Ανοικτή η πρόσβαση των τραπεζών στην ΕΚΤ ακόμα και εκτός Μνημονίου, εκτιμά η Goldman Sachs
Την εκτίμηση ότι πιθανή εγκατάλειψη του Μνημονίου από την Ελλάδα θα οδηγούσε σε διακοπή της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τους δανειστές της χώρας, αλλά όχι απαραίτητα και σε αποκοπή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατυπώνουν αναλυτές της Goldman Sachs.
Την εκτίμηση ότι πιθανή εγκατάλειψη του Μνημονίου από την Ελλάδα θα οδηγούσε σε διακοπή της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τους δανειστές της χώρας, αλλά όχι απαραίτητα και σε αποκοπή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατυπώνουν αναλυτές της Goldman Sachs.
Οι ίδιοι τονίζουν πως η διακοπή της χρηματοδότησης του επίσημου τομέα θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη, κάτι που διασταλτικά σημαίνει πως θα άλλαζαν σημαντικά και οι μακροοικονομικές παραδοχές του Μνημονίου.
Ειδικότερα, σε έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σημειώνεται πως σε περίπτωση που η Ελλάδα τερματίσει μονομερώς το νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, το πιο πιθανό είναι οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να διακόψουν τη χρηματοδότηση προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να παραμείνει -άνευ όρων-δανειστής εσχάτης ανάγκης για τη χώρα.
Η Goldman Sachs θεωρεί πως από τη μία πλευρά αυτό θα οδηγούσε άμεσα σε τεράστια ύφεση, δεν θα καλυπτόταν το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού αξίας περίπου 2,3% του ΑΕΠ και οι καθυστερούμενες πληρωμές του Δημοσίου (περίπου 3,5% του ΑΕΠ) θα οδηγούσαν στην παύση του ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα.
Από την άλλη πλευρά, θεωρεί πως το τραπεζικό σύστημα θα παρέμενε σε λειτουργία με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να διατηρούν πρόσβαση στις καταθέσεις τους, τους εξαγωγείς να έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τους εισαγωγείς να τροφοδοτούν την οικονομία με βασικά αγαθά (ενέργεια, πετρέλαιο, τρόφιμα).
Ωστόσο, η Goldman Sachs σημειώνει πως η πρόσβαση των τραπεζών στην ΕΚΤ θα εξαρτιόταν από το εάν η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσε ή όχι να παρέμβει στην οργανική σχέση μεταξύ της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό στον κόμβο Φυλής – Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία προς Αεροδρόμιο
- Είναι το ταχίνι το superfood που δεν ξέραμε;
- Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές το Σάββατο
- Ακρίβεια: Έτοιμο πακέτο μέτρων αν χρειαστεί
- Πώς μπορεί ένα 14χρονο να ξέρει πώς μοιάζουν τα γεννητικά του όργανα; – Η ερώτηση που έκανε τον Έπσταϊν να «παγώσει»
- Η ανεργία μπορεί να επηρεάσει μέχρι και τα όνειρα
- Το Πεντάγωνο βάζει «στο μάτι» τα ουκρανικά drones αναχαίτισης για να αντιμετωπίσει το Ιράν
- Προβλήματα στον κόσμο του Ocean’s Eleven: Στον «αέρα» το prequel μετά την παραίτηση του σκηνοθέτη Λι Άιζακ Τσανγκ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 07.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/will-truettner-QprJgwK27us-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442