Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Το κοινό τους όραμα για την Κύπρο παρουσιάσαν Αναστασιάδης και Ακιντζί

Το κοινό τους όραμα για την Κύπρο παρουσιάσαν Αναστασιάδης και Ακιντζί

Το κοινό όραμά τους για την Κύπρο με βασικό άξονα την οικονομία παρουσίασαν το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε δικοινοτική εκδήλωση στη Λευκωσία. «Ένα όραμα, το οποίο θα γίνει πραγματικότητα μέσα από μια οριστική βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία, χωρίς νικητές και ηττημένους» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Το κοινό όραμά τους για την Κύπρο με βασικό άξονα την οικονομία παρουσίασαν το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε δικοινοτική εκδήλωση στη Λευκωσία.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα Ηνωμένα Εθνη.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο ειδικός σύμβουλος των γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι κοινό όραμά του με τον Μουσταφά Ακιντζί είναι να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, η οποία θα οδηγήσει σε τερματισμό της παρούσας κατάστασης και θα φέρει προοπτική για όλο το νησί και ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες.

«Χωρίς νικητές και ηττημένους»

«Ένα όραμα, το οποίο θα γίνει πραγματικότητα μέσα από μια οριστική βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία, χωρίς νικητές και ηττημένους, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με μια διεθνή, νόμιμη προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια» είπε ο κύπριος πρόεδρος.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων ανέλυσαν το όραμά τους για την οικονομία της Κύπρου σε συνθήκες λύσης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε απαράδεκτο το σημερινό στάτους κβο, τονίζοντας ότι επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τις δύο κοινότητες, αλλά και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφέρθηκε και στις αρχές λύσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι μέσα από τις πολλές προοπτικές που θα δημιουργηθούν, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου αναμένεται να διπλασιασθεί σε 20 χρόνια μετά τη λύση, όπως είπε.

«Συνεργάτες και όχι εχθροί»

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι με τον Νίκο Αναστασιάδη έκαναν μια πολύ καλή αρχή για το Κυπριακό και ότι προχωρούν θετικά.

«Παρευρισκόμαστε στις συνομιλίες, όχι ως εχθροί, αλλά ως συνεργάτες, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια ομόσπονδη Κύπρο σε ένα ευοίωνο μέλλον για όλους» ανέφερε.

Είπε ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν και προχωρούν καλά και πρόσθεσε: «Το σημαντικό είναι αδιαμφισβήτητα η επιτυχία στο τέλος των συνομιλιών… Εύχομαι όλα να πάνε κατ’ ευχήν, χωρίς να προκληθεί άλλη μια απογοήτευση».

Στην καρδιά του προβλήματος, υπογράμμισε, βρισκόμαστε εμείς οι Κύπριοι, οι οποίοι, αποτύχαμε να βρούμε τρόπο να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας.

«Είναι δική μας ευθύνη να επιλύσουμε το Κυπριακό, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας» κατέληξε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο