«Μίκης Θεοδωράκης» 10/2 στη ΝΕΤ
Ο μεγάλος συνθέτης του «Ζορμπά», της κλασικής και διεθνούς μουσικής αφήνεται στις μνήμες του και εξομολογείται για πρώτη φορά όλα όσα σημάδεψαν την προσωπική, πολιτική και μουσική του διαδρομή. 10/2 16.00 ΝΕΤ. Στην εκπομπή «Έχει Γούστο» ο μεγάλος συνθέτης αφηγείται στη Μπήλιω Τσουκαλά πως γνώρισε τη γυναίκα του Μυρτώ, ποια ήταν τα βιώματά του μέσα […]
Ο Μίκης θα αναφερθεί και στην πολιτική.
Θα μιλήσει για τα χρόνια της εξορίας, το ρόλο που έπαιξε στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, για τις μεγάλες προσωπικότητες που γνώρισε, και δεν θα διστάσει να ασκήσει κριτική σε πολλούς από τους νεώτερους ηγέτες της σύγχρονης πολιτικής μας σκηνής.
Καταθέτει τη δική του ανάλυση για την κρίση που περνάει ο τόπος, και εξηγεί με γεωπολιτικούς όρους το «γιατί» και το «πώς» φτάσαμε ως εδώ.
Και δεν θα μπορούσε να μη μιλήσει για την μεγάλη «ερωμένη» του τη μουσική.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, θυμάται τα πρώτα του βήματα, μιλά για την έμπνευση και πως αυτή καταγράφηκε στο έργο του, συγκινείται όταν στο μυαλό του έρχονται οι συζητήσεις του με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Ρίτσο.
Εικόνες του χθες, του σήμερα θα περάσουν κινηματογραφικά από την οθόνη μας και στο τέλος θα μας προτρέψει να τον θυμόμαστε ως «Ωραίο σαν Έλληνα».
Ο Μίκης Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι «Ζορμπάς» (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική.
![]() | ![]() | ![]() |
| Beatles Έντιθ Πιάφ Σίρλει Μπάσεϊ |
Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης.
Έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973).
Επίσης έχει ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, δηλαδή η σύνθεση λαϊκής μουσικής, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979).
Χάρη στην μελοποιημένη ποίηση του Μ.Θεοδωράκη, η Ελλάδα αποτελεί ίσως τη μοναδική χώρα στον κόσμο, στην οποία μεγάλο ποσοστό ανθρώπων συνήθιζε να ακούει μελοποιημένη βραβευμένη ποίηση, κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.
- 25η Μαρτίου: Στις 11:00 η στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα
- Το Φ hill Sessions επιστρέφει στην καρδιά της πόλης
- Η μάχη για το πλεονέκτημα έδρας στη Euroleague: Τι χρειάζεται ο Ολυμπιακός για μια θέση στην 4άδα
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε 8 κλάδους πριν το Πάσχα
- Συνταγή: Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά
- 25η Μαρτίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα – Κλειστό από τις 8 το Μετρό στο Σύνταγμα
- Νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο – Ο στρατός του Ιράν απορρίπτει τον ισχυρισμό Τραμπ περί διαπραγματεύσεων
- Μήνυμα Τραμπ για 25η Μαρτίου: Τιμούμε τη σοφία και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 25.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442