Ενισχύει η Τουρκία τη συνεργασία με Γαλλία-Ιταλία στον αμυντικό τομέα
Ένα βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας της στον αμυντικό τομέα με τη Γαλλία και την Ιταλία έκανε η Τουρκία αναθέτοντάς τους τη μελέτη για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός αμυντικού πυραυλικού συστήματος.
Ένα βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας της στον αμυντικό τομέα με τη Γαλλία και την Ιταλία έκανε η Τουρκία αναθέτοντάς τους τη μελέτη για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός αμυντικού πυραυλικού συστήματος.
Σε ανακοίνωσή της η γαλλο-ιταλική αμυντική κοινοπραξία Eurosam αναφέρει ότι η Τουρκία ανέθεσε το 18μηνο συμβόλαιο στην ίδια και στους τούρκους εταίρους της Aselsan και Roketsan.
Η μελέτη, την οποία ανακοίνωσε η Eurosam στο περιθώριο της συνάντησης στο Παρίσι του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, πρόκειται να θέσει τις βάσεις για την υπογραφή συμβολαίου για την ανάπτυξη και παραγωγή του συστήματος.
Το πυραυλικό πρόγραμμα των τριών χωρών είναι προγραμματισμένο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας και στόχος του είναι η αμυντική θωράκιση απέναντι σε απειλές από αεροσκάφη τύπου stealth, από drones και από πυραύλους, αναφέρει η Eurosam.
Η κοινοπραξία αποτελείται από την κατασκευάστρια εταιρεία πυραύλων MBDA- η οποία είναι και η ίδια κοινοπραξία μεταξύ της Airbus και της ιταλικής Leonardo και της βρετανικής BAE Systems- και την γαλλική Thales, κυριότεροι μέτοχοι της οποίας είναι το γαλλικό κράτος και η κατασκευάστρια μαχητικών αεροσκαφών Dassault Aviation.
Τον Νοέμβριο, η Τουρκία υπέγραψε μια δήλωση προθέσεων με τη Γαλλία και την Ιταλία για συνεργασία σε κοινά αμυντικά προγράμματα.
Ο Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι θα συζητήσει την αμυντική συνεργασία με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Γαλλία κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Παρίσι, κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό» βήμα της Τουρκίας με την Eurosam αλλά χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.