ΤτΕ: Αυξημένα τα επιτόκια χορηγήσεων τον Ιανουάριο του 2018
Διευρύνθηκε το άνοιγμα της ψαλίδας επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων τον Ιανουάριο στο 4,74% από 4,62% που ήταν στο τέλος του 2017. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, αντανακλά την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, καθώς αυτά των καταθέσεων παρέμειναν αμετάβλητα.
Διευρύνθηκε το άνοιγμα της ψαλίδας επιτοκίων καταθέσεων – χορηγήσεων τον Ιανουάριο στο 4,74% από 4,62% που ήταν στο τέλος του 2017. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, αντανακλά την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, καθώς αυτά των καταθέσεων παρέμειναν αμετάβλητα.
Πιο αναλυτικά, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,29%, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,03%.
Όσον αφορά τις καταθέσεις, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 0,61%.
Στο σκέλος των δανείων ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 14,57%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 84 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,48%.
Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,36%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 6,96%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου αυξήθηκε κατά 51 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,92%.
Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,46%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 46 μονάδες βάσης στο 4,99%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 48 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,84%.
Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 21 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,78%.
Αν ανταποκρινόμαστε στα λάθη που όλοι μας κάνουμε με ηρεμία, αν τα αναλύουμε, μαθαίνουμε από αυτά και προσαρμοζόμαστε αναλόγως, μπορούμε να μετατρέψουμε τις αποτυχίες σε νίκες
Το χαμένο δραματικό ειδύλλιο «Ο μαγεμένος βοσκός», που ο Σπυρίδων Περεσιάδης έγραψε το 1909 παρουσιάζεται μέσα από τη σύγχρονη, λυρική ανάγνωση του Γιάννη Σκουρλέτη.