Φεστιβάλ με γεύση λουκουμιού στη Σύρο!
Η Σύρος δεν έχει ταυτιστεί μόνο με τη φραγκοσυριανή του Μάρκου Βαμβακάρη αλλά … και με τα λουκούμια της! Ψηφιδωτά έργα τέχνης από λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλο (κόκκινο), μαστίχα (κίτρινο) και περγαμόντο (πράσινο) θα φιλοτεχνήσουν Συριανοί λουκουμοποιοί στις 23 και 24 Αυγούστου στην Άνω Σύρο και στην Ερμούπολη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λουκουμιού «Loukoumarte». Η […]

Ψηφιδωτά έργα τέχνης από λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλο (κόκκινο), μαστίχα (κίτρινο) και περγαμόντο (πράσινο) θα φιλοτεχνήσουν Συριανοί λουκουμοποιοί στις 23 και 24 Αυγούστου στην Άνω Σύρο και στην Ερμούπολη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λουκουμιού «Loukoumarte».
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσικές και φυσικά … λουκούμια για τους παρευρισκόμενους.

Η ιστορία του λουκουμιού…
Το αρχικό του όνομα ήταν rahat hulkum, παραφθορά του οποίου είναι η λέξη λουκούμι και παρασκευάζεται στην Τουρκία από τον 15ο αιώνα. Στη Σύρο έφθασε η τέχνη της παρασκευής του με τους πρώτους πρόσφυγες από Χίο, λέγεται δε, ότι ή πρώτη καζανιά μπήκε το 1832. Η πρώτη επίσημη σφραγίδα λουκουμοποιού εμφανίζεται το 1837, του Σταματελάκη. To μυστικό της ποιότητας ενός εύγεστου λουκουμιού κρύβεται… στο νερό!
Tα συστατικά των λουκουμιών είναι τρία: νερό, ζάχαρη, άμυλο.
Για πολλές δεκαετίες το λουκούμι παρασκευάζεται με ένα και μόνο σταθερό τρόπο. Η παρασκευή, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, ήταν δύσκολη και απαιτούσε γνώση και μεράκι. Από το 1970 και μετά, τα εργαστήρια έχουν κάπως εκσυγχρονιστεί, (καύσιμα, τρόπος κένωσης, μεταφορά, κ.λ.π.), όχι όμως και η τεχνική.
Τα τρία βασικά υλικά βράζουν μέσα σε μπακιρένια καζάνια σε χτιστά τζάκια με πυρότουβλα ή παλαιότερα με λάσπη και πετρά και ο λουκουμοποιός είναι υποχρεωμένος να τα ανακατεύει συνεχώς μέχρι να διαπιστώσει με ένα μοναδικό τρόπο από την πείρα του, ότι είναι έτοιμο για κατέβασμα από το τζάκι. Έπειτα το αδειάζει σε ένα ξύλινο τελάρο (λαμαρίνα) στρωμένο με αλεύρι και μένει εκεί να κρυώσει.
Την επομένη μέρα τεμαχίζεται με μεγάλες σιδερένιες μαχαίρες, πάνω σε πάγκο στρωμένο με άχνη ζάχαρη (λουκουμόσκονη). Από το καζάνι μέχρι τα χέρια του καταναλωτή, το λουκούμι περνά από διάφορα στάδια. Κόψιμο, τοποθέτηση σε χαρτονένια κουτιά, ζύγισμα, ξεσκόνισμα, σφράγισμα, τύλιγμα με ζελατίνα, ετικέτες.
Με την πάροδο των χρόνων, πλήθυναν οι ποικιλίες της γεύσης του λουκουμιού. Μαστίχα, τριαντάφυλλο, περγαμόντο, ροδοζάχαρη, μανταρίνι, καρύδα ινδική, αμυγδάλου, φιστικιού, καρυδιού, κ.λ.π.
Εμπνευστής του σκίτσου της Loukoumartre είναι ο κομίστας Τάσος Μαραγκός, που πλέον ζει και δημιουργεί στη γενέτειρά του, τη Σύρο.
Tο φεστιβάλ γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης.
- Βήματα πίσω από τους Έλληνες διαιτητές ενόψει Super Cup και Κυπέλλου
- Δένδιας: Δημιουργούμε τη δεύτερη μονάδα παραγωγής drones στην Ελλάδα – Δυνατότητα κατασκευής χιλίων ανά μήνα
- Αμερικανικές κυρώσεις σε 5 Ευρωπαίους για τις προσπάθειες περιορισμού της ρητορικής μίσους – Οργή στην ΕΕ
- Τap2ride: Η συνήθεια που έχει «λύσει» τα χέρια στη μετακίνηση της πρωτεύουσας
- Διαρροή αρχείων Έπσταϊν – Φωτογραφίες παιδιών σε αρχοντικό της Νέας Υόρκης και κοστούμια για παιχνίδια ρόλων
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα από την ΑΑΔΕ 50 υποθέσεις με εικονικά αγροτεμάχια – Εξετάζονται 3.000 περιπτώσεις
- Gazzetta dello Sport: «Ο Γκασπερίνι αποφάσισε για το μέλλον του Τσιμίκα»
- Η Protergia δίνει ενέργεια στα μεγαλύτερα Πρωτοχρονιάτικα events σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 24.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/stephan-widua-ef5IgSRyFjo-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442