ΕΕ: Τα κράτη-μέλη μπορούν να εξοπλίζουν τους Κούρδους στο Ιράκ
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλωσόρισαν την απόφαση μεμονωμένων κρατών-μελών να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα των Κούρδων του Ιράκ για έκτακτη παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλωσόρισαν την απόφαση μεμονωμένων κρατών-μελών να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα των Κούρδων του Ιράκ για έκτακτη παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Η απόφαση αυτή δίνει το ευρωπαϊκό πράσινο φως στις πρωτοβουλίες αυτές, οι οποίες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, «θα γίνουν σύμφωνα με τις δυνατότητες και το εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών, και με τη συναίνεση των ιρακινών εθνικών Αρχών».
Η αναφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών αφορά πρωτίστως τη Γερμανία, η οποία δεσμεύεται από το νομοθετικό της πλαίσιο και δεν μπορεί παράσχει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές, εκτός εάν ο εξοπλισμός άπτεται των ιδιαίτερων συμφερόντων της Γερμανίας.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι το Βερολίνο θα κινηθεί στα όρια αυτού που είναι «νομικά και πολιτικά δυνατό» και αυτό, όπως πρόσθεσε, θα γίνει πιο ξεκάθαρο έπειτα από το ταξίδι του στο Ιράκ αυτό το Σαββατοκύριακο.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποτραπεί το ενδεχόμενο να επωφεληθεί το Ισλαμικό Κράτος από τις πωλήσεις πετρελαίου και καταδίκασε όσους χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές σε παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγή: Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά
- 25η Μαρτίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα – Κλειστό από τις 8 το Μετρό στο Σύνταγμα
- Νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο – Ο στρατός του Ιράν απορρίπτει τον ισχυρισμό Τραμπ περί διαπραγματεύσεων
- Μήνυμα Τραμπ για 25η Μαρτίου: Τιμούμε τη σοφία και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού
- Το μπρόκολο κάνει περισσότερο καλό στην υγεία από όσο πιστεύουμε
- Αγριεύει ο καιρός με καταιγίδες: Βροχές και στην Αττική – Πού θα έχουμε έντονα φαινόμενα
- Αδριανός Γολέμης: Ο πρώτος Έλληνας που θα ταξιδέψει στο Διάστημα
- Αλλάζουν προς τα κάτω τα όρια σύνταξης διαθήκης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 25.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442