Στις «κοινές αγωνίες και συμφέροντα» αναφέρθηκαν Κοτζιάς-Τζεντιλόνι
Στις κοινές αγωνίες για σειρά θεμάτων όπως το προσφυγικό, αλλά και τα κοινά συμφέροντα σε τομείς όπως η ενέργεια αναφέρθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι μετά τη συνάντησή τους στην έδρα του υπουργείου.
Στις κοινές αγωνίες για σειρά θεμάτων όπως το προσφυγικό, αλλά και τα κοινά συμφέροντα σε τομείς όπως η ενέργεια αναφέρθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι μετά τη συνάντησή τους στην έδρα του υπουργείου.
«Η Ιταλία είναι για την Ελλάδα ο πιο αγαπημένος γείτονας, μάς συνδέει μία θάλασσα φιλίας», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εξηγώντας τους στενούς δεσμούς και τις επιρροές που είχε η Ελλάδα από την Ιταλία τις τελευταίες δεκαετίες, από τις αναμνήσεις μας για τη μουσική και τον κινηματογράφο μέχρι τους χιλιάδες Έλληνες φοιτητές που σπούδασαν εκεί και τα εκατομμύρια των Ιταλών τουριστών στη χώρα μας.
Μας συνδέουν, όμως, σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς, και «οι κοινές ανησυχίες, ως χώρες πρώτης γραμμής, για το προσφυγικό, για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία», όπως και «ο ίδιος καημός για την Ευρώπη», για «τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ».
«Ξέρουμε ότι τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, όπως το προσφυγικό απαιτούν δημιουργικές, ειρηνικές λύσεις» είπε ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι και οι δυο χώρες υποστηρίζουν τις δράσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Στάφαν Ντε Μιστούρα.
Βασικό κεφάλαιο στις σχέσεις μας με την Ιταλία είναι, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, ο πολιτισμός και η περαιτέρω ανάπτυξη των δύο κοινωνιών, τονίζοντας και τη σημασία που θα έχει η επικείμενη, εντός λίγων εβδομάδων, επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.
«Κοινές αγωνίες και συμφέροντα των δύο χωρών» όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, «είναι στον ενεργειακό τομέα, την μεγάλη κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, τον κάθετο αγωγό Βουλγαρίας-Ρουμανίας και τη δυνατότητα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όλα αυτά που μας επιτρέπουν να έχουν ούριο άνεμο στις σχέσεις μας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημόσιος Τομέας: Πότε η παραίτηση είναι προϋπόθεση για συνταξιοδότηση
- Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Εστουδιάντες για μια θέση στους «8» του Eurocup
- Στον βρεφονηπιακό σταθμό μεταδίδεται και το… μικροβίωμα του εντέρου
- Μενέλαος Λουντέμης: Καλύτερα εκπατρισμένος και ελεύθερος παρά επαναπατρισμένος και επιτηρούμενος
- Φωτεινή Αθερίδου: «Πήρα αγωγή και έκανα ψυχοθεραπεία για τις κρίσεις πανικού»
- ΚΚΕ: Μόνο ο λαός της Βενεζουέλας είναι αρμόδιος να καθορίσει τις εξελίξεις στην πατρίδα του
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (22/1): «Δράση» με Europa League και «αιώνιους» στη Euroleague
- Το δίλημμα που θέτει ο Τραμπ με το Συμβούλιο Ειρήνης σε ένα τοξικό γεωπολιτικό περιβάλλον
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442