Σε διπλασιασμό των αντιγριπικών εμβολίων στοχεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέχρι το 2015
Η παγκόσμια παραγωγή εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης αναμένεται να διπλασιαστεί, φτάνοντας τις 1,7 δισεκατομμύρια δόσεις το 2015, με 11 νέους παραγωγούς να δραστηριοποιούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αν ξεσπάσει μια νέα επιδημία γρίπης, οι 37 παραγωγοί εμβολίων θα μπορούσαν να τριπλασιάσουν την ετήσια παραγωγή τους ως προς το τριδύναμο εποχικό εμβόλιο, ώστε να παράξουν 5,4 δισ. δόσεις του πανδημικού εμβολίου.
Αλλά η πραγματική ποσότητα των δόσεων θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη του ιού στα αβγά (απογοητευτικά μικρή ως προς τον H1N1) και από το πόσο ανοσο-ενισχυτικό θα χρησιμοποιηθεί στο πανδημικό εμβόλιο.
«Υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2015, αν όλα τα προγράμματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη είναι επιτυχημένα, θα έχουμε περίπου 1,7 δισ. δόσεις εποχικού εμβολίου», εξηγεί η βοηθός γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μαρι-Πολ Κιενί.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2009-2010, ο ΠΟΥ δέχθηκε έντονη κριτική διότι κατά την πρώτη πανδημία γρίπης που προκάλεσε ο ιός Η1Ν1 μετά από 40 χρόνια, παρατηρήθηκε βραδεία διανομή εμβολίων, ειδικά στις φτωχές χώρες. Επίσης είχαν διατυπωθεί σκέψεις για επιρροές της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην λήψη αποφάσεων ως προς τη διαχείριση της πανδημίας.
«Αυτό που συνεχίζουμε να κάνουμε είναι, αφενός να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει διαθέσιμο πανδημικό εμβόλιο όταν αυτό χρειαστεί και αφετέρου ότι τα σημεία που θα παραχθούν τα εμβόλια θα είναι περισσότερα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά», εξηγεί η κ.Κιενί.
Ανεξάρτητη ομάδα ειδικών που συνέταξε στις αρχές του 2011 αναφορά για τον τρόπο που χειρίζεται ο ΠΟΥ καταστάσεις έκτασης ανάγκης, αποφάνθηκε ότι ο πλανήτης δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για μια νέα πανδημία.
«Δεν έχουμε προς το παρόν την ικανότητα να παράγουμε εγκαίρως επαρκείς ποσότητες εμβολίων για την προστασία του πληθυσμού της Γης από μια παγκόσμια σοβαρή πανδημία γρίπης», επισημαίνει ο Δρ Χάρβεϊ Φάινεμπεργκ, επικεφαλής της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων.
health.in.gr
- Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στη λάσπη η Μονή Επανωσήφη – Δυνατοί άνεμοι σάρωσαν καταστήματα στον Άγιο Νικόλαο
- Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 στην περιοχή «Ποντιακά» Ελευσίνας – Πιθανή υπερχείλιση του ποταμού
- Ο Μανδάς αναφέρθηκε στο μέλλον του: «Δεν έχω μιλήσει με κανέναν»
- Ο Κουέντιν Ταραντίνο τελικά «δεν αντέχει» τους μισούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ – Και πιο πολύ τον Όουεν Γουίλσον
- Πούτιν: Θερμή υποδοχή του Ρώσου προέδρου στην Ινδία – Στο επίκεντρο το πετρέλαιο, υπό την πίεση των ΗΠΑ
- Το Παγκόσμιο Κύπελλο… ξεκινάει: Το βράδυ της Παρασκευής η κλήρωση του Μουντιάλ 2026
- Κακοκαιρία Byron: Υπερχείλισε ποταμός – Κινδύνευσαν τουρίστες και κάτοικοι στη Φοινικούντα
- Αγρότες: Χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους, «η πιο μεγάλη κινητοποίηση από το 2016» – Στα σκοινιά η κυβέρνηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442