IBHS: Υποχώρηση 4,8% του τζίρου των φαρμακευτικών εταιρειών το 2013
Στο ποσό των 2,37 δισ. ευρώ ανήλθε το 2013 η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη υποχωρώντας περαιτέρω κατά 16,7% σε σχέση με το 2012, ενώ εφέτος προβλέπεται περαιτέρω μείωση στα 2 δισ. ευρώ.
Στο ποσό των 2,37 δισ. ευρώ ανήλθε το 2013 η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη υποχωρώντας περαιτέρω κατά 16,7% σε σχέση με το 2012, ενώ εφέτος προβλέπεται περαιτέρω μείωση στα 2 δισ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της Infobank Hellastat (IBHS), η οποία εξετάζει τον εγχώριο κλάδο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η υποχώρηση της καθαρής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης το 2013 είχε αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις φαρμάκων, οι οποίες μετά το 2009 υποχωρούν διαρκώς. Το 2013 σημειώθηκε κάμψη κατά 11,3%, στα 5,29 δισ. ευρώ, με τη σωρευτική μείωση σε σχέση με το προ τετραετίας επίπεδο να φτάνει το 37,5%.
Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 113 επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει από τα βασικά συμπεράσματα, ο κύκλος εργασιών το 2013 διαμορφώθηκε σε 4,82 δισ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει περαιτέρω κατά 4,8% από το προηγούμενο έτος.
Τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) διαμορφώθηκαν σε 261 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 43% από το 2012 ενώ τα κέρδη προ φόρων (ΚΠΦ) υποχώρησαν κατά 13%, στα 247,61 εκατ. ευρώ.
Το μέσο περιθώριο ΚΠΤΦΑ υποχώρησε περαιτέρω σε 5,2% ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ΚΠΦ διπλασιάστηκε σε 2,8%.
Η κεφαλαιακή μόχλευση το 2013 βελτιώθηκε σε 2,1 προς 1, παραμένοντας υψηλή ενώ ο δείκτης είσπραξης απαιτήσεων εμφανίζεται διαχρονικά εκτεταμένος (5 μήνες το τελευταίο έτος). Τα αποθέματα διακρατήθηκαν για 4 μήνες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τιμωρία της UEFA στη Ρεάλ Μαδρίτης για ρατσιστική συμπεριφορά των φιλάθλων της
- ΕΕ: Τηλεδιάσκεψη Φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής την Δευτέρα
- Από το βραβείο GLAAD του Heated Rivalry, στην Αρχαία Ελλάδα: Ο Μέγας Αλέξανδρος επελαύνει στο Netflix
- Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Βηρυτό και καταρρέουν πολυκατοικίες
- Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις στο Youth Pass
- Στο ΣΕΦ για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ο Πάσπαλι
- Δεν παίζει τελικά ο Λεσόρ – Η 12άδα του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι στο ΣΕΦ
- Η 12άδα του Ολυμπιακού για το ντέρμπι: Οριστικά εκτός ο Μόρις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/andrey-novik-hc9Rwbma-Jk-unsplash-1-315x220.jpg)





























![Κυνισμός χωρίς όρια: Ο Λευκός Οίκος «διαφημίζει» την επιχείρηση στο Ιράν με… Grand Theft Auto [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-1-315x220.jpg)









![Ιράν: Η στιγμή αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης κοντά σε σχολείο αρρένων – Ένα παιδί σκοτώθηκε [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442