Διάλογο με τους ισλαμιστές «αν αποκαλυφθούν» επιθυμεί ο πρόεδρος της Νιγηρίας
Έκκληση στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία είναι πίσω από πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, να αποκαλυφθεί και να διατυπώσει τα αιτήματά της σαν προϋπόθεση για συνομιλίες απηύθυνε ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν. «Αν πουν καθαρά ποιοι είναι και πουν για ποιο λόγο αντιστέκονται […] τότε θα υπάρξει βάση για διάλογο», επισήμανε και προσθέτει ότι η οργάνωση έχει σχέσεις με άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις σε άλλες χώρες.
Έκκληση στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία είναι πίσω από πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, να αποκαλυφθεί και να διατυπώσει τα αιτήματά της σαν προϋπόθεση για συνομιλίες απηύθυνε ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν.
Σε συνέντευξή του στο Reuters επισημαίνει ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση με την οργάνωση από μόνη της δεν πρόκειται να φέρει τέλος στην αντιπαράθεση. «Αν πουν καθαρά ποιοι είναι και πουν για ποιο λόγο αντιστέκονται […] τότε θα υπάρξει βάση για διάλογο», επισήμανε.
Προσθέτει ότι η οργάνωση έχει σχέσεις με άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις σε άλλες χώρες.
Πάντως αναγνωρίζει ότι η κρίση με την ισλαμιστική οργάνωση θα είναι πολύ δυσκολότερο να επιλυθεί από αυτή του 2009 στην πλούσια επαρχία του δέλτα του Νίγηρα.
Εντωμεταξύ, οι Αρχές προχώρησαν σε 200 συλλήψεις μετά τις επιθέσεις με βόμβες και αυτόματα όπλα την περασμένη εβδομάδα στη πόλη Κάνο οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 190 ανθρώπους. Η ευθύνη αποδόθηκε στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.
Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι υπήκοοι του Τσαντ που ήρθαν στη Νιγηρία σαν μισθοφόροι, ανακοίνωσε υψηλόβαθμη αστυνομική πηγή.
Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης ήρθαν σε επαφή με την αστυνομία για τη διενέργεια ενός διαλόγου μέσω του εμίρη του Κάνο. Κατά παράδοση ο εμίρης είναι η ανώτερη μουσουλμανική αρχή της πρωτεύουσας του βορρά της Νιγηρίας.