Η Κίνα ζητεί αύξηση της επιρροής των αναπτυσσόμενων χωρών στις αποφάσεις του ΔΝΤ
Η Κίνα κάλεσε τις χώρες - μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την εκχώρηση στις αναπτυσσόμενες χώρες μεγαλύτερης επιρροής στις αποφάσεις του Ταμείου, μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να αναβάλει την ιστορική αλλαγή των ποσοστών ψήφων τους στο Ταμείο (quotas).
Η Κίνα κάλεσε τις χώρες – μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την εκχώρηση στις αναπτυσσόμενες χώρες μεγαλύτερης επιρροής στις αποφάσεις του Ταμείου, μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να αναβάλει την ιστορική αλλαγή των ποσοστών ψήφων τους στο Ταμείο (quotas).
Οι παρατηρήσεις του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι ήταν μία έμμεση κριτική στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο μέλος του ΔΝΤ, επειδή το Κογκρέσο δεν συμφώνησε τη Δευτέρα ως προς τα μέτρα χρηματοδότησης που χρειάζονται για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης των ποσοστώσεων -αν και ο Χονγκ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στις ΗΠΑ. Το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει διά ψηφοφορίας τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις του 2010 που θα καταστήσουν την Κίνα το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του Ταμείου και θα αναδιατάξουν το Διοικητικό Συμβούλιό του, μειώνοντας την κυριαρχία της δυτικής Ευρώπης.
Οι αλλαγές στα quotas θα δώσουν επίσης μεγαλύτερη ισχύ σε χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, αντανακλώντας το αυξανόμενο οικονομικό βάρος τους. «Η αλλαγή των ποσοστώσεων είναι μία σημαντική απόφαση του Οργανισμού. Τα σημαντικά μέλη του πρέπει να εφαρμόσουν την απόφαση αυτή και να τιμήσουν και ενισχύσουν τη φωνή και αντιπροσώπευση των αναπτυσσόμενων χωρών στο ΔΝΤ» δήλωσε ο κ. Χονγκ.
Μιλώντας στην Ουάσινγκτον, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι «ανησυχητικό» ότι δεν περιλήφθηκε η χρηματοδότηση προς το ΔΝΤ στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Κογκρέσο. «Ελπίζω πολύ ότι αυτό ήταν θέμα χρόνου και όχι μία απόφαση να αποκλεισθεί το ΔΝΤ. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η κρίση της κοινής λογικής» δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου.
Η αλλαγή των ποσοστών ψήφων δεν μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς έγκριση από τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι η μόνη χώρα που έχουν ποσοστό ελέγχου των αποφάσεων του ΔΝΤ. Μετά την αναβολή της σχετικής απόφασης το 2012 λόγω των προεδρικών εκλογών, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να εντάξει τη σχετική διάταξη σε αρκετά νομοσχέδια μετά τον Μάρτιο.
Τα αιτήματα του υπουργείου, ωστόσο, αντιμετωπίσθηκαν με επιφύλαξη από κάποιους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι θεωρούν ότι αυτά ισοδυναμούν με την έγκριση νέας χρηματοδότησης σε συνθήκες αυστηρού δημοσιονομικού περιβάλλοντος.
Ορισμένοι βουλευτές εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με το πόσο καλά βοηθά το ΔΝΤ τις ευρωπαϊκές οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και για τους κινδύνους που συνδέονται με τα δάνεια του Ταμείου, δείχνοντας ότι το Κογκρέσο δεν βιάζεται να εγκρίνει τέτοιες αλλαγές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Eurostat: Ένας στους τέσσερις νέους στην Ευρώπη εργάζεται ενώ σπουδάζει – Τι ισχύει στην Ελλάδα
- Προϊστορικός οργανισμός των 8 μέτρων ανήκε σε «χαμένο παρακλάδι της ζωής»
- Παραδέχθηκε την ανωτερότητα του αντιπάλου ο Τσιτσιπάς: «Ήταν άψογος στα κρίσιμα σημεία»
- Εξεταστική – ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατάθεση για 13 χρόνια πριν – «Καμία σχέση με τη συντονισμένη απάτη που βλέπουμε σήμερα»
- Greek Tourism on Track for Record Revenues in 2025
- Άμεση αντίδραση σε πλημμυρικά φαινόμενα στην Καλαμάτα
- Ο Σπαλέτι απάντησε σε… προπονητή της εξέδρας: «Αν δεν σου αρέσει η Γιουβέντους, κάτσε σπίτι» (vid)
- Στέφανος Παπαδόπουλος: «Σκέφτηκα να αποσύρω τη μήνυση κατά του Γιώργου Μαζωνάκη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442