τι συμβαίνει, ούτε πόσα «εκρηκτικά υλικά» σωρεύονται σήμερα στην κοινωνία σε χώρους για τους οποίους επί της αδιαφορούμε, ούτε πόσο βαθιά είναι η κοινωνία που έχουμε διαμορφώσει.

Ντουντούκα; Εγώ με βαριοπούλα θα μπούκαρα στη θέση τους!

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024