
Πλάγιο τρόπο για τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων από την ΕΚΤ αναζητούν ΕΕ και ΗΠΑ
Τη δανειοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την ΕΚΤ εξετάζουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του Ταμείου, προσπαθώντας να παρακάμψουν την απαγόρευση χρηματοδότησης κυβερνήσεων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το καταστατικό της ΕΚΤ επιτρέπει όλα τα είδη τραπεζικών συναλλαγών με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων του δανεισμού και της πίστωσης.
Τη δανειοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την ΕΚΤ εξετάζουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του Ταμείου, προσπαθώντας να παρακάμψουν την απαγόρευση χρηματοδότησης κυβερνήσεων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ιδέα για την χρησιμοποίηση της ΕΚΤ έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, καθώς κλιμακώνεται η κρίση και κυρίως επειδή η Ευρωπαϊκή Συνθήκη απαγορεύει την απευθείας χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από την ΕΚΤ.
Η παροχή δανείων στο ΔΝΤ από την ΕΚΤ θα παρέκαμπτε αυτό το πρόβλημα, καθώς το άρθρο 23 του καταστατικού της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι η ΕΚΤ μπορεί να προβεί σε όλα τα είδη τραπεζικών συναλλαγών με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων του δανεισμού και της πίστωσης.
«Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις για αυτό το θέμα. Θα ήταν ένας τρόπος για να παρακάμψουμε τους νομικούς περιορισμούς της ΕΚΤ» ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters.
Τέλος, ο ανώτερος σύμβουλος εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ, ερωτηθείς πριν λίγο για το θέμα στην Ουάσιγκτον, δήλωσε πως δεν έχει κανένα σχόλιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Προπονήσεις: Γιατί είναι πιο δύσκολες τον χειμώνα;
- Τα SOS της τελευταίας στιγμής για το επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει η προθεσμία – Τα ποσά που θα δοθούν
- Κακοκαιρία Byron: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία
- Στην 5η θέση η Ελλάδα ως προορισμός ευεξίας διεθνώς
- Συνταγή: Κοτόπουλο με γιαούρτι & μπαχαρικά
- Global Peace Index: Πόσο ασφαλής και ειρηνική είναι η Ελλάδα – Υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη
- Ο μύθος ότι η Δημοκρατία και η πολιτική υποφέρουν από κόπωση – Το παράδειγμα της Γαλλίας
- Κακοκαιρία Byron: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – Κόκκινος συναγερμός για πολλές περιοχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442