Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Κάθειρξη 23 ετών στον δολοφόνο του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ

Κάθειρξη 23 ετών στον δολοφόνο του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 22 ετών και 10 μηνών τον Ογκούν Σαμάστ, δράστη της δολοφονίας του Αρμένιου δημοσιογράφου και εκδότη Χραντ Ντινκ. Ο καταδικασθείς ήταν 17 ετών όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον Χραντ Ντινκ έξω από το γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Ιανουαρίου του 2007. Ο Αρμένιος εκδότης δεχόταν απειλές κατά της ζωής του από υπερεθνικιστικούς κύκλους, εξαιτίας σειράς άρθρων και εκκλήσεων προς την Τουρκία να αποδεχθεί το ρόλο της στη γενοκτονία των Αρμενίων το 2015.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τη Δευτέρα σε ποινή κάθειρξης 22 ετών και 10 μηνών τον υπερεθνικιστή Ογκούν Σαμάστ, δράστη της δολοφονίας-σοκ του Αρμένιου δημοσιογράφου και εκδότη Χραντ Ντινκ.

Ο καταδικασθείς ήταν 17 ετών όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον Χραντ Ντινκ έξω από το γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Ιανουαρίου του 2007.

Ο εκδότης της τουρκο-αρμενικής εφημερίδας Agos δεχόταν απειλές κατά της ζωής του από υπερεθνικιστικούς κύκλους, εξαιτίας σειράς άρθρων και εκκλήσεων προς την Τουρκία να αποδεχθεί το ρόλο της στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

Η Άγκυρα σταθερά αρνείται ότι διεπράχθη γενοκτονία το 1915, επιμένοντας ότι οι νεκροί είναι θύματα εμφυλίου πολέμου και αναταραχής.

Ο Ντινκ καταδικαστεί πριν από το θάνατό του σε ποινή φυλάκισης με αναστολή, βάσει του άρθρου 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα για προσβολή της τουρκικής ταυτότητας στα άρθρα του, στα οποία αναφερόταν στη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Ογκούν Σαμάστ αντιμετωπίζει χωριστές κατηγορίες για τρομοκρατική δράση μαζί με δεκάδες άλλους υπόπτους σε σχετική υπόθεση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει την Τουρκία στο πλαίσιο της υπόθεσης του Χραντ Ντινκ, αποφαινόμενο -κατόπιν προσφυγής που κατέθεσαν συγγενείς του δημοσιογράφου- ότι οι Αρχές δεν τον προστάτευσαν και δεν απέτρεψαν τη δολοφονία του μολονότι γνώριζαν ότι υπερεθνικιστές συνωμοτούσαν για το θάνατό του.

Η όλη υπόθεση θεωρείται ευρέως ως δοκιμασία εάν η τουρκική Δικαιοσύνη μπορεί πλήρως να ερευνήσει πιθανή αμέλεια από τις Αρχές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο