«Στο πλαίσιο της συμφωνίας όλα όσα κάνουμε» απαντά ο Τσίπρας στο Βερολίνο
«Όλα όσα πράττουμε είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας» με τους δανειστές, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για την αντίδραση του Β.Σόιμπλε, που ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι αναμένει την αξιολόγηση των θεσμών για τον μποναμά Τσίπρα, προκειμένου να συναινέσει στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Οι εταίροι οφείλουν να τηρήσουν τη συμφωνία, όπως κάνουμε και εμείς, τόνισε ο πρωθυπουργός. Επίθεση στη ΝΔ την οποία χαρακτήρισε ως «ΔουΝουΤοπολίτευση».
«Όλα όσα πράττουμε είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας» με τους δανειστές, απάντησε επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για την αντίδραση του Β.Σόιμπλε, που ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι αναμένει την αξιολόγηση των θεσμών σχετικά με την παροχή βοηθήματος στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, προκειμένου να συναινέσει στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Ωστόσο έχει τη σημασία του ότι ο πρωθυπουργός την απάντησή του στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν ξεκίνησε με τη διαβεβαίωση της υπακοής στα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του μνημονίου, αλλά ζητώντας σεβασμό στον ελληνικό λαό που έχει υποστεί πολλά τα τελευταία χρόνια «στο όνομα της Ευρώπης».
Εφιστώντας -εμμέσως πλην σαφώς- προς πάσα κατεύθυνση εγκράτεια σε εμπρηστικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την αντίδραση του Β.Σόιμπλε, τόνισε: «Νομίζω καταρχάς ότι οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό που εδώ και επτά χρόνια κάνει πολύ μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Σηκώνουμε στις πλάτες μας το προσφυγικό και πολύ σκληρές πολιτικές λιτότητας στο όνομα της Ευρώπης. Οφείλουν λοιπόν όλοι να δείξουν σεβασμό».
Σε ό,τι αφορά δε τον έλεγχο των επιπτώσεων των παροχών από τους θεσμούς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα, καθώς «όλα όσα πράττουμε είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας, την οποία εμείς τηρούμε και γι’ αυτό πρέπει να τηρήσουν και όλοι οι εταίροι μας».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, ζήτησε άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και προσδιορισμό των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων το συντομότερο δυνατό.
Επιβεβαίωσε δε ότι αυτά τα ζητήματα της ανάγκης για έγκαιρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και διευθέτησης του χρέους θα συζητήσει και στις επαφές του με αρχηγούς κρατών (έχει προγραμματιστεί συνάντηση με Ολάντ και Μέρκελ) και αξιωματούχους της ΕΕ.
Τέλος ο κ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να καταδικάσει τη στάση της ΝΔ σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση. «Δεν είναι παράλογο να ακούς τέτοια επιχειρήματα από τους πιο σκληρούς των δανειστών μας. Είναι όμως παράλογο να ακούμε την ίδια κασέτα και από τη ΝΔ. Αυτή δεν είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι «ΔουΝουτοπολίτευση».
Α.Τ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)










![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)



![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442