Economist: Ο Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές
Την πορεία του Αλέξη Τσίπρα προς τις εκλογές, τις οποίες όπως σημειώνει και στον τίτλο θα μπορούσε να κερδίσει, καταγράφει με άρθρο του ο Economist. Όπως σημειώνεται, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναβαθμίσει το ευρωπαϊκό του προφίλ, ενώ έχει μετακινηθεί από την αρχική του θέση, καθώς δεν υπόσχεται πλέον ότι θα «σκίσει το μνημόνιο».
Την πορεία του Αλέξη Τσίπρα προς τις εκλογές, τις οποίες όπως σημειώνει και στον τίτλο θα μπορούσε να κερδίσει, καταγράφει με άρθρο του ο Economist. Όπως σημειώνεται, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναβαθμίσει το ευρωπαϊκό του προφίλ, ενώ έχει μετακινηθεί από την αρχική του θέση, καθώς δεν υπόσχεται πλέον ότι θα «σκίσει το μνημόνιο».
Στο δημοσίευμά του στην ευρωπαϊκή έκδοσή του ο Economist αναφέρεται εκτενώς στο ταξίδι του στο Βατικανό και την συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο. Οι υποστηρικτές του, αναφέρει το περιοδικό, ονόμασαν την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους δύο άνδρες «συνάντηση δύο μυαλών». Και συμπλήρωναν με νόημα πως ο Πάπας συμφώνησε με τον Αλ. Τσίπρα, «έναν άθεο», όπως λέει ο αρθρογράφος, στο γεγονός οι φτωχοί υποφέρουν άδικα ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν σε αδύναμες χώρες. Κάτι που τώρα συνέβη στην Ελλάδα, αλλά στα τέλη του 1990 επιβλήθηκε και στην πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου, την Αργεντινή.
Η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ωφέλησε το κόμμα του να πάρει την πρωτιά στις ευρωεκλογές του Μαΐου με διαφορά 3,8% από τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνει το περιοδικό, που υπογραμμίζει την πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 11% διαφορά από τη «σοκαρισμένη» ΝΔ.
«Αν γίνουν πρόωρες εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας είναι στην πρώτη θέση για να νικήσει», τονίζεται στο άρθρο.
Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει: Δεν υπόσχεται πλέον ότι θα σχίσει τη συμφωνία με τους εταίρους, ωστόσο πολλοί είναι επιφυλακτικοί για το πρόγραμμα των 11 δισ. ευρώ που παρουσίασε στη ΔΕΘ. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 750 ευρώ (60% πάνω από ότι είναι τώρα), την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας. Η Κούλα Περιστέρη, μια άνεργη υπάλληλος, και ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέει στον Economist: «Είναι πολύ καλά όλα αυτά για να είναι αληθινά».
Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα, ωστόσο συγκρατείται από την τρόικα και τους δανειστές που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όμως πιέζουν για περισσότερα μέτρα λιτότητας.
Ο Αντ. Σαμαράς, σημειώνει ο Economist, θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας με την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την τρόικα. Κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στη συγκυβέρνηση με τον ΠΑΣΟΚ.
Όμως μόλις άνοιξε το ζήτημα περί εξόδου από το μνημόνιο, τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις. Ίσως να είναι πολύ νωρίς για να κουνήσει η Ελλάδα το μαντήλι στους δανειστές, καταλήγει το δημοσίευμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Με συνελεύσεις στα μπλόκα οι αγρότες αποφασίζουν τα επόμενα βήματα – «Απογοητευτική» η συνάντηση με Μητσοτάκη
- Η «Ιθάκη» ξυπνά τη «μνήμη χρυσόψαρου»: Στόχος της Καρυστιανού ο Τσίπρας – Χτυπά από… δεξιά (μόνο)
- Μητσοτάκης: Να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ
- Παύλος Μάτεσις: Πολλοί οι ασχημονούντες και οι βοώντες
- Ο Κωστούλας έχει σηκώσει στο… πόδι τα social media: «Η Ελλάδα αξίζει να πάρει πίσω τα Ελγίνεια Μάρμαρα»
- Εύβοια: Εγκλωβίστηκαν δύο νεαροί λόγω της έντονης χιονόπτωσης
- «Εκθεση ιδεών» και κατηγορίες για «διαστρέβλωση» από την Καρυστιανού μετά τις επικίνδυνες δηλώσεις της για τις αμβλώσεις
- Greece Holds Firm as a Top Mediterranean Travel Choice
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442