Συνήγορος του Πολίτη: Κακές συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων στη Β.Ελλάδα
Κακές συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων στη Βόρεια Ελλάδα καταγγέλλει ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από αυτοψίες που πραγματοποίησε κλιμάκιό του σε χώρους κράτησης. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη που καταγράφηκε στη Μυγδονία, όπου 17 ανήλικοι (οι περισσότεροι κοντά στα 15) κρατούνταν σε κελί 25 τετραγωνικών μέτρων.
Κακές συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων στη Βόρεια Ελλάδα καταγγέλλει ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από αυτοψίες που πραγματοποίησε κλιμάκιό του σε χώρους κράτησης.
Κλιμάκιο της ανεξάρτητης Αρχής, με επικεφαλής τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πραγματοποίησε αυτοψίες, από τις 17 έως τις 19 Ιουλίου, σε αστυνομικά τμήματα του Νομού Θεσσαλονίκης και σε κέντρα όπου φιλοξενούνται ανήλικοι μετανάστες και πρόσφυγες στα Διαβατά, τα Λαγκαδίκια, τη Βόλβη, τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.
Όπως αναφέρει ο Συνήγορος, από τις αυτοψίες προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι πολλοί ανήλικοι παραμένουν σε αστυνομικά τμήματα έως και αρκετές εβδομάδες, χωρίς προαυλισμό και σε παντελώς ακατάλληλους χώρους.
Χαρακτηριστική, σημειώνει, είναι η περίπτωση εντοπισμού ασυνόδευτων στα κρατητήρια του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Μυγδονίας, όπου 17 ανήλικοι, οι περισσότεροι ηλικίας περίπου 15 ετών, βρίσκονταν σε ένα κελί 25 τετραγωνικών μέτρων.
Σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε η αστυνοµία στον Συνήγορο του Πολίτη, από τις αρχές Ιουνίου µέχρι σήµερα, στην Αστυνοµική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης τέθηκαν σε «προστατευτική φύλαξη» 77 ανήλικοι, ενώ µόνο για 13 εξ αυτών υπήρξε δυνατότητα τοποθέτησης και µεταφοράς σε χώρους φιλοξενίας, καθώς οι υπάρχουσες δοµές είναι πλήρεις.
Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η παραμονή των ασυνόδευτων παιδιών σε χώρους κράτησης, όπως αστυνομικά τμήματα και προαναχωρησιακά κέντρα, αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή ανάπτυξή τους», ενώ ζητάει να δημιουργηθούν περισσότεροι εξειδικευμένοι χώροι φιλοξενίας και ξενώνες για ανήλικους.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Πέντε ερωτικές ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικές εποχές της Ελλάδας, συνθέτουν το κοινό σύμπαν του έργου «Η Αστερόσκονη», όπου άνθρωποι και χρονικότητες συναντιούνται γύρω από την ίδια ανάγκη για αγάπη και σύνδεση.
Η Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς το έργο του θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, μέσα από τη μουσική παράσταση «Η φωνή της ψυχής μας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας