Επιχειρήσεις ακόμα και τον Αύγουστο, παρά το Ραμαζάνι, σχεδιάζει το ΝΑΤΟ
Μετά από τέσσερις μήνες εχθροπραξιών χωρίς ως τώρα ορατό αποτέλεσμα, το ΝΑΤΟ δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει αν χρειαστεί και τον Αύγουστο, παρά την μεγάλη θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι. Αμετακίνητη και η Λιβύη, «δεν διαπράξαμε ποτέ εγκλήματα κατά αμάχων», διαβεβαιώνει.
Μετά από τέσσερις μήνες εχθροπραξιών χωρίς ως τώρα ορατό αποτέλεσμα, το ΝΑΤΟ δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει αν χρειαστεί και τον Αύγουστο, παρά την μεγάλη θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι. Αμετακίνητη και η Λιβύη, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες.
Το ΝΑΤΟ, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας αντισυνταγματάρχης Μάικ Μπράκεν, δεν αποκλείει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Λιβύη τον Αύγουστο, αν οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι δεν σεβαστούν την εκεχειρία στη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων.
«Αν το κάνουν [δηλ. αν δεν σεβαστούν την εκεχειρία], και πιστεύουμε ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, τότε πιστεύω ότι θα είναι απολύτως σωστό να συνεχιστεί η προστασία της ζωής (των αμάχων στη Λιβύη) και το ΝΑΤΟ θα κάνει χρήση της εντολής που έχει λάβει για να τους προστατεύσει», υπογράμμισε ο Μπράκεν.
Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα παράδοσης όπλων στους εξεγερμένους ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δρα σύμφωνα με την εντολή που έχει λάβει από τον ΟΗΕ, δηλαδή την προστασία των αμάχων.
Εν τω μεταξύ, η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ψήφισε υπέρ της παράτασης της επέμβασης της χώρας στη Λιβύη, με το κυβερνών κόμμα UMP και τους Σοσιαλιστές βουλευτές να τίθενται υπέρ της συνέχισης των επιχειρήσεων.
Συνολικά 482 τάχθηκαν υπέρ και 27 (οι κομουνιστές και οι οικολόγοι) κατά.
Η Γερουσία θα ψήφιζε την Τρίτη.
Η απόφαση του κοινοβουλίου ήταν απαραίτητη τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στις 19 Μαρτίου βάσει των συνταγματικών κανονισμών που ισχύουν από το 2008.
Από την πλευρά της η Λιβύη εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του γαλλικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον Μούσα Ιμπραχίμ εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Μουαμάρ Καντάφι.
«Θα επιθυμούσαμε οι εκπρόσωποι του γαλλικού λαού να εξετάσουν την κατάσταση στη Λιβύη με ρεαλιστικό τρόπο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα ψέματα της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης», επισήμανε ο Ιμπραχίμ στο AFP.
Πρόσθεσε δε ότι «η λιβυκή κυβέρνηση δεν διέπραξε ποτέ εγκλήματα κατά αμάχων. Λαμβάνει τη νομιμοποίησή της από τον λαό και για αυτό αντιστέκεται έπειτα από 115 ημέρες που το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί επιθέσεις».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Ισοκράτης: Η παιδεία ως δύναμη του λόγου (Μέρος ΙΑ’)
- Τελικός Κυπέλλου: ΑΕΚ – Ολυμπιακός «μάχονται» στο Καματερό για την κούπα
- Πρόεδρος της Ρουμανίας: Θεμέλιο ανάπτυξης φιλοσοφίας, επιστημών και τεχνών η ελληνική γλώσσα
- Λεβαδειακός – Παναθηναϊκός: Το πρόγραμμα μέχρι το φινάλε στη μάχη της 4ης θέσης
- Ρωσία: Η FSB λέει ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου αντιστράτηγου
- Ουκρανία: Τρεις νεκροί σε επιδρομές της Ρωσίας τη νύχτα
- «Οι Λέικερς ετοιμάζουν πακέτο ανταλλαγής για τον Αντετοκούνμπο»
- Το δίλημμα της χώρας είναι θεσμικότητα ή αντιθεσμικότητα και όχι «συστημισμός – αντισυστημισμός»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/gurpreet-singh-BGUt0Fq1I78-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442