Απελευθερώνεται «φρουρός του Mπιν Λάντεν» από το Γκουαντάναμο
Την απελευθέρωση 33χρονου υεμενίτη, που φυλακίστηκε στο Γκουαντάναμο το 2002 ως «φρουρός του Mπιν Λάντεν» χωρίς ποτέ να του απαγγελθεί κατηγορία, ενέκρινε αμερικανική κυβερνητική επιτροπή, η οποία επανεξετάζει τις υποθέσεις κρατουμένων στην «αόρατη φυλακή». Ο κρατούμενος παρέμενε φυλακισμένος επειδή οι Αρχές τον αποτιμούσαν ως συνεχή κίνδυνο τα τελευταία χρόνια.
Την απελευθέρωση 33χρονου υεμενίτη, που φυλακίστηκε στο Γκουαντάναμο το 2002 ως «φρουρός του μπιν Λάντεν» χωρίς ποτέ να του απαγγελθεί κατηγορία, ενέκρινε αμερικανική κυβερνητική επιτροπή, η οποία επανεξετάζει τις υποθέσεις κρατουμένων στην «αόρατη φυλακή».
Ο κρατούμενος, ο Μαχμούντ Μουτζαχίντ, παρέμενε φυλακισμένος επειδή οι Αρχές τον αποτιμούσαν ως συνεχή κίνδυνο τα τελευταία χρόνια. Θεωρείτο ότι ήταν μαχητής της Αλ Κάιντα και ένας από τα μέλη της φρουράς του Οσάμα μπιν Λάντεν, χωρίς όμως ποτέ να του απαγγελθεί κατηγορητήριο.
Ο Μουτζαχίντ είναι ο πρώτος κρατούμενος που παίρνει το «χαρτί εξόδου» από την εξαμελή επιτροπή που έχει συσταθεί στην Ουάσινγκτον με έργο την επανεξετάση υποθέσεων κρατουμένων που θεωρούνται ακόμη «επικίνδυνοι» και τελικό στόχο τοπ κλείσιμο του Γκουαντάναμο.
Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι ο 33χρονος «δεν αποτελεί σημαντική συνεχιζόμενη απειλή». Η ακρόασή του έγινε με ηλεκτρονική σύνδεση από το χώρο της επιτροπής στην Ουάσινγκτον με τη βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, μαζί με έναν συνήγορο και δύο αντιπροσώπους του κρατουμένου.
Το πότε θα εκτελεστεί η απόφαση για την απευλευθέρωση του Μουτζαχίντ δεν έχει ακόμη καθοριστεί, όπως ούτε και πού θα οδηγηθεί. Εξαιτίας της αστάθειας στην Υεμένη, και της ισχυρής παρουσίας τρομοκρατικών δικτύων στη χώρα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει τον επαναπατρισμό κρατουμένων του Γκουαντάναμο στην Υεμένη -από όπου κατάγεται η πλειονότητά τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Στη φυλακή το ζευγάρι που φέρεται να εμπλέκεται στην αυτοκτονία Καλλέργη
- Μεταβολικό Σύνδρομο: Η ελληνική καινοτομία από 1000 ελιές που αλλάζει τα δεδομένα
- Μπενεντέτο «Νίττο» Σανταπάολα: Πέθανε ο τελευταίος Νονός της Κόζα Νόστρα
- Όλα τα είχε η Τότεναμ αυτό της… έλλειπε – Χαμός με τα σχόλια σκάουτερ των Spurs που είναι οπαδός της Άρσεναλ
- Κατασκοπεία στη Σούδα: Οι σχέσεις του 36χρονου Γεωργιανού με τον Αζέρο κατάσκοπο και το ιρανικό λογισμικό
- Το Ιράν εκτελεί σχέδιο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για εξάπλωση του πολέμου
- Η νύφη φορούσε Birkenstock – Η πολιτιστική ανατροπή των σανδαλιών που περιγελούσαμε
- Πότε αναμένεται στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ ο Αντρέα Τρινκιέρι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mo-8EJAWgGv6o-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442