Ατάκες που «σκοτώνουν» και άφθονο γέλιο στο «Ούτε γάτα ούτε ζημιά»
Ατάκες που στέλνουν στο τρελοκομείο, μουσική που ανασύρει γλυκές αναμνήσεις της δεκαετίας του ’50 και ερμηνείες που κυοφορούν σπιρτάδα, «εμφανίζονται» στην αθάνατη κωμωδία, «Ούτε γάτα ούτε ζημιά», που σε σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη ανεβαίνει στο θερινό Θέατρο Λαμπέτη. Ατάκες που στέλνουν στο τρελοκομείο, μουσική που ανασύρει γλυκές αναμνήσεις της δεκαετίας του ’50 και ερμηνείες που κυοφορούν […]
Ατάκες που στέλνουν στο τρελοκομείο, μουσική που ανασύρει γλυκές αναμνήσεις της δεκαετίας του ’50 και ερμηνείες που κυοφορούν σπιρτάδα, «εμφανίζονται» στην αθάνατη κωμωδία, «Ούτε γάτα ούτε ζημιά», που σε σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη ανεβαίνει στο θερινό Θέατρο Λαμπέτη.
Ατάκες που στέλνουν στο τρελοκομείο, μουσική που ανασύρει γλυκές αναμνήσεις της δεκαετίας του ’50 και ερμηνείες που κυοφορούν σπιρτάδα, «εμφανίζονται» στην αθάνατη κωμωδία, «Ούτε γάτα ούτε ζημιά», που σε σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη ανεβαίνει στο θερινό Θέατρο Λαμπέτη.Το οπισθοδρομικό στοιχείο και το «άρωμα» νοσταλγίας είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της παράστασης που χάρη στους απολαυστικούς και έξυπνους διαλόγους της ζωντανεύει την τσαχπινιά της κωμωδίας, και τη μεταφέρει χωρίς πολλές αλλαγές από την οθόνη στο σανίδι.
Το έργο περιστρέφεται γύρω από αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις, παραλογισμούς και ψέματα. Το παντρεμένο ζευγάρι υποδύονται οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και Άβα Γαλανοπούλου.
Το έργο μπορεί να έχει ξεκάθαρη κωμική υπόσταση και να καθρεπτίζει τις αντιλήψεις της δεκαετίας του ’50, πραγματεύεται όμως και σοβαρά κοινωνικά ζητήματα όπως είναι η ισότητα μεταξύ των δύο φυλων.
Μέσα από τη σκηνοθεσία, που αναδεικνύει το άκρως χιουμοριστικό στοιχείο του έργου και με έξυπνο τρόπο «παίζει» ανάμεσα στο παρελθόν και στο τώρα, διαφαίνεται η θέση της γυναίκας στη δεκαετία του 50 με τον πατριαρχικό χαρακτήρα να βρίσκεται στην πρώτη «γραμμή».
Το ότι η απιστία είναι κάτι λογικό για τον άνδρα, ενώ η γυναίκα πίσω από την πλάτη του προσπαθεί να διασκεδάσει και πονηρά να επικρατήσει, είναι μια ακόμη πραγματικότητα του έργου που μέσα από χαμόγελα και ατάκες «εμφανίζεται» ατόφια στην παράσταση.
Η υπόθεση του έργου περιστρέφεται γύρω από έναν παντρεμένο μεγαλοαστό που με την πρόφαση ενός επαγγελματικού ταξιδιού, πηγαίνει εκδρομή μαζί με την ερωμένη του. Όταν εντελώς συμπτωματικά η σύζυγός του ανακαλύπτει τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού, αποφασίζει να ενδώσει στο επίμονο φλερτ ενός γοητευτικού άντρα και να ανταποδώσει με το ίδιο νόμισμα την απιστία του συζύγου της. Μία σειρά συμπτώσεων θα φέρει πρόσωπο με πρόσωπο τα δύο παράνομα ζευγάρια και η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου, ενώ οι κωμικές σκηνές διαδέχονται η μία την άλλη.
Το έργο «Ούτε γάτα ούτε ζημιά», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1950 από τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 1955 η μεγάλη θεατρική επιτυχία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, σημειώνοντας ρεκόρ εισιτηρίων και γέλιου. Και πάλι ο Βασίλης Λογοθετίδης, έχοντας στο πλευρό του την Ίλια Λυβικού, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, το Μίμη Φωτόπουλο και σπουδαίους κωμικούς της εποχής, σφράγισε με την ερμηνεία του τον ρόλο του Λαλάκη Μακρυκώστα καθιερώνοντας το έργο ως μία από τις πιο έξυπνες κωμωδίες παρεξηγήσεων.
Ο παραλογισμός και η έννοια της εκδίκησης είναι αναπόσπαστα κομμάτια της παράστασης που προσπαθεί από την αρχή μέχρι το τέλος να εντάξει το θεατή στο κλίμα της αυθεντικής κωμωδίας.
Η σκηνοθεσία μπορεί να μην απαιτεί ειδικό χειρισμό και πειραματισμούς, μέσα όμως από επαναλαμβανόμενες φράσεις και με έμφαση σε φιγούρες που δομούν το πορτραίτο μιας ξεχασμένης ελληνικής κοινωνίας, έχει άποψη.
Η παράσταση κλείνει με συγκινητικό και αισιόδοξο τρόπο, ενώ ορισμένες φορές χλευάζει τις αντιλήψεις του τότε και προσπαθεί να γελοιοποιήσει κουτοπόνηρους σκοπούς.
Οι ερμηνείες κινούνται σε ικανοποιητικά πλαίσια, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια κλέβουν την παράσταση καθώς εντάσσουν πλήρως τον θεατή στο κλίμα.
Απολαυστικός είναι στο ρόλο του ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης όπως και η Άβα Γαλανοπούλου. Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης με ορισμένες επαναλαμβανόμενες φράσεις προκαλεί άφθονο γέλιο, ενώ η Άβα Γαλανοπούλου με τη χαρακτηριστική φωνή της, το κούνημα των χεριών της και τη σπιρτάδα στην κίνηση δίνει ρεσιτάλ.
Ξεχωρίζουν ακόμη και οι Κώστας Ευρυπιώτης και Γιάννα Ζιάννη. Ο Κώστας Ευρυπιώτης επιβεβαιώνει το λόγο που είναι τόσα χρόνια αγαπητός ως κωμική παρουσία στο κοινό, ενώ η Γιάννα Ζιάννη με απόλυτη πειστικότητα στη φωνή υποδύεται τη γυναίκα του χωριού.
Η ερμηνεία που ίσως να ξεφεύγει από τα πλαίσια του ικανοποιητικού είναι εκείνη της Μένης Κωνσταντινίδου που ως ερωμένη στην παράσταση «χαϊδεύει» λίγο την υπερβολή.
Ένα ακόμη στοιχείο που τονίζεται είναι η διαφορά ανάμεσα σε Αθήνα και περιφέρεια όπως και οι αντιλήψεις για τα παιδιά και τα νιόπαντρα ζευγάρια.