Αν θέλετε, μπορείτε να μην ψήσετε τις μελιτζάνες, αλλά να τις ψιλοκόψετε και να τις σοτάρετε στο τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Ψήστε τις μελιτζάνες ολόκληρες, σε ένα ταψί, στους 200°C για 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθος. Αδειάστε τη σάρκα τους, βάλτε τη σε ένα σουρωτήρι, πιέστε τη με ένα κουτάλι να βγάλει τα υγρά της και αφήστε να στραγγίσει πολύ καλά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεστάνετε 2 κ.σ. από το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και τη μελιτζάνα και σοτάρετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει και ανακατέψτε το με όλα τα υπόλοιπα υλικά, αφού κρατήσετε στην άκρη 2 κουταλιές από τη φρυγανιά. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώστε το ταψί, πασπαλίστε με τη φρυγανιά και απλώστε το μίγμα. Ψήστε σε ζεστό φούρνο για 45 λεπτά.