Συμμετοχή της ΔΕΗ σε διαγωνισμό κατασκευής υδροηλεκτρικών εργοστασίων στην ΠΓΔΜ
Η ΔΕΗ και η εταιρεία «Balkan Energy Group» από την ΠΓΔΜ είναι οι δύο εταιρείες που προμηθεύτηκαν, μέχρι στιγμής, τα τεύχη του διαγωνισμού για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε, στον ποταμό Τσρνα (ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Βαρδάρη - Αξιού). Πρόκειται για τον έβδομο διαγωνισμό που προκηρύσσεται, καθώς οι έξι προηγούμενοι είχαν καταστεί άγονοι.
Η ΔΕΗ και ηεταιρεία «Balkan Energy Group» από την ΠΓΔΜ είναι οι δύο εταιρείες που προμηθεύτηκαν, μέχρι στιγμής, τα τεύχη του διαγωνισμού για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε, στον ποταμό Τσρνα (ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Βαρδάρη – Αξιού).
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ, το οποίο προκήρυξε τον διαγωνισμό, αναφέρθηκε ότι η διαδικασία για όσες εταιρείες θέλουν να λάβουν τα τεύχη του διαγωνισμού διαρκεί ακόμη και αν υπάρξουν και άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες, τότε μπορεί να δοθεί χρονική παράταση.
Πρόκειται για τον έβδομο διαγωνισμό που προκηρύσσεται για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών αυτών εργοστασίων. Οι προηγούμενοι έξι είχαν καταστεί άγονοι.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τροποποίησε τους όρους στο νέο διαγωνισμό ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από περισσότερες εταιρείες.
Συγκεκριμένα, τα κριτήρια του διαγωνισμού για ορισμένες τεχνικές προδιαγραφές του έργου, αυτή τη φορά, είναι πιο ελαστικά. Τα κριτήρια αυτά αφορούν κυρίως το ύψος των φραγμάτων, το οποίο προβλέπεται, στους νέους όρους, χαμηλότερο.
Ο επενδυτής που θα επιλεγείθα πρέπει να προσφέρει στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ, ELEM, ποσοστό τουλάχιστον 39% των μετοχών του έργου.
Αρχικές αναφορές προσδιόριζαν την επένδυση για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε στα 600 εκατ. ευρώ περίπου.
Στον τελευταίο διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου είχαν υποβάλλει προσφορές η ΔΕΗ και η κινεζική κοινοπραξία CWE&CTGPC.
Ωστόσο, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, καθώςη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έκρινε ότι οι δύο υποβληθείσες προσφορές δεν ανταποκρίνονταν στα συμφέροντα του Δημοσίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Smartphone: Τι θα «σκοτώσει» τα φθηνά κινητά τηλέφωνα Android το 2026
- Δολάριο: Προς την πιο απότομη ετήσια πτώση εδώ και σχεδόν μια δεκαετία
- OPLAN: Τα σημάδια της αρχικής φάση ενός μελλοντικού πολέμου – Το γερμανικό σχέδιο σε περίπτωση σύγκρουσης
- Πολιτικός «πόλεμος» στη Γαλλία για τη Μπριζίτ Μπαρντό – Τι σημαίνει ο «εθνικός φόρος τιμής» που ζητάει η Δεξιά
- Κορόνα: «Ο Παναθηναϊκός είναι σε διαδικασία ανακατασκευής»
- Ιράν όπως πλατεία Τιενανμέν: Ένας διαδηλωτής μόνος απέναντι στις δυνάμεις ασφαλείας στην Τεχεράνη
- Ερντογάν: «Παράνομη και απαράδεκτη» η αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ
- Από το countdown στο dancefloor: Πού χορεύουμε τις πρώτες ώρες του 2026 στην Αθήνα;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 30.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/michael-chere-PV8dauzbvtA-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442