Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοκρατία και ασφάλεια

Δημοκρατία και ασφάλεια

Νιώθω ότι ζω σε μία κοινωνία που δεν μου μπορεί να μου εξασφαλίζει ένα βασικό συστατικό της Δημοκρατίας, που είναι να νιώθω ασφαλής στον προσωπικό μου χώρο.

«Βιασμός». Αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε πριν από χρόνια μία φίλη μου αναφερόμενη στην εισβολή διαρρηκτών στο σπίτι της. Και μου είχε κάνει εντύπωση διότι είχε ζήσει την εμπειρία του βιασμού και ήξερα καλά πόσο την είχε τραυματίσει. Στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση οι ληστές δεν είχαν κλέψει αντικείμενα μεγάλης αξίας διότι, απλά, δεν υπήρχαν στο διαμέρισμά της. «Δεν έχει σημασία» μου έλεγε.

«Το ότι βρήκα το σπίτι ανάστατο, τα βιβλία μου πεταμένα, τα συρτάρια μου ανοιχτά, το ότι ήξερα πως οι ληστές είχαν πιάσει τα προσωπικά μου αντικείμενα, τα εσώρουχά μου με έκανε να νιώθω ένα όχι βέβαια της ίδιας έντασης αλλά της ίδιας κατηγορίας συναίσθημα».
Η φίλη μου ήταν τυχερή. Οχι μόνο διότι η λεία των κακοποιών δεν ήταν σημαντική αλλά, κυρίως, επειδή έλειπε από το σπίτι της την ώρα της διάρρηξης και δεν χρειάστηκε να τους αντιμετωπίσει.

Κάτι το οποίο είναι το χειρότερο σενάριο όχι μόνο λόγω του ψυχολογικού σοκ, αλλά και των κινδύνων που συνεπάγεται πλέον ένα τέτοιο συναπάντημα. Η «νέα γενιά» διαρρηκτών ουδεμία σχέση έχει με τους φτωχοδιάβολους μπουκαδόρους παλαιότερων δεκαετιών. Αποφασισμένοι και «εκπαιδευμένοι» κακοποιοί είναι επικίνδυνα ψύχραιμοι αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνοι όταν χάνουν την ψυχραιμία τους.

Να δεχθώ ότι η αύξηση της εγκληματικότητας αυτού του είδους έχει να κάνει με τις συνθήκες (κοινωνικές και οικονομικές) στις οποίες έχουν αναπτυχθεί οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις και τους μετασχηματισμούς στη σύνθεση του πληθυσμού τους. Αυτό που δεν πρέπει να δεχθούμε όμως είναι η αντιμετώπισή της ως αναγκαίο και μη διαχείρισιμο κακό.

Η αδράνεια της Αστυνομίας έτσι όπως την περιέγραψε στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Βαρδάκας που έζησε την εμπειρία να παρακολουθεί σε ζωντανή μετάδοση τη διάρρηξη στο σπίτι του, με κάνει να νιώθω ότι ζω σε μία κοινωνία που δεν μου μπορεί να μου εξασφαλίζει ένα βασικό συστατικό της Δημοκρατίας, που είναι να νιώθω ασφαλής στον προσωπικό μου χώρο.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024