Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ μετά από «έφοδο» στην περιφερειακή Βουλή

Επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ μετά από «έφοδο» στην περιφερειακή Βουλή

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών στο Χονγκ Κονγκ όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο Κοινοβούλιο της περιφέρειας. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ και σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών, την επομένη της απομάκρυνσης ορισμένων οδοφραγμάτων με δικαστική εντολή. Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών στο Χονγκ Κονγκ, όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο Κοινοβούλιο της περιφέρειας τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ και σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών, την επομένη της απομάκρυνσης ορισμένων οδοφραγμάτων με δικαστική εντολή. Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα.

Οι ταραχές σημειώθηκαν μερικές ώρες αφότου οι αρχές ξήλωσαν οδοφράγματα εκτελώντας μια πρώτη δικαστική απόφαση που έχει στόχο να περιορίσει την επέκταση των σημείων που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές από τις 28 Σεπτεμβρίου. Οι διαδηλωτές διεκδικούν την καθιέρωση καθολικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν περίπου δέκα διαδηλωτές, φορώντας μάσκες για τα δακρυγόνα και κρατώντας οδοφράγματα, παραβίασαν είσοδο του Κοινοβουλίου. Τουλάχιστον ένας εξ αυτών κατάφερε να εισέλθει στο κτίριο πριν εκδιωχθεί.

«Η αστυνομία καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες εκ μέρους των διαδηλωτών που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη», ανακοίνωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Κοινοβουλευτική συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα ακυρώθηκε, όπως και οι επισκέψεις του κοινού, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.

Τα ηγετικά στελέχη των φοιτητών κάλεσαν τις δυνάμεις τους να παραμείνουν ειρηνικές και να μην προβούν σε οποιαδήποτε βία «Δεν θέλουμε να δούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Λέστερ Σαμ, της Ομοσπονδίας φοιτητών του Χονγκ Κονγκ. «Καλούμε όσους μετέχουν στις καταλήψεις σημείων να τηρούν πιστά τις αρχές της μη βίας και να είναι υπεύθυνοι συμμέτοχοι της επανάστασης της ομπρέλας», τόνισε.

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κατά δεκάδες χιλιάδες από τις 28 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τρία σημεία στην πρώην βρετανική αποικία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο